日本鐵道情報及旅遊交流區(03)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
打算去一日鐮倉+江之島
住新宿 都算幾有腳骨力既
想問新宿去鐮倉JR有冇PASS買 要買又係邊買? 建唔建議買埋小田急電鐵個PASS?

自己一個去

小田急個張喇,JR個張唔抵玩
http://tabiris.com/archives/naniwasuji-2/

鳩譯
1. 阪急想十三落到北梅田,之後可以玩直通,不過大和路、紀州路・関空快速、南海普通列車、大阪東線都有機會入埋去
2. 大阪市、JR、南海夾份開多間第三sector
3. ラピート可以去到新大阪站
4. 北梅田用はるか可以40分鐘左右到達関西空港

阪急條線起得成,直通最遠只係到十三,去京都 神戶都要喺十三轉一次車,因為兩個系統嘅軌距唔同

另外,JR西日本有考慮將現時大和路線班次延長至北梅田,甚至直通大阪東線

北梅田-十三雛形本來係西梅田-十三畀阪急直通四橋線(一個 1500V overhead line 一個 750V third rail 啫係要 dual electrification 定 multi-system EMU?), 既然有大阪東線而軌距又不同, 點解唔係なにわ筋線直通大阪東線, 阪急起西梅田-北梅田-十三-新大阪聯絡線直通四橋線? 噉對阪急,大阪市同作為御堂筋線平行線嘅四橋線唔係重好?

なにわ筋線沿線喺本町同中之島設站,做到四橋線部份功能之餘,又可以直通機場
可能阪急嘅策略想食晒通勤客同Inbound遊客嘅市場

兜過梅田站發展係易起啲嘅
睇返西梅田-十三-新大阪聯絡線, 本身屬意四橋線延伸, 畀大阪市起
比較後揀咗なにわ筋線聯絡線方案畀四橋線重新定位都好, 大阪市想起都未必負擔得起
狗鐵話沙中線通車會將東鐵線既車由12輛編成縮到9輛編成,痴撚左線?

唔知做規劃嗰堆有幾多個係繁忙時間搭過東鐵
以客量計 唔好話12 加到15都不為過

龜鐵捷運化火車過頭地鐵化埋, 正一MTRC
狗鐵話沙中線通車會將東鐵線既車由12輛編成縮到9輛編成,痴撚左線?

[wow]?

Old news is so exciting
打算去一日鐮倉+江之島
想問新宿去鐮倉JR有冇PASS買 要買又係邊買? 建唔建議買埋小田急電鐵個PASS?

自己一個去

點解JR唔抵玩既?我見都好似JR 700 係其他PO見到小田急好似1400左右
小田急個張可唔可以係機場/新宿買? jr同小田急都係咪可以好方便咁由新宿到鐮倉

可能多左少少on9問題 SOR

小田急個張係小田急新宿站既自動售票機就買到,佢包埋來回新宿到江之島既車程;而JR個張係無既,同埋要係鎌倉、大船、藤澤同北鎌倉先買到,新宿去呢四個站既車費唔包

近排多咗龜龜嘅討論喎,連我都發覺自己講多咗

龜龜個策略就會用新信號系統加班 同埋 用新車(MLR退役) 嚟抵銷減車卡少咗嘅載客量。假設最繁忙時段加班到每小時30班(而家係23班,官方話新系統最密可以做到105秒一班車),個載客量會大致相同或者略為少過而家

呢個時候就好睇沙中線分流嘅情況,同埋新建路段帶嚟嘅額外客量(巴士客會改搭鐵路),仲有將來新界東嘅就業人口,我認為佢條數都計得幾盡

講番日本,如果繁忙時間密車又淨係得一個月台上落客會係點嘅情況
睇下京王線明大前站,最繁忙時段有27班車埋站
https://www.youtube.com/watch?v=xcdeFuJtULY

呢兩點以追上時代嘅措施偷換末來發展嘅進步, 服務唔會有改善
單月台喺香港幾離譜下, 現有路線冇位更加靠多月台容納客量同班次
明大前站車站架空化中, 京王井之頭線噉繁時車種全各停實屬龜鐵榜樣
https://www.youtube.com/watch?v=3cj83QiDlBQ
咁矮好正

動物通道

條通道咁矮都竟然畀人行入去
唔戴頭盔好容易一個唔小心撞親個頭

好彩內房線唔多車

有兩個正常高度既
https://www.youtube.com/watch?v=8mlFeTuEWco
武豐線

https://www.youtube.com/watch?v=2AZY8IT7UqA
北方貨物線

都係多20cm咋喎

日本咁重視工業安全
呢啲通道唔似日本人style喎

對比歐洲標準 日本係好斷鳩估
打算去一日鐮倉+江之島

自己一個去

點解JR唔抵玩既?我見都好似JR 700 係其他PO見到小田急好似1400左右
小田急個張可唔可以係機場/新宿買? jr同小田急都係咪可以好方便咁由新宿到鐮倉

小田急個張係小田急新宿站既自動售票機就買到,佢包埋來回新宿到江之島既車程;而JR個張係無既,同埋要係鎌倉、大船、藤澤同北鎌倉先買到,新宿去呢四個站既車費唔包

搭單問 我住秋葉原果邊 係咪都係用小田急pass好過jr果隻?
打算去一日鐮倉+江之島

自己一個去

搭單問 我住秋葉原果邊 係咪都係用小田急pass好過jr果隻?

可以咁講
打算去一日鐮倉+江之島

自己一個去

可以咁講

JR 嗰隻僅有既優點係可以搭到湘南モノレール同鎌倉可以搭
JR 去藤沢,比起搭番江之電回程稍為快啲

小田急係完勝

俾埋兩條LINK抄考
http://s1318017.pixnet.net/blog/post/34053147
http://s1318017.pixnet.net/blog/post/34085367

龜龜個策略就會用新信號系統加班 同埋 用新車(MLR退役) 嚟抵銷減車卡少咗嘅載客量。假設最繁忙時段加班到每小時30班(而家係23班,官方話新系統最密可以做到105秒一班車),個載客量會大致相同或者略為少過而家

呢個時候就好睇沙中線分流嘅情況,同埋新建路段帶嚟嘅額外客量(巴士客會改搭鐵路),仲有將來新界東嘅就業人口,我認為佢條數都計得幾盡

講番日本,如果繁忙時間密車又淨係得一個月台上落客會係點嘅情況
https://www.youtube.com/watch?v=xcdeFuJtULY

單月台喺香港幾離譜下, 現有路線冇位更加靠多月台容納客量同班次
明大前站車站架空化中, 京王井之頭線噉繁時車種全各停實屬龜鐵榜樣

105秒*30班 = 3150 秒
3600 秒 - 3150 秒 = 450 秒
450 秒 / 30 班 = 15 秒
換言之,最理想情況係每班車喺每個站只有 15 秒上落客
(concept 錯請指正)

俾狗衝一衝閘頂一頂個門口,或者稍為多人啲,呢 15 秒都已經冇晒
重要預沙田至九龍塘要為咗噪音減速
條數計到咁盡,沙中線由南到北咁 Q 長,等住睇東鐵塞車啦

日本係咁整雙復線,再唔係就一係落底一係高架,驣空位置俾鐵路走同放月台
香港呢? 無論道路空間或者鐵路空間,都係追唔上時代
有地就起樓,根本冇諗過起完樓啲人同貨要點流通
打算去一日鐮倉+江之島

自己一個去

同埋想多摩南大澤Outlet,橫濱港灣Outlet, 仲有時間可能去埋八景島水族館

JR 嗰張鐮倉 PASS 只可以喺鐮倉範圍使用
JR 東其他 PASS 唔可以搭江之電
OUTLET 分開日子去啦,淨係鐮倉同江之島都夠玩一兩日架啦

105秒*30班 = 3150 秒
3600 秒 - 3150 秒 = 450 秒
450 秒 / 30 班 = 15 秒
換言之,最理想情況係每班車喺每個站只有 15 秒上落客
(concept 錯請指正)

俾狗衝一衝閘頂一頂個門口,或者稍為多人啲,呢 15 秒都已經冇晒
重要預沙田至九龍塘要為咗噪音減速
條數計到咁盡,沙中線由南到北咁 Q 長,等住睇東鐵塞車啦

日本係咁整雙復線,再唔係就一係落底一係高架,驣空位置俾鐵路走同放月台
香港呢? 無論道路空間或者鐵路空間,都係追唔上時代
有地就起樓,根本冇諗過起完樓啲人同貨要點流通

最密105秒記得係包埋上落客時間,繁忙時間大站/轉車站上落需時 加埋 應付突發情況(車門夾嘢、有人撳緊急掣),所以一定會再加緩衝(buffer)時間

繁忙時間入面每個時段嘅客量分佈、乘客上車時守唔守規矩,會好影響準時表現。如果班次密又得單月台上落客,一架車嘅延誤就會影響晒後面

就算好似中央快速線新宿站有兩個月台梅花間竹上落客,延誤都時有發生,因為班次實在太密一個鐘有29班車埋站
1830到成田機埸
點去河口湖
1830到成田機埸
點去河口湖

1830到成田機埸
點去河口湖

出東京站轉巴士
2點到關西 6點前到唔到榮

6點前去唔去到名古屋 榮

有新幹線點會唔得
btw何必咁趕呢
東京附近有咩遊車河推介
想試d green car
利申冇pass

上到3點幾開嘅Haruka 去新大阪轉新幹線,就趕得到
所以到係睇到時過關攞行李順唔順利
東京附近有咩遊車河推介
想試d green car
利申冇pass

普通車雙層Green Car啱唔啱
湘南新宿線/上野東京線有唔少三個幾鐘行車時間嘅班次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞