[Steam] P社 fans 入黎約炮!(一)

750 回覆
10 Like 2 Dislike
Colonial Nation無啦啦同d細國仔打仗又完全唔夠人打
我又係鬼咁遠,加埋無manpower reserve,打贏左幾場battle之後就無人補返
最慘係我無得係colonial nation請僱傭兵,完全打唔掂
Colonial nation貢獻番黎d錢又少,無可能長期放隊多人既兵係到
原黎玩殖民都好煩

你係咪冇買齊dlc加冇升軍科
我印象中係可以殖民地招兵架喎

殖民地有得招,但轉左做nation 無

唔齊dlc真係無人權架

呢個係咩dlc

唔知
死人p社成日係後期update前期dlc function
新手有冇咩教學

第一個國家玩Portugal學trade/colonize同一般野, 唔好搞Morocco, ally Castile, break alliance with england, 永遠唔好同歐洲人打, 玩到1820應該學倒唔少野

第二個國家玩Ottoman, 學warfare同expansion, ae management仲有vassal用法, 目標係3000 development

第三個係玩Austria, 學hre mechanics, 目標係pass 曬所有reform

最後係玩d細國仔/opm, 學點樣由超細變great power, 目標係做倒1st great power

之後玩咩都睇下佢d event, 有咩唔明就查wiki

試緊第一個玩到15xx 年就收皮
本身alliance 左castile 諗住實無死 (同法國關係都好好但驚佢扯我打England 所以唔敢form alliance)
Morocco 成日搞我但有castile 都擋到,專心殖民
但有次castile separate 咁簽左truce, 個alliance 無左
然後england 因為有殖民地開我波
跟住就搞唔掂

其實我又閂晒fort 又較低左army expense 仲要army 同navy 都其實得好少
但唔知點解扣完殖民地果6 ducets 之後每個月賺得幾 ducets, 根本養唔掂枝大既navy

英國一定要同盟 唔係唔洗打 除非卡斯同法國同左 (好小見)
英國海軍天下無敵你打贏都要大代價 佢拉你打法國你接受之後唔出兵就得 用同船死封佢下面個海 收住錢等議和
南美要開左巴西 再去印度 亞洲開
中間要食摩納哥d 有錢地 加強本土人力 防止打殖民戰果陣無力 亞洲貿易線一開之後無限金錢 點玩都得 建議進軍威尼斯 怒屠火雞 霸佔地中海
另外加外交聲望既idea最少要開一個

英國盟一定要斷架
有時卡卡冇宿敵法國會比軍通法國架
跟住佢就比人全境

但唔同英國同盟 佢又會因為殖民地打鳩我
海戰實唔夠佢打 殖民地實又少兵 剩係可以死守本土

你而家咩version
拎個save過黎幫妳睇睇
有冇請advisor呀

因為無錢,所以一開始無請晒
依有有錢賺係因為我好少army同navy

依家諗住re game

Portugal trade income咁少即係你根本未學識trade, 可以重玩, 重有tariff都好好賺, 不過要有common sence 先可以develope colonial nation 好似

唔係睇d尖嘴,剩係理可以指黎我自己到果D?
因為我佔得我個trade node好似40%左右trade power, 所以collect trade好似多錢過transfer trade power
同埋係咪應該全部船都就咁protect番自己果到既trade?
新手有冇咩教學

第一個國家玩Portugal學trade/colonize同一般野, 唔好搞Morocco, ally Castile, break alliance with england, 永遠唔好同歐洲人打, 玩到1820應該學倒唔少野

第二個國家玩Ottoman, 學warfare同expansion, ae management仲有vassal用法, 目標係3000 development

第三個係玩Austria, 學hre mechanics, 目標係pass 曬所有reform

最後係玩d細國仔/opm, 學點樣由超細變great power, 目標係做倒1st great power

本身alliance 左castile 諗住實無死 (同法國關係都好好但驚佢扯我打England 所以唔敢form alliance)
Morocco 成日搞我但有castile 都擋到,專心殖民
但有次castile separate 咁簽左truce, 個alliance 無左
跟住就搞唔掂

其實我又閂晒fort 又較低左army expense 仲要army 同navy 都其實得好少
但唔知點解扣完殖民地果6 ducets 之後每個月賺得幾 ducets, 根本養唔掂枝大既navy

英國海軍天下無敵你打贏都要大代價 佢拉你打法國你接受之後唔出兵就得 用同船死封佢下面個海 收住錢等議和
中間要食摩納哥d 有錢地 加強本土人力 防止打殖民戰果陣無力 亞洲貿易線一開之後無限金錢 點玩都得 建議進軍威尼斯 怒屠火雞 霸佔地中海

英國盟一定要斷架
跟住佢就比人全境

你而家咩version
有冇請advisor呀

依家諗住re game

Portugal trade income咁少即係你根本未學識trade, 可以重玩, 重有tariff都好好賺, 不過要有common sence 先可以develope colonial nation 好似

因為我佔得我個trade node好似40%左右trade power, 所以collect trade好似多錢過transfer trade power
同埋係咪應該全部船都就咁protect番自己果到既trade?

大部份時候都唔好喺你home node以外嘅地方collect tade, transfer 去home node最好
新手有冇咩教學

跟住就搞唔掂

英國盟一定要斷架
跟住佢就比人全境

你而家咩version
有冇請advisor呀

依家諗住re game

大部份時候都唔好喺你home node以外嘅地方collect tade, transfer 去home node最好

Sevilla 一開始得safi同tunnis 有trade過黎
safi 得一條路過黎,所以唔駛transfer trade power
tunnis已經係所有trade都過晒黎,所以都唔駛transfer,我咁理解岩唔岩?
咁我應該剩係collect trade就得,同埋d船都放番係自己到?
新手有冇咩教學

跟住就搞唔掂

英國盟一定要斷架
跟住佢就比人全境

你而家咩version
有冇請advisor呀

依家諗住re game

Sevilla 一開始得safi同tunnis 有trade過黎
safi 得一條路過黎,所以唔駛transfer trade power
tunnis已經係所有trade都過晒黎,所以都唔駛transfer,我咁理解岩唔岩?
咁我應該剩係collect trade就得,同埋d船都放番係自己到?

唔岩
因為有樣野叫trade power
當地既國家trade power高會拎走多Dtrade嘅份額
而商人係果度可以增加trade power
當然後期梗係放第二度著數d
講起上來好複雜
所以我通常一係開個save自己試下點樣放最抵
再唔係比電腦用我個國家一個月
之後照抄佢個擺法
但電腦有時都放得好鳩
所以自己睇下邊個trade income高D就用邊個啦
LM
HOI2 3 4 EU4 VIC2 CK2
都玩過
玩提子,castile第二年就比法國打到收皮點比好
stellaris係咪悶過EU4同HOI
想買
有冇人對Steel Division: Normandy 44有性趣??
完sem諗住打機做廢青
對住steam成埋game冇隻想玩
完sem諗住打機做廢青
對住steam成game冇隻想玩
完sem諗住打機做廢青
對住steam成game冇隻想玩

一齊加入eu4啦
想買

好似唔係幾好玩

ally法國保你一世平安
有仗打就出船算

洗乜阿打法國 軍事強國卡斯1V1 都贏依家有埋玩家葡萄牙幫點會輸

萬一陸軍強國兵敗如山倒 又唔想用LOAD SAVE 大法
可以先聯盟/打一 二塊過海地 一開戰就運哂D兵過去封船
由佢打到咁上下自己識議和 D兵唔死繼續殖

有仗打就出船算

洗乜阿打法國 軍事強國卡斯1V1 都贏依家有埋玩家葡萄牙幫點會輸

佢唔係話玩緊葡萄牙咩?
想買

好似唔係幾好玩

啱啱出果陣同成班外國人玩pvp勁好玩
單機好悶

有仗打就出船算

佢唔係話玩緊葡萄牙咩?

player用陸軍強國一定輕鬆滅左法國啦
就係提子先搵地儲起d兵 同船 唔洗再起過同食manpower慳好多

有仗打就出船算

佢唔係話玩緊葡萄牙咩?

就係提子先搵地儲起d兵 同船 唔洗再起過同食manpower慳好多

如果玩卡斯,但係Aragon一路冇女國王點算

有仗打就出船算

佢唔係話玩緊葡萄牙咩?

如果玩卡斯,但係Aragon一路冇女國王點算

硬吞
新版好似除左玩家用aragon 必出事件
同奧地利繼承一樣100%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞