[Steam] P社 fans 入黎約炮!(一)

750 回覆
10 Like 2 Dislike
Eu4陸軍勁既國家係咪得法國同普魯士

親生仔 俄佬都勁

俄佬陸軍係打人多, 西班牙前期同土雞kebab前中期陸軍都好勁, 土雞勁係因為佢d unit前期勁過西方, 中期有event janissary buff 陸軍, 西班牙traditions 有加陸軍morale所以勁

其實都係差唔多 中前期 鬥騎兵 西方科技組群弱小小
另外對卡斯提爾黎講上面得法國 點推軍事都贏唔到 只可以打非洲窮撚 用科技輾壓都夠推黎都無意義
所以多數出殖民理念同內陸有升軍事理念國家打起黎相對弱 贏在錢多
要講陸軍我排 波籣 立陶宛 米籣 意大利 帖木兒 其他遊牧 會高過卡斯/西班牙
帖木兒同遊牧 前期好強勢

西班牙個20% morale係前期西方最勁嘅traditions, hordes mil tech7之後已經開始廢, 仲未計horde unity高tech之後唔係禁易上度, 太低會扣discipline

其實15% 係前期 一定比唔上遊牧騎兵衝擊
仲有13 mil 前 靠遊牧特性出騎一樣用同樣cost 既兵壓住黎打 對比15% 士氣勁將領緊要太多
可以長期keep住打rival d軍隊能力差距會更大 西班牙個地理位置太難做到依點
當然玩到中期西班牙陸軍算強 但對比法國甚至神羅入面既大國 靠同樣兵力打起黎都係無優勢甚至劣勢
咩時代都係比上不足 比下有餘 始終官方設定左佢係靠錢砸死人既角色

morale係除pipe以外前期影響最大嘅modifier, hordes勁但係大部份都難玩而且唔係西方國家, 日本同Napal都係陸軍勁嘅國家啦, 但唔係西方呀, 西方國家中後期unit pipe永遠多其他tech group一, 已經同其他tech group差好遠西班牙勁在1444就已經有個加morale嘅traditions, morale唔只係血, 高maximum morale打嘅morale damage會高d, 前期casualties低, maximum morale影響好大

所以咪講左用時代比
前期有15% 士氣 5 訓練影響夠大 但唔夠騎兵國屈 又唔夠法國d外掛佬黎
中期殖民緊 內陸國家出多你一 二個戰鬥理念以戰養戰
後期全部國家都成形 軍事優勢唔存在
事實西班牙基本無可能用同等cost 打贏d陸軍強國 而且對面人一多 消耗大 manpower 都回唔切

親生仔 俄佬都勁

俄佬陸軍係打人多, 西班牙前期同土雞kebab前中期陸軍都好勁, 土雞勁係因為佢d unit前期勁過西方, 中期有event janissary buff 陸軍, 西班牙traditions 有加陸軍morale所以勁

另外對卡斯提爾黎講上面得法國 點推軍事都贏唔到 只可以打非洲窮撚 用科技輾壓都夠推黎都無意義
所以多數出殖民理念同內陸有升軍事理念國家打起黎相對弱 贏在錢多
要講陸軍我排 波籣 立陶宛 米籣 意大利 帖木兒 其他遊牧 會高過卡斯/西班牙

西班牙個20% morale係前期西方最勁嘅traditions, hordes mil tech7之後已經開始廢, 仲未計horde unity高tech之後唔係禁易上度, 太低會扣discipline

仲有13 mil 前 靠遊牧特性出騎一樣用同樣cost 既兵壓住黎打 對比15% 士氣勁將領緊要太多
可以長期keep住打rival d軍隊能力差距會更大 西班牙個地理位置太難做到依點
當然玩到中期西班牙陸軍算強 但對比法國甚至神羅入面既大國 靠同樣兵力打起黎都係無優勢甚至劣勢
咩時代都係比上不足 比下有餘 始終官方設定左佢係靠錢砸死人既角色

morale係除pipe以外前期影響最大嘅modifier, hordes勁但係大部份都難玩而且唔係西方國家, 日本同Napal都係陸軍勁嘅國家啦, 但唔係西方呀, 西方國家中後期unit pipe永遠多其他tech group一, 已經同其他tech group差好遠西班牙勁在1444就已經有個加morale嘅traditions, morale唔只係血, 高maximum morale打嘅morale damage會高d, 前期casualties低, maximum morale影響好大

有冇睇過 Arumba Kingdom of Might 個 custom nation campaign 用 high american tech group 屈機?

瘋狂擴張既後果
德國拿破崙挑戰全歐洲
斯堪的納維亞三國都係我PU
俄佬火雞同盟
冇驚過

coalition一from就宣戰 咁就無有怕

瘋狂擴張既後果
德國拿破崙挑戰全歐洲
斯堪的納維亞三國都係我PU
俄佬火雞同盟
冇驚過

coalition一from就宣戰 咁就無有怕

應該係話peace deal一完就宣戰
巴打們試過AE最勁去到幾多

親生仔 俄佬都勁

有冇睇過 Arumba Kingdom of Might 個 custom nation campaign 用 high american tech group 屈機?

搵到條片 可以參巧一下 當然反映唔哂整體軍事能力 因為有D國家既MANPOWER 好勁 補給好快 等等唔可以完全計哂
https://www.youtube.com/watch?v=i6c3B-kvQb4
巴打們試過AE最勁去到幾多

好似4xx
有時強宣加好多

咁多
淨係rebel都打餐懵喇啵咁
[Sila Games] Europa Universalis IV: Mandate of Heaven Release sale | Europa Universalis IV (-75% | $9.99 / €9.99 / £8.74) Europa Universalis IV: Common Sense Content Pack (-50% | $2.99 / €2.99 / £2.35) Europa Universalis IV: El Dorado (DLC) (-50% | $7.49 / €7.49 / £5.49) + more inside
https://store.silagames.com/deals/

親生仔 俄佬都勁

所以咪講左用時代比
前期有15% 士氣 5 訓練影響夠大 但唔夠騎兵國屈 又唔夠法國d外掛佬黎
事實西班牙基本無可能用同等cost 打贏d陸軍強國 而且對面人一多 消耗大 manpower 都回唔切

西班牙就係陸軍強國
開門15士氣 全部國家最多
開局再征服完又加10年10士氣
再招過士氣顧問
1v1冇人夠佢黎
法國第二概念先開elan
而且比利牛斯天險令你點都死唔去
而且西班牙新版外交形勢好到pk
大婚事件
裂顱欽定繼承
送哈布斯堡繼承人
後期事件聯統葡萄牙
靠國力都壓死人
唯一缺點既國王繼承人都可以退位
老老實實新版我就算唔歐洲擴張玩卡卡都冇人夠我打
大婚咗
又有低地
皇帝係我盟友
邊個夠我打
Mandate of Heaven 同utopia 出左
有無巴打有玩過P社既 Sengoku?
中學雞唔知點解會玩過,玩得幾爽
而且個 main theme真係好撚好聽
http://youtu.be/5uFreS5O7Hk
不得不說P社有唔少高質game
有冇人買steel division
stellaries 個Galaxy edition抵唔抵買

啱啱買左

好貴 等下先

啱啱買左

eu4 moh 根本上已經包埋sengoku

親生仔 俄佬都勁

所以咪講左用時代比

西班牙就係陸軍強國
開門15士氣 全部國家最多
開局再征服完又加10年10士氣
再招過士氣顧問
1v1冇人夠佢黎
法國第二概念先開elan
而且比利牛斯天險令你點都死唔去
而且西班牙新版外交形勢好到pk
大婚事件
裂顱欽定繼承
送哈布斯堡繼承人
後期事件聯統葡萄牙
靠國力都壓死人
唯一缺點既國王繼承人都可以退位
老老實實新版我就算唔歐洲擴張玩卡卡都冇人夠我打
大婚咗
又有低地
皇帝係我盟友
邊個夠我打

好感動, 原來連登唔係得唔識玩都多多聽嘅柒頭
stellaries 個Galaxy edition抵唔抵買

唔抵
EU4更新左咁耐都未得閑玩過
見CK2特價 即刻買左
但玩左十零分鐘就彈game
我用notebook玩
有冇咩解決方法

好貴 等下先

我買咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞