日本鐵道情報及旅遊交流區(03)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
想問下四國JR 拎住兩個大gip 應唔應該預定指定席?
上網睇遊記有人話自由席反而有空位放喼

都係得頭頂有行李架,除左Marine Liner既指定席

唔該巴打
咁通常大行李會點處置?
放去冇人坐既位?會唔會日本人唔鍾意?
定走廊位?

可以揀坐最後果排位, 位後面有位放喼
其實大喼可以宅急便去酒店, 又快又唔駛拎黎拎去咁辛苦

唔該晒各位巴打
香港鐵道情報及旅遊交流區
田北俊細路戇鳩冇極限, 咁鍾意 third rail 死去SMRT
去東京買唔買suica卡好? 有無巴絲分享下

一站一站買單程好煩

SUICA = 日本八達通
咁你話買唔買好...

仲可以用係好多地方俾錢用

自從加左消費稅之後用IC 卡俾錢輕鬆左,好爽,唔洗再數/收 1yen 銀仔

1蚊銀買唔到車飛,用Suica/pass仲好
新手問條白痴問題
book左jr pass,佢叫我印email到時去站拎pass
但係唔記得左印 到時show 電話比佢睇得唔得?
日本人做野咁認真,驚難為佢
希望到時酒店有printer啦
新手問條白痴問題
book左jr pass,佢叫我印email到時去站拎pass

JR西日本個d?
你show電話都應該okay既,最重要有個booking reference number
新手問條白痴問題

JR西日本個d?
你show電話都應該okay既,最重要有個booking reference number

西日本既廣島山口pass
希望ok啦 ,Thx

一站一站買單程好煩

咁你話買唔買好...

自從加左消費稅之後用IC 卡俾錢輕鬆左,好爽,唔洗再數/收 1yen 銀仔

唔好介意我on9
想問下icoca卡=呢張東京suica卡?
因為之前大阪有買到

一站一站買單程好煩

咁你話買唔買好...

唔好介意我on9
因為之前大阪有買到

兩者可以互通

一站一站買單程好煩

咁你話買唔買好...

唔好介意我on9
因為之前大阪有買到

兩者可以互通

http://www.jr-odekake.net/icoca/area/

一站一站買單程好煩

咁你話買唔買好...

唔好介意我on9
因為之前大阪有買到

大部份野共通,但有例外,例如上野東京線/常磐線等既普通車Green Car只能用Suica拍卡劃位,Icoca係唔得
想問從鳥羽上名古屋用全國jr pass
應該係係jr 定伊勢鐵道度book
定衝上自由席等查飛補
係咪補返區間費用就ok
想問從鳥羽上名古屋用全國jr pass
應該係係jr 定伊勢鐵道度book
定衝上自由席等查飛補
係咪補返區間費用就ok

劃位既話係返JR既綠色窗口就得;應該係伊勢鐵道路段會有人查飛,個陣補錢就得
新手問條白痴問題

JR西日本個d?

西日本既廣島山口pass
希望ok啦 ,Thx

ok的 我前日先拎完開西廣島pass(開klook app比佢睇就得)

btw今次實戰埋套新既ATC-NS

呢次示範咗Distance-To-Go嘅特性
似前用閉塞信號冇可能做到咁嘅效果

btw東海道新幹線嘅運作愈睇愈似地鐵

某啲香港人終於可以大言不慚將新幹線講成地鐵

睇下點解釋 "地鐵" 兩個字啦
的確可以解做龜龜

言歸正傳,睇番近年東海道新幹線嘅發展
列車班次營運上,睇到愈來愈趨向通勤鐵路/地下鐵模式

對於用全國Pass嘅遊客黎講就

10-2-2 其實都夠.....當然HIkari可唔可以再停少d站加多d班次呢就.....

Distance to go 之後仲有得升...

https://www.facebook.com/MTRiders/posts/1949392555294536:0

Moving Block成套技術同國際標準而家都係由歐洲廠商主導
日本唔多爭氣,好遲先去做開發
而家成個日本得仙石線用緊套自家ATACS

的確可以解做龜龜

10-2-2 其實都夠.....當然HIkari可唔可以再停少d站加多d班次呢就.....

https://www.facebook.com/MTRiders/posts/1949392555294536:0

Moving Block成套技術同國際標準而家都係由歐洲廠商主導

JR之前係咪有份訊號合約俾左Thales?
京阪「プレミアムカー」を公開 日常の、京都~大阪間の新たな選択肢に 今夏デビュー(写真40枚)
https://trafficnews.jp/post/70987/

東海道新幹線、8月10日に過去最多本数 臨時「サンライズ出雲」も運転 JR夏の臨時列車
https://trafficnews.jp/post/71035/

日本航空情報及旅遊交流區
航空史に残る77歳の革命的飛行機「ダグラスDC-3」、神戸・大阪の空を飛ぶ 21日も飛行
https://trafficnews.jp/post/71082/

Peach、仙台空港を拠点化 新千歳線、台北線を開設 国内外へ路線拡大
https://trafficnews.jp/post/70964/

一站一站買單程好煩

咁你話買唔買好...

唔好介意我on9
因為之前大阪有買到

的確可以解做龜龜

JR之前係咪有份訊號合約俾左Thales?

常磐緩行線會用Thales套SelTrac
http://japhub.com/?c=5262
直通運行會出現既問題
黎緊去東京去幾日 諗住住新宿放便啲
自己一個想試下住膠囊/青年旅館
但係我手有紋身 係咪唔可以用公共浴室
窮撚自己一個又唔想比成6-700住酒店
求救/有無地方介紹
黎緊去東京去幾日 諗住住新宿放便啲
自己一個想試下住膠囊/青年旅館
但係我手有紋身 係咪唔可以用公共浴室
窮撚自己一個又唔想比成6-700住酒店
求救/有無地方介紹

試下搵啲有獨立淋浴間嘅膠囊旅館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞