[Steam] P社 fans 入黎約炮!(一)

750 回覆
10 Like 2 Dislike

岩岩開左局霍亨索倫
諗住打丹麥果陣奧地利叫我幫拖
我一睇
大佬法國你唔好咁痴線好無
我食花生你都得人一半兵力

巴打點做到1473就咁勁

勁啲咩??

點解你1473已經係great power
見你已經食左唔少地,仲有幾多錢下
我玩Brandenburg 1473就喺破產邊緣

pu左bohemia
拉波蘭附庸左livonian order 食左條頓(但斷硬盟架啦pol)
之後往西食左漢薩佢
基本開局

而且hre全部都可以聯姻勃艮第裂顱拎低地
你真係玩唔掂用呢招個個都列強

我到而家都唔明pu係點觸發

岩岩開左局霍亨索倫
我一睇

勁啲咩??

pu左bohemia
拉波蘭附庸左livonian order 食左條頓(但斷硬盟架啦pol)
之後往西食左漢薩佢
基本開局

成日見人話奧地利/Brandenburg開局要pu Bohemia, pu佢係一定成功既咩?
至於強大既ally既用途就係幫我打人然後俾我食
Poland 又好 ottoman 又好都走唔甩

唔係
但極大機會
你開局聯姻好大機會係自己王朝上位

岩岩開左局霍亨索倫
我一睇

勁啲咩??

pu左bohemia
之後往西食左漢薩佢
基本開局

裂顱係事件唔係pu黎
一觸發勃艮第所有地就會比人瓜分
pu有兩種
一種係自然
一種打
自然就係自然啦
打就係當一個國家同你同一王朝而佢冇繼承人/繼承人weak claim
你就可以claim throne
claim完之後就可以用個cb打到變pu

岩岩開左局霍亨索倫
我一睇

勁啲咩??

pu左bohemia
之後往西食左漢薩佢
基本開局

成日見人話奧地利/Brandenburg開局要pu Bohemia, pu佢係一定成功既咩?
至於強大既ally既用途就係幫我打人然後俾我食
Poland 又好 ottoman 又好都走唔甩

唔係
但極大機會
你開局聯姻好大機會係自己王朝上位

我去到後面Bohemia 無啦啦同我same dynasty 左,但佢永遠都有個繼承人
嬲得滯直接食左佢算

勁啲咩??

pu左bohemia
之後往西食左漢薩佢
基本開局

裂顱係事件唔係pu黎
pu有兩種
一種係自然
一種打
自然就係自然啦
打就係當一個國家同你同一王朝而佢冇繼承人/繼承人weak claim

就係唔明點樣先有自然
有時候我自己無legal heir但又唔會俾人pu
有時候人地無legal heir 又會俾人pu

勁啲咩??

pu左bohemia
之後往西食左漢薩佢
基本開局

裂顱係事件唔係pu黎
pu有兩種
一種係自然
一種打
自然就係自然啦

就係唔明點樣先有自然

好似睇prestige好多嘢
有時會直接繼承連pu都冇
但點樣出現各個情況係無人知
玩左200幾年先統一曬全日本

你用天皇定係大名?

天皇
最初唔知可以慢慢Annex 走去逐個逐個打

我用大名25年統一日本
我個人認為日本大名好玩過天皇

天皇太廢 好難玩

成日想用日本打柒韓狗同明 但用天皇統一日本閒閒地都搞成200年 有無攻略

唔係天皇係幕府eu4冇天皇
幕府其實真係唔好用唔知邊個版本開始幕府冇得對大名enforce peace,搞到好難diplo annex
要統一日本嘅話都係用大名好玩啲,Uesugi/Hosokawa/Shiba都係唔錯嘅選擇。或者想有挑戰性啲可以揀啲一塊地嘅大名

btw我想問下1.20版日本係咪冇咗嗰金礦?

pu左bohemia
之後往西食左漢薩佢
基本開局

裂顱係事件唔係pu黎
pu有兩種
一種係自然
一種打
自然就係自然啦

就係唔明點樣先有自然

我得閒睇下先
玩左200幾年先統一曬全日本

你用天皇定係大名?

天皇
最初唔知可以慢慢Annex 走去逐個逐個打

我用大名25年統一日本
我個人認為日本大名好玩過天皇

天皇太廢 好難玩

成日想用日本打柒韓狗同明 但用天皇統一日本閒閒地都搞成200年 有無攻略

唔係天皇係幕府eu4冇天皇
幕府其實真係唔好用唔知邊個版本開始幕府冇得對大名enforce peace,搞到好難diplo annex
要統一日本嘅話都係用大名好玩啲,Uesugi/Hosokawa/Shiba都係唔錯嘅選擇。或者想有挑戰性啲可以揀啲一塊地嘅大名

btw我想問下1.20版日本係咪冇咗嗰金礦?

P社直接塞左隻sengoku落eu4
其實應該要用咩idea

玩咩先
殖民咪exploration
blobbing 咪influence admin
有軍事點淨咪開下進攻
性價比最高萬金油應該係
admin influence religion humanist 呢堆
冇乜用咪兩個航海 expanision trade

trade冇用

係勁嘅

我玩親trade殖民貿易公司送嘅merchant 已經多到瀉
唔玩就寧願開influence diplomatic
我真係睇唔出佢特別勁係邊
當然我trade唔係特別勁

大家玩trade 試過最多一個月收幾多錢

英國上千, 有次玩custom nation係cape開始上倒500

勁啲咩??

pu左bohemia
之後往西食左漢薩佢
基本開局

裂顱係事件唔係pu黎
pu有兩種
一種係自然
一種打
自然就係自然啦

就係唔明點樣先有自然

paradox 官方個論壇有人寫過篇好詳細講pu嘅文
其實應該要用咩idea

玩咩先
殖民咪exploration
blobbing 咪influence admin
有軍事點淨咪開下進攻
性價比最高萬金油應該係
admin influence religion humanist 呢堆
冇乜用咪兩個航海 expanision trade

trade冇用

係勁嘅

我玩親trade殖民貿易公司送嘅merchant 已經多到瀉
唔玩就寧願開influence diplomatic
我真係睇唔出佢特別勁係邊
當然我trade唔係特別勁

大家玩trade 試過最多一個月收幾多錢

英國上千, 有次玩custom nation係cape開始上倒500

殖民帝國通常都有1000+
大陸帝國通常只係得500+
玩唔掂1.20
玩唔掂1.20

要習慣下d制喺邊度

玩下就慣 不過好似重新接觸隻game咁
玩唔掂1.20

要習慣下d制喺邊度

直頭好似新game 咁
玩唔掂1.20

要習慣下d制喺邊度

直頭好似新game 咁

agger 啲嘢全部轉晒
個colonial nation係咁自己打鳩人,打完mexico堆native國仔,再自己食埋english mexico,然後就長期100% liberty desire做咩都無用
最慘係佢一開我波獨立戰爭,就其他全部唔過50% liberty desire既colonial nation都join埋佢 我都係想捱多廿年完game姐

lm

hoi4 抵唔抵玩 一路都無買
見佢hoi3整到咁既樣 真係唔敢再買p社既game
lm

hoi4 抵唔抵玩 一路都無買
見佢hoi3整到咁既樣 真係唔敢再買p社既game

玩multiplayer PvP 係幾好玩
但自己玩可能好快厭

Heart of Iron IV
YOU'VE PLAYED 374 hours
第一次完game
差唔多霸晒成個美洲,再打到england搬左落非洲
不過都係搞唔掂法國

第一次完game
不過都係搞唔掂法國

我試過玩burgundy打到法國得返一個島仔
再拎埋維也納拎成就

佢後期同venice alliance 夾埋 400k軍隊
我做攻果個又唔夠favor call唔齊alliance幫
第一次完game
不過都係搞唔掂法國

我試過玩burgundy打到法國得返一個島仔
再拎埋維也納拎成就

佢後期同venice alliance 夾埋 400k軍隊
我做攻果個又唔夠favor call唔齊alliance幫

點解要轉constiutional
我寧願爆叛軍變革命好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞