香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
如果你搵120k以上,計埋state tax 差唔多30%
Software startup 可能得既
其他engineering 應該唔得啦
40 hours / week 咁計都要六點先收工
Lunch理論上唔當work hour
落到袋随時少過香港(美國親身經歷)。
加拿大 人工係咪同 bay 差唔多?
大概差幾多%?
bay entry level swe base (唔包sign on, yearly bonus 同 stock) 大約 120k
https://www.paysa.com/salaries/software-engineer--sunnyvale,-ca--tl

Canada BC 大約 104k
https://neuvoo.ca/salary/?job=Software+engineer
我係LA 做Engineer (Architectural/MEP)
8:30AM 去Lounge飲咖啡
9:00AM 睇Email
10:00AM 開Team Meeting
11:00AM 做野加用Mealpal 訂Lunch
1200PM 食Lunch
1:00PM 去Pantry 飲咖啡,同人吹水
1:30PM 同Grad E開Catch-up會
3:00PM 做野
400PM 去Meeting RM 打Ping Pong
430PM 飲咖啡
5:00PM 同老闆吹水+清Email
525PM 走

去到就唔返香港啦,就算返香港都係當渡假探朋友啫,點會仲返嚟做狗啊.
打乜撚野稅 支那仔?
$120k single,,完全冇做401k 同HSA,再加上住加州或者其他高稅嘅洲,係可以去到30%。但係醒目嘅都會max out 401k 同HSA,將個稅率減返到24%左右。

如果係married couple 住加洲max out 401k 同HSA,家庭收入起碼要去到500k 以上先要比30%。已經冇計有家庭之後可以減child tax credit, mortgage interest deduction 等等
如果講專業人士香港高人工過美國唔出奇。香港年尾有雙糧花紅,美國得好少公司有。特別係雙糧基本上冇聽過
唔好比其他人以為美國好易搵錢
去得加州做IT都係叻啲嗰班
普通人一年平均應該係搵稅前四萬蚊美金左右

一年個人收入100K喺美國已經係top10%
香港top10%應該係每月50k港紙
但係人地普通grad 都有太約60k,當20% tax, 都有3萬hkd/month wo.
仲有香港樓價
加州樓價都唔平,除非你買到去內陸,但係香港人好少會接受到
同埋最多人去既加州property tax 係計買入價1-1.5%,一百萬既樓一年已經要萬幾蚊稅
Fresh grad 應該係五萬蚊美金
http://www.cbsnews.com/amp/news/sorry-class-of-2019-salaries-for-recent-college-grads-remain-flat/

不過喺美國讀一年大學講緊要3萬美金以上一年。讀完都有排要還錢俾政府
所以加州啲樓就算供完貸款每個月都仲要比千幾蚊出去
LA 生活係話特別貴,不過人工都高過其他states
外國警察 政府 教師都人工唔係高
科技行業就人工高 香港調轉曬
問題係點先去到美國做野
有GREEN CARD過去做藍領都肯
除左低層,香港稅後收入多好多
人地搵五皮月薪稅後得三皮,同香港搵三皮一樣
但其實大家人工唔爭好遠
美國加州你都唔會買到house , 除非你肯買d 地方自己渣1.5 hr 返工, 來回3 hrs 喇, 係自己揸, 唔係有人車呀. 塞車塞到傻, LA 5點放工, 塞到7:30 返到屋企都試過
Agger 仲返香港同你日日ot 到凌晨咩?
我做同一間公司
香港Office 有13th month Salary+Bonus
但我LA office就只係得Bonus
如果你係知道自己會上到VP/Director
又或者自己會搵70k HKD上
就唔應該去美國,香港待遇好好多
所以D鬼走去香港係有原因
一黎冇競爭,2黎易上位

但以中層黎講,就美國高人工好多
最大分別係,鬼唔會同你OT
就算OT有錢都未會做
另外間公司遠又唔會做
要岀Trip又唔做
佢地係睇一日返工要用幾多時間
去睇返Hourly Rate
佢地計到好盡
Fg 都咁多?
Can confirm, swe entry level BC 通常有110k+ 再加多 75k ~ 100k stock over 4 years vesting 同埋大公司會出bonus

Free lunch/ HSA plan/ 401k/ commuter benefits/ company paid for cell phone plans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞