日本鐵道情報及旅遊交流區(03)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
麻煩各位巴打幫我睇下條路線買pass好d定就咁買飛
關西機場去京都 桂站 然後去大阪難波 天王寺 再去本町 第二日返關西機場
新手求下建議

咁頻能呀

去北海道既中轉黎 玩3個點渣 住一晚第二日走 仲要凌晨機到

就咁用ic card算喇,反正都唔太貴

機場去桂站可以用 京都Access Ticket
不過預咗最少轉兩次車 加 普通電車位

其餘拍IC Card 就OK
關西機場去京都 桂站 然後去大阪難波 天王寺 再去本町 第二日返關西機場
新手求下建議

咁頻能呀

thx 巴打 桂站去大阪用ic卡 定ticket都可以用一段路?
新手求下建議

咁頻能呀

thx 巴打 桂站去大阪用ic卡 定ticket都可以用一段路?

京都Access Ticket 限單程機場去京都
新手求下建議

咁頻能呀

回程無,張野只限機場去京都

橫濱站朝早咁多轉車客
座位競爭激烈
啲人先諗到坐前一個站去攞位

同以前坐觀塘線會去油麻地搭返轉頭一樣

嚴格黎講其實都係不正乘車

咁橫濱就加班啦
有得上車咪唔洗迫人搭回頭車囉

最繁忙時段1個鐘有20班車出澀谷,不過得8班係優等列車
我睇多數人都係逼晒嗰8班入面

d人鍾意坐快車,邊度都係

Youtube睇過條片
朝早繁忙時間池袋站埼京線南行月台,好多人死逼爛逼上新宿車
明明隔離有條山手線冇咁多人

捉人搭倒頭車

睇下點解釋 "地鐵" 兩個字啦
的確可以解做龜龜

言歸正傳,睇番近年東海道新幹線嘅發展
列車班次營運上,睇到愈來愈趨向通勤鐵路/地下鐵模式

對於用全國Pass嘅遊客黎講就

10-2-2 其實都夠.....當然HIkari可唔可以再停少d站加多d班次呢就.....

Distance to go 之後仲有得升...

https://www.facebook.com/MTRiders/posts/1949392555294536:0

Moving Block成套技術同國際標準而家都係由歐洲廠商主導
日本唔多爭氣,好遲先去做開發
而家成個日本得仙石線用緊套自家ATACS

JR之前係咪有份訊號合約俾左Thales?

常磐緩行線會用Thales套SelTrac

又SelTrac
香港地鐵舊四綫又係轉SelTrac

睇下點解釋 "地鐵" 兩個字啦
的確可以解做龜龜

言歸正傳,睇番近年東海道新幹線嘅發展
列車班次營運上,睇到愈來愈趨向通勤鐵路/地下鐵模式

對於用全國Pass嘅遊客黎講就

10-2-2 其實都夠.....當然HIkari可唔可以再停少d站加多d班次呢就.....

Distance to go 之後仲有得升...

https://www.facebook.com/MTRiders/posts/1949392555294536:0

Moving Block成套技術同國際標準而家都係由歐洲廠商主導
日本唔多爭氣,好遲先去做開發
而家成個日本得仙石線用緊套自家ATACS

JR之前係咪有份訊號合約俾左Thales?

常磐緩行線會用Thales套SelTrac

又SelTrac
香港地鐵舊四綫又係轉SelTrac

仲要都係行Wifi

以班次密度嚟計,好需要行Moving Block嘅應該係中央快速線、埼京線
常磐緩行線嘅需求冇咁迫切,可能呢條線運行系統比較單純,適合用嚟做試點

橫濱站朝早咁多轉車客
座位競爭激烈
啲人先諗到坐前一個站去攞位

同以前坐觀塘線會去油麻地搭返轉頭一樣

嚴格黎講其實都係不正乘車

咁橫濱就加班啦
有得上車咪唔洗迫人搭回頭車囉

最繁忙時段1個鐘有20班車出澀谷,不過得8班係優等列車
我睇多數人都係逼晒嗰8班入面

d人鍾意坐快車,邊度都係

Youtube睇過條片
朝早繁忙時間池袋站埼京線南行月台,好多人死逼爛逼上新宿車
明明隔離有條山手線冇咁多人

捉人搭倒頭車

因為佢直通運行,變相好多人係港未來線路段無畀過錢搭
去廣島12日
第1~3晚住廣島市
第4晚宮島
5~8晚廣島市
9~11晚尾道

除左廣島市入面景點,宮島,兔島,尾道,波兒個海港(唔記得名)
仲有咩地方好去? 一齊去d人全部冇咩所謂,得我一個plan
吳市d博物館我都有plan
去廣島12日
第1~3晚住廣島市
第4晚宮島
5~8晚廣島市
9~11晚尾道

除左廣島市入面景點,宮島,兔島,尾道,波兒個海港(唔記得名)

12日可以去遠d,去埋岡山/下關/門司都得
新手求下建議

咁頻能呀

明白曬 麻煩巴打了
新手求下建議

咁頻能呀

回程都有

http://www.hankyu.co.jp/sp/ticket/otoku/36/

回程都有

http://www.hankyu.co.jp/sp/ticket/otoku/36/

不過你第二日先番機場唔啱用
去廣島12日
第1~3晚住廣島市
第4晚宮島
5~8晚廣島市
9~11晚尾道

買邊張pass最好?
我見最近出左岡山廣島山口pass
去廣島12日
第1~3晚住廣島市
第4晚宮島
5~8晚廣島市
9~11晚尾道

買邊張pass最好?

睇下你最後會去邊,想去埋四國到此一遊可以買你講個張,真心抵玩
唔去岡山去博多既咪買廣島山口pass都得,平d
不過同岡山廣島山口pass一樣,九州入面(博多-小倉)只能坐新幹線
去廣島12日
第1~3晚住廣島市
第4晚宮島
5~8晚廣島市
9~11晚尾道

買邊張pass最好?

睇下你最後會去邊,想去埋四國到此一遊可以買你講個張,真心抵玩
不過同岡山廣島山口pass一樣,九州入面(博多-小倉)只能坐新幹線

我來回都係廣島機場
去廣島12日
第1~3晚住廣島市
第4晚宮島
5~8晚廣島市
9~11晚尾道

買邊張pass最好?

我來回都係廣島機場

無問題,反正新幹線任坐
https://www.youtube.com/watch?v=Ji-5XFue26E
上野東京線vs湘南新宿線
最後上野東京線贏個馬鼻,不過係普通vs特別快速
https://www.youtube.com/watch?v=Ji-5XFue26E

輕鐵哥把聲:今次又可以一決雌雄啦!

輕鐵哥好似啱啱去完日本
去廣島12日
第1~3晚住廣島市
第4晚宮島
5~8晚廣島市
9~11晚尾道

買邊張pass最好?

我來回都係廣島機場

無問題,反正新幹線任坐

我自己對博多個面冇咩興趣
岩國離廣島市都算近
反而倉敷睇相幾靚好想去
好似唔買pass仲好
反正我地預慢慢去
一日一個景點
廣島市有巴士去松江
500yen

輕鐵哥好似啱啱去完日本

邊位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞