[親生仔] Google Pixel 討論區 (37)

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
買細機不如等下好過,舊電真係唔夠用
唔係手頭好緊不如買返pixel4xl
自閉仔2號,日日掛住我
買左 4xl 用左一星期 手感一流 爽快 完全冇買錯 xl
無指紋login ebanking 會唔會好麻煩?
同樣疑惑 諗住做副機
3a定等4a好 唔太急用
睇流出嘅4a背脊好似幾樣衰
root 左 用緊 fringerface, 不過又咁講 本身唔係用iPhone嘅話 其他機都未必support哂指紋解 login 打下字囉😄
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2592010/Google%20Pixel%205%20%E6%88%96%E8%A8%B1%E4%B8%8D%E6%98%AF%E6%97%97%E8%89%A6%E6%A9%9F%EF%BC%9F%E5%82%B3%E6%94%B9%E7%94%A8%E4%B8%AD%E9%9A%8E%205G%20%E8%99%95%E7%90%86%E5%99%A8

根據近年的銷售模式,預計 Google 今年會在 5 月份推出平價版的中階機 Pixel 4a,以及在 10 月份推出旗艦機 Pixel 5 系列,不過近日有消息指這種模式可能會有大改變,Pixel 5 系列或許不是旗艦級手機,會改用支援 5G 的中階處理器,效能下降不少。

早前 Google Pixel 4a 有原型機流出,有人從手機中找到了未發佈的 Google Camera 應用程式,並破解出不少資料,在程式中顯示 Pixel 4a 為「photo_pixel_2020_midrange_config」,明顯列明是中階手機,另外還找到程式支援的機款型號,按此推斷,「photo_pixel_2020_config」是 Pixel 5,而型號前的是手機開發代號,Pixel 5 和 Pixel 5 XL 的開發代號為 Bramble 和 Redfin,這兩個代號以往曾在流出資料中出現過,當時資料顯示 Bramble 和 Redfin 將採用 Snapdragon 765G 處理器,所以人們一直以為是 Pixel 4a 和 Pixel 4a XL,沒有想過 Pixel 5 系列會採用中階處理器。

雖然 Snapdragon 765G 處理器擁有不俗的效能,但相比其他旗艦機採用的 Snapdragon 865G,效能仍相差 30-50%。相信這項改動會令對效能有要求的 Pixel 手機用家失望,不過預計售價也會下降不少,有人認為 Google 是為了避免與其他廠商的旗艦機在規格上競爭,以及為了降低手機售價,所以決定放棄旗艦機市場,主打中階機款。
我用開暫時得AMEX個APP 可以用face login
間中。我用 CSL
諗緊買唔買xl

想問root左之後 update系統係咪會好煩

以前叫試過flash rom 嗰啲但係而家怕煩
咩年代

仲root 乜鳩
March17: 任何淫我屌你老母
March18: 任何淫我屌你老母
都唔算煩 用adb還原返個boot.img就可收升級 之後再flash返個新既patched boot.img就搞掂
淨係p4要用返晒d功能都已經要flash magisk啦 都唔再講其他野 e.g.去廣告之類
你好撚得閒?

剩係堆銀行app 用唔到都夠麻煩
magisk hide返就得啦 其實無你諗咁難
學生先咁得閒搞咁多野

銀行重要野一用唔到就好麻煩

為左個廣告搵自己部常用機黎risk 真係好on9
其實係好事,咁可以將成本放係其他度
eg 加返廣角鏡等等
淨係p4要unlock返晒d features已經要root
部pixel 4 xl用咗幾個月
發現有好多小問題
講出嚟睇下係我唔好彩定係pixel 4嘅普遍問題
1. 個google assistant不定時會自己彈出嚟, 雖然一個星期先可能會有1,2次 但有時打打下機彈出嚟都幾煩
2. 之前部機去到某個地方就會有可能無咗信號,然後就要入setting>流動網絡嗰度重新scan過網絡先有返signal, 不過唔知係台定機問題, 同埋呢排好似又冇事
3. 播完係google drive嘅片撳back會lag機, 以前pixel 3都唔會咁
4. 某啲app (暫時應該得fb同ig) set咗預設開啟都仲周不時要重新set過
諗到再講
1.關左個ok Google detection
2.咩台?
3.重新安裝個app
4.我又冇事喎
1. 啱啱關咗, 之後再匯報下
2. 自由鳥, 不過呢2個星期好似都冇再試過, 同埋過兩日會轉台, 即管睇下會唔會好返
3. 同1
4. 真係唔知點解, 暫時好似係得呢2個APP係咁
題外話: pixel 4比起3真係冇乜進步 除咗個背靚咗 利申 買咗橙色
4我都會咁 仲以為我裝左個mod左既fb apps先會咁添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞