香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
即係唔有錢咪去, 會續唔到期
係香港做多幾年應該有100萬現金係手,移民去加拿大細城市(溫哥華、多倫多除外嗰d)買樓有冇得諗?
咩叫打稅
你用咩方法移民加拿大?
一百萬淨係用嚟買樓?仲有冇錢做生活費?
加拿大嗰邊搵工比美國困難
你最少要預半年生活費
同埋如果你唔係住大城市要預留一筆錢買車
打算行express entry
我諗加拿大洗費平過香港,一個人每月一萬蚊港紙應該都夠?搵到長工之後儲多少少錢再買樓
咁我假設都係你申請你父母。住邊個州,或者你自己到時做間咩公司 (有啲大公司subsidIzed 員工甚至屋企人嘅醫保) 都係你自己figure out. 我只係純粹唔想好似支那人咁叫你諗住疊埋心水去某啲福利大州靠Medicaid/medicare .

Trump trump 連唔連任到都唔係guarantee, 所以移民政策會唔會改到咁都只係吹住先
大約30%
Contrator 應該仲高啲
一dd嫁咋
有無keep住搵新工
我轉行冇耐一年未夠,考啲cert ,儲下經驗先。
我唔知原來我啲人工係假喎 lol
我自己BC超過晒呢個post講過嘅BC同埋無用401k 都係tax@35% 左右,100k tax rate 仲低啲添
好奇你邊個東南州份 38k 可以tax 左30%去。 你allowance 填0?
睇你去邊度 自己一頭家洗費唔平架
電話/上網貴過香港 各約HK$300/月
電費都唔平 不過如果你一開始低收入可以睇下有冇政府補貼
公共交通又貴過香港 多倫多呢邊月票約HK$900任坐 如果你住多倫多市以外要坐GO Train的話就唔止呢個數
買車嘅話要車保 頭幾年要捱貴 你預HK$1500一個月啦
出街食飯貴 普通一個人去餐廳食都要近百蚊港紙
不過買餸同香港差唔多但質素好好多 總之餓你唔死嘅
電費多數用係邊part ?
做gym 同香港係咪差唔多
你淨係計最高個啲?
咁silicon valley入面求其搵個principal eng都屈爆香港機添
電費睇你住邊
如果你話咩電器用電量大 咁都係同香港差唔多 冷暖氣大型電器
又視乎你住咩地方 delivery charge會唔同
我住多倫多市區condo仔 而家畀緊300幾蚊港紙一個月 當中三分二係delivery charge 但冷暖氣係中央所以就包入大廈管理費
但有啲舊condo冇分每戶獨立電錶 電費係各戶均分 計法又唔同

我冇做尖所以答唔到你 不過應該幾平
無 401k,IRA 個d?
美國冇 前 4 後 6 已經輸晒
咩嚟
產假
香港有產假但啲人都唔肯生
睇吓你住美國邊度
加州有16個禮拜產假
不過產假期間人工淨係比到六成
但我覺得都唔算太差

加拿大聽講產假福利好好
我想知生完之後點分配時間照顧小朋友

係咪多數全職mama
有無人可以share
睇公司啦
女人maternity leave 五個月
男人bonding leave放三個月
我講嘅係full paid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞