睇完容祖兒演唱會先發現點解可以屹立不到咁多年

327 回覆
121 Like 89 Dislike
艾辛都有打手
艾辛都有打手

一早有啦
今次同意歌神譚詠麟呀

難得一次
奈何總有人唔識得見好就收、養尊處優八隻字
想玩到變成過街老鼠先自然fade out
唔緊要啦反正許志安撈得耐過佢都仲死唔斷氣
容祖兒實有樣學樣嘞
仲有你地講Gin Lee Aga我真係
叫佢地公司咪再喺麥記死播爛播先啦
根本就唔入流 係事實

都有聽過下Gin Lee

建議你聽下月球下的人

有聽過 唔鍾意呢首 又點?

留意下佢唱功 技巧

不嬲都認同Gin Lee係有唱功、有技巧,呢兩樣野係喺祖兒之上
當年上TVB已經知,但係當年佢有好既歌、不過無好既宣傳
依家轉左環球,有宣傳但係無遇到好既歌

Aga呢個例子都算係現今樂壇既奇葩
唱作人身份,唱功唔好,但係好得大家歡心
幾乎每次出新歌好多人都好期待,不過唱功有待提升

其實現今樂壇係多左好多唔同路線既歌手彈起
但係礙於唱片同司同各大頒獎單位既某啲潛規則,以致未有更多人認識呢一班新人
當然啦,當大家既娛樂唔再只有音樂,亦都唔再只有廣東歌
要係呢個市場上彈起,其實好依靠傳媒同唱片公司市場部既配合同宣傳
但係香港係缺乏其中一樣,一係無前者、一係無後者

呢方面唔係話某幾個歌手唔去拎獎就可以解決
不如大家諗下點樣去推廣廣東歌仲好

春卷fans黎講幾中肯

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

點解一個歌手唱得耐就要學作曲學填詞
明知自己唔係行個條路做咩要自己攞黎賤
佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎
但拎佢唔識作曲作詞黎屌就

唔識去學原來就係攞黎賤?
張學友唱歌咁叻 去學musical理論 出純jazz碟 想令自己上一層樓 係咪攞黎賤?
王菲上曬神枱 都自己作曲填詞 提高音樂造詣 又攞黎賤?

藝人要突破框框 就要努力係其他領域尋求突破
如果咁都可以係你口中嘅攞黎賤 咁我冇野好講

張學友唱左幾多年先去玩jazz 呀大佬
佢早容祖兒十年出道喎
同埋容祖兒真係好多類型既歌都唱過
只係英皇打歌只打情歌快歌啫
拎王菲黎講又係錯
王菲根本一早已經想做呢d dream pop
不過未紅果時都係要做普通流行曲
之後先夠薑出浮躁果隻碟 呢d佢理想黎
唔係唱到悶試下新野咁

學友出道十年嘅時候就搞雪狼湖, 同港樂合作開演唱會 (學友係第一位同港樂合作嘅歌手), 為樂壇帶黎新嘅一面
成功令音樂劇同香港管弦樂團帶到普羅大眾嘅層面

連唔識唱歌嘅楊千嬅都早在華星年代已經玩緊concept album
容天后到今時今日仲係靠k歌堆砌一隻隻嘅商業大碟, 連一個完整嘅故事同主題都帶唔出.....
連演唱會都要楊千嬅搞完side track 見有人做先執人concept
雖則最大問題係唱片公司度, 但作為天后級歌手, 連呢啲嘢都唔去爭取?!
咁嘅情況, 等於一個只食雞糊嘅麻雀高手一樣, 笑死人咩.....

話佢唱過好多類型既歌, 有麼諗過個堆個十居其九都係pop
只係向pop 入面加左少少其他元素, 實際上都只係pop

開side track show既concept其實係容祖兒提出先
只不過最後比楊千嬅搶先做左

今次個演唱會咪係抄陳綺貞lor
不過人地有成個concept
由展覽到去你房間唱到去小書局唱到演唱會
#cn容就得演唱會果部分大家就唔覺佢抄

算吧啦,歌佢抄過,mv佢抄過,衫佢都抄過,唔爭在抄演唱會啦

on9 我都鍾意陳老師
個演唱會根本完全唔同

可能你仲細或者十零年前好少浦d 討論香港樂壇嘅forum (有好多都消失左了)
早十幾年2位都岩岩升做一線, 2邊嘅fans 都有提議自己偶像開side track 演唱會
十幾年黎你唔開, 人地做完收得口碑又好, 有市場, 自己開就話人搶先左黎做?!

早十幾廿年前大把人都預計到有ipad 之類嘅嘢啦
唔通你講完唔做, 而家走去同apple 講你抄我

張學友唱左幾多年先去玩jazz 呀大佬
佢早容祖兒十年出道喎
同埋容祖兒真係好多類型既歌都唱過
只係英皇打歌只打情歌快歌啫
拎王菲黎講又係錯
王菲根本一早已經想做呢d dream pop
不過未紅果時都係要做普通流行曲
之後先夠薑出浮躁果隻碟 呢d佢理想黎
唔係唱到悶試下新野咁

學友出道十年嘅時候就搞雪狼湖, 同港樂合作開演唱會 (學友係第一位同港樂合作嘅歌手), 為樂壇帶黎新嘅一面
成功令音樂劇同香港管弦樂團帶到普羅大眾嘅層面

連唔識唱歌嘅楊千嬅都早在華星年代已經玩緊concept album
容天后到今時今日仲係靠k歌堆砌一隻隻嘅商業大碟, 連一個完整嘅故事同主題都帶唔出.....
連演唱會都要楊千嬅搞完side track 見有人做先執人concept
雖則最大問題係唱片公司度, 但作為天后級歌手, 連呢啲嘢都唔去爭取?!
咁嘅情況, 等於一個只食雞糊嘅麻雀高手一樣, 笑死人咩.....

話佢唱過好多類型既歌, 有麼諗過個堆個十居其九都係pop
只係向pop 入面加左少少其他元素, 實際上都只係pop

開side track show既concept其實係容祖兒提出先
只不過最後比楊千嬅搶先做左

今次個演唱會咪係抄陳綺貞lor
不過人地有成個concept
由展覽到去你房間唱到去小書局唱到演唱會
#cn容就得演唱會果部分大家就唔覺佢抄

算吧啦,歌佢抄過,mv佢抄過,衫佢都抄過,唔爭在抄演唱會啦

on9 我都鍾意陳老師
個演唱會根本完全唔同

可能你仲細或者十零年前好少浦d 討論香港樂壇嘅forum (有好多都消失左了)
早十幾年2位都岩岩升做一線, 2邊嘅fans 都有提議自己偶像開side track 演唱會
十幾年黎你唔開, 人地做完收得口碑又好, 有市場, 自己開就話人搶先左黎做?!

根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

不嬲都認同Gin Lee係有唱功、有技巧,呢兩樣野係喺祖兒之上

但係礙於唱片同司同各大頒獎單位既某啲潛規則,以致未有更多人認識呢一班新人
要係呢個市場上彈起,其實好依靠傳媒同唱片公司市場部既配合同宣傳

唔好擺低舊 就走左去啦,事實真係咁喎
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

春卷fans黎講幾中肯

未拎至尊唱片個陣,我都會話佢仲想為左呢個獎去爭
但係依家除左商業因素之外,真係睇唔到有咩原因仲要去繼續攞獎

大家睇下Eason,佢想唔攞獎都唔係咁易(上年出一首歌就拎左至尊歌)

Joey得唱歌呢瓣搵到食,公司又唔肯將資源放係班細、去搵接班人
周而復始,係咁loop
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

加埋感情

環球同tvb反面嘛
咪靠M記洗腦囉
冇宣傳渠道

cctvb對雞蓉霸權貢獻好大

諗返起04年最受歡迎女歌星

Btw 呢到有巴打上開cm?
上台講野假撚到喊

唱功,當年彭坽合唱,一比就知差幾皮啦
容祖兒根本處境同當年梅姐一樣,唔要需要以獎項黎正名自己喺樂壇既成就,但容無咁做,呢點就係佢近年比人唾棄既原因

痴線,咩歪理
拎唔拎獎係個人既事
梅姐唔拎獎就要Joey睇齊唔拎獎?
你年年考第一拎學業獎唔通又宣佈今年我唔考第一喇唔拎學業獎喇咁樣呀?
醒下啦你

拎獎又比人鬧阻住d後浪上位
唔拎獎又會比人話嘩你個Joey學梅姐唔攞獎覺得自己同阿梅同Level呀

真係容祖兒是原罪⋯⋯
商台比左位欣宜上,又如何?

商台就side氣啦,力谷左幾年方大同,又如何
有時覺得903好肉酸
衛蘭 我最愛既女歌手
容祖兒根本處境同當年梅姐一樣,唔要需要以獎項黎正名自己喺樂壇既成就,但容無咁做,呢點就係佢近年比人唾棄既原因

痴線,咩歪理
拎唔拎獎係個人既事
你年年考第一拎學業獎唔通又宣佈今年我唔考第一喇唔拎學業獎喇咁樣呀?
醒下啦你

唔拎獎又會比人話嘩你個Joey學梅姐唔攞獎覺得自己同阿梅同Level呀

真係容祖兒是原罪⋯⋯

會唔會諗多左

痴線,咩歪理
拎唔拎獎係個人既事
醒下啦你

真係容祖兒是原罪⋯⋯

會唔會諗多左

9屎垃圾既盲反係會諗盡千萬個理由插佢入佢

講真句,Joey樣又唔靚,身材又無,拍戲又唔掂
只係sell唱歌同跳舞啫,咁都要容不下佢,話佢阻後浪上位,呢個世界要點轉先岩?

仲有,而家d唱片公司已經變哂質,拎唔拎獎都已經唔輪到歌手本人話事⋯⋯
Eason音樂上大膽好多,敢用好多新人(曲詞都係),幫佢地上位。小克、christopher chak。亦都敢試好多唔同既風格。

相反容祖兒咁耐都係用大師父多,wyman、王雙駿、陳輝陽呢啲。有時就算有啲歌用左新人,但冇plug既關係,都好少人注意到呢班新人。同埋plug既歌咁多件都係果啲類型,聽左咁多年,其實真係厭。

比人感覺係 容祖兒係一部唱歌機器,而家既新歌係為做而做。
新一代既女歌手有邊個唱到容祖兒咁呀
唯一最有機會打到佢落黎既衛蘭而家又柒柒下咁
無論你班人點反點鬧都好
唱功真係一流,歌又好聽
唱live仲好聽過CD
係現今既香港女歌手之中已經超哂班

巴打你打算去紅館開凍篤笑?

有講錯咩
根本可以屌打依家啲女歌手

咁考試拎1分又的確高過0分
新一代既女歌手有邊個唱到容祖兒咁呀
唯一最有機會打到佢落黎既衛蘭而家又柒柒下咁

Gin lee 完勝條老而不啦
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

加埋感情

環球同tvb反面嘛
咪靠M記洗腦囉
冇宣傳渠道

cctvb對雞蓉霸權貢獻好大

諗返起04年最受歡迎女歌星

以前未有星夢
英皇同tvb既關係超好
乜獎乜show都優先搵英皇班歌手
你地成日話新人無料去唔到joey個位

有冇諗過好多有料新人連曝光既機會都冇
冇後台冇大公司冇曝光
你連認識佢既機會都冇
好多新人出一隻碟/甚至係一隻歌就消失

當然紅唔紅得起係後話
有唱功不等於紅
紅不等於有唱功
但至少佢會有一個成功因素你去參考

Btw 呢到有巴打上開cm?

留意開廣東歌應該會有上cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞