日本鐵道情報及旅遊交流區(03)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
東鐵線又收皮
今次重要聽講架空電纜出事

尋晚提過龜龜,今日就出事

睇圖見到斷電纜,仲要係集電弓攞電嗰條
維修都要幾粒鐘

又係繁忙時間壞

三點幾四點壞…rip

再加埋咁斷法都幾大鑊
已經係今年第二次喇
東鐵線又收皮
今次重要聽講架空電纜出事

尋晚提過龜龜,今日就出事

睇圖見到斷電纜,仲要係集電弓攞電嗰條
維修都要幾粒鐘

又係繁忙時間壞

三點幾四點壞…rip

再加埋咁斷法都幾大鑊
已經係今年第二次喇

用得多支那料?
消えゆく「2階建て新幹線」その廃止の理由とは
https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20170517-00000005-wordleaf-bus_all
想問如果係大阪最尾個日既行程係
大阪城公園 黑門市場 四天王寺 天王寺 関空Outlet

用YOKOSO! OSAKA TICKET 1500yen呢張pass可唔可以去哂?
見佢個可用路線圖好似唔包関空Outlet?
同埋其實呢張pass係咪一定要係機場買完即用?

唔包關空Outlet
而且限機場出市區時使用

咁我最尾個日都係用番大阪周遊卡(南海關西機場版)3200yen
我尾2個日行程基本上諗住係大阪市內鳩hea 但咁岩呢日冇pass用
如果想由難波去梅田其實幾錢來回
或者其實有冇個pass可以cover哂呢2日既行程 可以去埋機場飛

你個行程打算去周遊卡包嘅景點都OK,會慳到錢
因為買咗周遊卡而特登去就不必了

反正市內交通唔算貴
難波去梅田來回460yen
地鐵搭得多又可以買地鐵一日票

南海電鐵RinkuTown出閘再去機場都係1200yen左右

THANK YOU
BTW想問多樣 想confirm 大阪周遊卡(南海關西機場版)呢張係咪可以去到關空outlet?

用YOKOSO! OSAKA TICKET 1500yen呢張pass可唔可以去哂?

唔包關空Outlet
而且限機場出市區時使用

咁我最尾個日都係用番大阪周遊卡(南海關西機場版)3200yen
我尾2個日行程基本上諗住係大阪市內鳩hea 但咁岩呢日冇pass用
或者其實有冇個pass可以cover哂呢2日既行程 可以去埋機場飛

反正市內交通唔算貴

南海電鐵RinkuTown出閘再去機場都係1200yen左右

THANK YOU
BTW想問多樣 想confirm 大阪周遊卡(南海關西機場版)呢張係咪可以去到關空outlet?

可以,RinkuTown站喺使用範圍入面

唔包關空Outlet
而且限機場出市區時使用

反正市內交通唔算貴

THANK YOU

如果買ic卡 睇佢官網見到係2000yen (已包訂金500yen)
係咪姐係買完有1500yen可以用定係要再增值?
同埋如果唔用pass就咁買車飛由難波去outlet係咪太約1000yen到?

如果買ic卡 睇佢官網見到係2000yen (已包訂金500yen)
同埋如果唔用pass就咁買車飛由難波去outlet係咪太約1000yen到?

唔包關空Outlet
而且限機場出市區時使用

反正市內交通唔算貴

THANK YOU

2000yen入面: 500yen按金,1500yen儲值額
想問下四國JR 拎住兩個大gip 應唔應該預定指定席?
上網睇遊記有人話自由席反而有空位放喼

JR四国特急都冇大型行李架,你要坐邊條線?
請教下各位巴打 黎緊會買7日全國pass 東京入 去北海道再落福岡番hk 基本上都plan左7788 ,有冇啲咩特別觀光火車之類值得搭下? 難得有pass 本來想坐現美新幹線,但要去新潟一來一回好似好哂時間
請教下各位巴打 黎緊會買7日全國pass 東京入 去北海道再落福岡番hk 基本上都plan左7788 ,有冇啲咩特別觀光火車之類值得搭下? 難得有pass 本來想坐現美新幹線,但要去新潟一來一回好似好哂時間

主要有上函館落東京個程有冇位,夾好時間坐hikari落大阪,再夾時間坐sakura落福岡。始終nozumi 坐唔到係煩少少

都係得頭頂有行李架,除左Marine Liner既指定席

主要有上函館落東京個程有冇位,夾好時間坐hikari落大阪,再夾時間坐sakura落福岡。始終nozumi 坐唔到係煩少少

多謝巴打先 新幹線嗰啲我知呀 我意思係有冇其他方式可以坐下特別車咁 例如東京坐出雲號落岡山 or 青森坐五能線落秋田再番東京咁

JR四国特急都冇大型行李架,你要坐邊條線?

土讚 予讚 德島線都會搭呀

多謝巴打先 新幹線嗰啲我知呀 我意思係有冇其他方式可以坐下特別車咁 例如東京坐出雲號落岡山 or 青森坐五能線落秋田再番東京咁

Sunrise出雲要日本當地先book到,同埋pass只包nobinobi,唔太多位好快爆
而青森坐Resort白神落到秋田再轉羽越線特急落酒田/新潟都得既
又或者兜去山形坐足湯新幹線

唔該巴打
咁通常大行李會點處置?
放去冇人坐既位?會唔會日本人唔鍾意?
定走廊位?

唔該巴打
咁通常大行李會點處置?
定走廊位?

一係放自己前面,一係放車卡中間位,一係就直接寄去目的地

唔該巴打
咁通常大行李會點處置?
定走廊位?

可以揀坐最後果排位, 位後面有位放喼
其實大喼可以宅急便去酒店, 又快又唔駛拎黎拎去咁辛苦

唔該巴打
咁通常大行李會點處置?
定走廊位?

可以揀坐最後果排位, 位後面有位放喼
其實大喼可以宅急便去酒店, 又快又唔駛拎黎拎去咁辛苦

不過要預最少一日時間俾貓仔走喼,千祈唔好預到咁炆水
朝早 CHECK OUT 放個喼俾酒店/便利店,近既話第二日午飯時間先到
詳細送貨日數請查詢貓仔網頁
成田附近果個outlet去唔去得過?

會唔會同市內差唔多價

btw今次實戰埋套新既ATC-NS

呢次示範咗Distance-To-Go嘅特性
似前用閉塞信號冇可能做到咁嘅效果

btw東海道新幹線嘅運作愈睇愈似地鐵

某啲香港人終於可以大言不慚將新幹線講成地鐵

睇下點解釋 "地鐵" 兩個字啦
的確可以解做龜龜

言歸正傳,睇番近年東海道新幹線嘅發展
列車班次營運上,睇到愈來愈趨向通勤鐵路/地下鐵模式

對於用全國Pass嘅遊客黎講就

10-2-2 其實都夠.....當然HIkari可唔可以再停少d站加多d班次呢就.....

Distance to go 之後仲有得升...

https://www.facebook.com/MTRiders/posts/1949392555294536:0
去東京買唔買suica卡好? 有無巴絲分享下

一站一站買單程好煩

一站一站買單程好煩

SUICA = 日本八達通
咁你話買唔買好...

一站一站買單程好煩

SUICA = 日本八達通
咁你話買唔買好...

仲可以用係好多地方俾錢用

自從加左消費稅之後用IC 卡俾錢輕鬆左,好爽,唔洗再數/收 1yen 銀仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞