睇完容祖兒演唱會先發現點解可以屹立不到咁多年

327 回覆
121 Like 89 Dislike
屌柒容祖兒唔係佢霸獎,係因為佢唔值攞獎果幾年都有金獎
08 Kay人氣音樂真係完勝Joey,但金獎仲係容祖兒
09年Kay如果唔係被抹黑,已經一早超越左啦

14 15我都唔知點解仲係Joey,明明0hit歌 反而Kay仲有歌係街知巷聞
依家連Kay都退落黎,佢仲玩緊,真係霸足三代
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

有實力但又發唔到圍
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

well said
老而不

咁佢當年都係砌低左陳慧琳啦
同埋佢成名早 其實佢細過淫Kay架
佢唔拎獎又有邊個稱得上天后拎得起
邊有可能後浪唔掂怪前浪太勁

陳慧琳基本上都唔係容祖兒嗰皮..
都唔明點解kelly 咁聲底同唱功都可以做到歌手拎到獎

D歌詞作曲補救,好似梁詠琪咁。
點解可以咁多人無視蛋公司同903霸權
然後仲話鳩人發唔到圍係因為唔夠班
出黎做野都唔係有料就上到位啦

well said
老而不

咁佢當年都係砌低左陳慧琳啦
同埋佢成名早 其實佢細過淫Kay架
佢唔拎獎又有邊個稱得上天后拎得起
邊有可能後浪唔掂怪前浪太勁

咁你點睇梅姐?

唔好玩啦 香港有邊個女歌手比得上梅艷芳
容祖兒做左第一咁耐仍然上唔到藝術既層次
莫講話梅艷芳 就算係王菲林憶蓮佢都比唔上啦
但你話新一代上唔到位係因為佢生人霸死地我唔認同囉

我意思係話梅姐有能力一路攞獎佢當年都肯放棄榮耀唔再攞獎喎

梅艷芳當年唔再拎獎係威 但唔係為左畀機會後輩囉
係因為夕陽之歌同千千闋歌鬧雙胞
最後夕陽之歌拎左金曲金而千千闋歌得金曲
畀人話佢造馬啊

咁仲有其他人呢?
最大問題唔好話其他新一代女歌手,唔少都有靚聲有唱功,問題係無機會比佢地上,點樣努力,淨係講港台啦,年年都係joey,咁有咩意思?對成個香港樂壇發展都好唔健康

咁係香港樂壇自己攞黎衰姐,人人都要負責任

唔講英美,未見過台灣韓國既樂壇好似香港咁,唔係按歌手每一年既作品同表現黎頒獎,而係睇年資睇公司黎頒獎

你岩,我成個童年都係joey果代,佢果時啲歌好似痛愛,心淡果啲係頂級係抵佢紅
但近年已經無乜邊首係特別有印象了...話食老本靠年資真係唔算過份

但呢幾年的歌都好聽,雖然未必會記得。
唔覺得因爲係容祖優勝過新果堆,所以新果堆攞唔到獎
係因為蛋公司霸權,就算新果堆不論幾好,獎都會比容
唔似得以前真係會今年kelly好d今年佢攞,下年楊千fa出色d千fa攞

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

點解一個歌手唱得耐就要學作曲學填詞
明知自己唔係行個條路做咩要自己攞黎賤
佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎
但拎佢唔識作曲作詞黎屌就
咁d星級運動員又洗唔洗專登唔參賽讓位俾後輩

9唔搭8,到左應退既時候咪退囉,依家洪金寶歐鎧淳果啲都退晒役啦,佢地有霸住個港隊位唔比新人出戰?

洪金寶歐鎧淳係咪有能力繼續keep到先?

咁我又唔覺得拎左獎就算上到位
Aga 唔係拎得好多獎啦
但佢d歌一樣受歡迎 仲越黎越多人識
咁d星級運動員又洗唔洗專登唔參賽讓位俾後輩

jordan老左果陣有無因為地位高所以nba塞個mvp比佢

14 15我都唔知點解仲係Joey,明明0hit歌 反而Kay仲有歌係街知巷聞

10年代最hit果首已經係破相,之後仲有無歌係hit?
然後話有班人盲撐佢話其他有hit歌既新人係無實力無料未夠班,所以係抵死
收收皮啦好嘛,本身都唔想屌
不嬲好鐘意佢
香港女歌手黎講
除左透氣聲大呢個缺點
佢唱功應該係最好
佢每次出碟都會聽佢啲歌
好記得有場live佢同許志安合唱教我如何不愛他
一開口已經毛管棟
可惜條片已經冇左

咪係,先唔講啲新歌手有唔有料住啦
佢呢幾年啲歌係咪仲好有料咁比佢掃獎,大家係有眼見
數到既hit歌都唔知有無五首
依家係啲機構唔夠膽,唔係新歌手唔夠班
搞清楚先
至於聽都未聽過新一代歌手唱成點就出黎9up話人廢果啲就算撚數啦

然後話有班人盲撐佢話其他有hit歌既新人係無實力無料未夠班,所以係抵死

係呢幾年網絡影響力大左咁多之下
一隻歌要紅可以有好多方法
Shiga JW 個d電台唔播得多 但一樣照hit
但問題在於年尾頒個獎俾佢地唔代表佢地就可以上到位
一個歌手上唔上位 佢地公司同樂迷都有責任
次次臨頒最佳女歌手就換定第二套衫等攞獎
唔似得以前真係會今年kelly好d今年佢攞,下年楊千fa出色d千fa攞

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎

唔識去學原來就係攞黎賤?
張學友唱歌咁叻 去學musical理論 出純jazz碟 想令自己上一層樓 係咪攞黎賤?
王菲上曬神枱 都自己作曲填詞 提高音樂造詣 又攞黎賤?

藝人要突破框框 就要努力係其他領域尋求突破
如果咁都可以係你口中嘅攞黎賤 咁我冇野好講
不如你試下得閒聽商台903 你聽完一個節目冇雞容既麻煩你我話你勁
我一路覺得係佢公司要逼佢攞獎
睇得出祖兒都想退下來
近幾年除左903其他都有啲頒獎禮唔到

天窗
續集
連續劇
無人知道雙子座
雙子情歌
花千樹
新貴

再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎

張學友唱歌咁叻 去學musical理論 出純jazz碟 想令自己上一層樓 係咪攞黎賤?

突破框框都要揀適合既野去突破架
張學友同王菲可以係試左好多樣
最尾先揀d突破得黎自己又handle到先拎出黎
如果知道自己根本唔叻創作點解仲要沖出黎柒

再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎

突破框框都要揀適合既野去突破架
張學友同王菲可以係試左好多樣
最尾先揀d突破得黎自己又handle到先拎出黎
如果知道自己根本唔叻創作點解仲要沖出黎柒

同埋我可以話俾你聽
容祖兒出道個陣唔識跳舞 跳舞跳到好撚柒
但佢用自己既努力去練 咁又算唔算突破呀
強烈建議女歌手收鳩皮 等雞容死左再出黎 聽佢一個就夠 其他冇料到 泳兒乞獎乞到咁 衛蘭唱得幾好又點 通通都係垃圾

再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎

張學友唱左幾多年先去玩jazz 呀大佬
佢早容祖兒十年出道喎
同埋容祖兒真係好多類型既歌都唱過
只係英皇打歌只打情歌快歌啫
拎王菲黎講又係錯
王菲根本一早已經想做呢d dream pop
不過未紅果時都係要做普通流行曲
之後先夠薑出浮躁果隻碟 呢d佢理想黎
唔係唱到悶試下新野咁
呢度講容祖兒同講麟伯一樣
根本大把人冇認真聽過佢d歌淨係識最紅果幾首跟風屌
當講笑ok
但認真拎黎講真係好柒

天窗
續集
連續劇
無人知道雙子座
雙子情歌
花千樹
新貴

無人知道雙子座一定唔hit
新貴好聽,但side track
花千樹同天窗我覺得ok,但d人成日屌罐頭
話霸權果d, 要屌都屌間公司啦

歌手黎講,肯退落黎果d係佢地偉大,但無退落黎唔見得係錯。我唔會要求一個歌手有責任為其他歌手著想或者為香港樂壇著想而退落黎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞