睇完容祖兒演唱會先發現點解可以屹立不到咁多年

327 回覆
121 Like 89 Dislike
而家中學生都註冊到連登咩?
乜而家啲人講野logic咁有趣
唔俾你攞獎=發唔到圍?
你係咪調轉左?起碼你都要做到啲成績出來先好去攞獎?你又達唔到人地個level但又想拎人地個獎

個情況就好似「唔係解決問題,而係解決提出問題果個人」

當然你要拗話容祖兒靠賣乜賣乜上位又另一回事
你要人落來,起碼你要達到人地既level先,如果唔係個水平只會越來越低,樂壇衰落我甚至覺得呢個係其中一個原因
冇人打得低梅姐就要佢唔攞獎-> 攞獎果啲人水平已經降左一級,久而久之成個樂壇就以呢個做standard 永遠唔求進步
gin lee唱歌唔好?
雞容你快撚啲死啦 拎拎拎

呢幾年有gin lee aga jw,早十年janice,小明,喺佢地眼中個個都無料

根本好多人,尤其是上一代都係未聽先判
自己冇發掘就覺得香港樂壇唔掂
攪下攪下連後生一代都唔尊重自己嘅廣東歌文化
艾辛退唔退落黎都係死路一條

呢幾年有gin lee aga jw,早十年janice,小明,喺佢地眼中個個都無料

希望王宛芝同aga可以發展得好
重點係 讓個獎俾你你拎唔代表你真係有咁既實力
只係人地逼人話「做乜唔俾機會後輩」而令新晉有獎

根本好多人,尤其是上一代都係未聽先判
自己冇發掘就覺得香港樂壇唔掂
攪下攪下連後生一代都唔尊重自己嘅廣東歌文化
艾辛退唔退落黎都係死路一條

你樓上果個咪係,話新人做唔到成績,喺僅餘既條件下已經做到好好,但佢地睇唔睇到先
其他人點樣超越唔到雞容?
係佢拎獎啲人先頒比佢炸
睇下youtube啲view數 邊啲歌襟聽啲一目了然啦 你睇下雞容啲歌既view數

指定動作 其他人唱live炒車係音響問題,joey唱live音響即刻無事
唔少人係年尾頒獎禮先聽廣東歌

容祖兒走音,d人話垃圾。
佢唔走音,又話呀邊個唱歌都好過佢啦,根本係池中無魚蝦自大。
有人覺得佢唱得好聽好穩,又話佢冇感情係唱歌機器。
佢黑面又話佢大牌,其他歌手黑面就一定係香港樂壇太垃圾,唔怪得個歌手。

有時都唔係想幫佢護航
只不過真心覺得佢值得更大既尊重

其實好好笑,
關於春卷呢件事我第一次聽係93,94年左右,
原版係關X琳,之後第二版係恭喜您,
去到唔知第幾個version 變左容祖兒,
但係適逢網絡發達,
一堆細路開始上網,之後佢就變左春卷代言人

而最最最吊詭嘅係,
反而佢日光日白髮尾濕哂喺英皇酒店出黎比人捕到果單野反而冇人記得,冇人提

由哥爾夫球變乒乓波再變春卷
真係好想知信哩單野嘅人智商有幾高

更加吊詭嘅係,
咁多年喺高/連登有人提你呢個觀點,
個post 就會好快冇哂人

大家用黎笑下既野 你地咁認真先係最吊詭

哦,我當你唔信啦,
但係有幾多人當正自己見到咁當真,
我諗唔使我講下哇
唱歌機器
感情又唔夠楊千嬅sammi好
同李克勤一樣老而不
係佢拎獎啲人先頒比佢炸
睇下youtube啲view數 邊啲歌襟聽啲一目了然啦 你睇下雞容啲歌既view數

係香港d頒獎禮文化先咁畸形
連以前最創新嘅叱咤都攪成咁
呢幾年唔講真係以為睇緊敬老show
係佢拎獎啲人先頒比佢炸

View數係一個指標 但係賣碟 賣歌 演唱會更重要
除非你承認dear jane優秀過rb
連詩雅係最有實力
其實唔係應該係紅先有獎既咩
點解好似講到因為攞唔到獎所以先紅唔起咁
正如偽毒坤大文豪拎完最男男金都唔見得佢地有更上一層樓
事實係個市場不斷萎縮緊
點解可以講到因為邊個邊個拎曬d獎所以其他人紅唔起
唔俾你攞獎=發唔到圍?
你係咪調轉左?起碼你都要做到啲成績出來先好去攞獎?你又達唔到人地個level但又想拎人地個獎

你要人落來,起碼你要達到人地既level先,如果唔係個水平只會越來越低,樂壇衰落我甚至覺得呢個係其中一個原因
冇人打得低梅姐就要佢唔攞獎-> 攞獎果啲人水平已經降左一級,久而久之成個樂壇就以呢個做standard 永遠唔求進步

容祖兒係唔需要再拎獎去證明佢既價值/輩份囉
更加多歌手值得拎獎
事實係個市場不斷萎縮緊

其實唔係應該計嗰一年成績/出嘅歌先有獎咩點解會變咗頒年資
係佢拎獎啲人先頒比佢炸

頒獎禮鍾意造神
睇人唔睇歌
eason/joey求其出首垃圾歌谷得上播放率

其他歌手就少播少理
又要睇大公司quota
細公司又狂打壓
係佢拎獎啲人先頒比佢炸

頒獎禮鍾意造神
睇人唔睇歌
eason/joey求其出首垃圾歌谷得上播放率

其他歌手就少播少理
又要睇大公司quota
細公司又狂打壓

同意 真係唱幾首垃圾歌就有獎拎 勁賣得
唱歌機器
感情又唔夠楊千嬅sammi好
同李克勤一樣老而不

調返轉講
楊千嬅鄭秀文唱功同跳舞無容祖兒咁好
每個歌手都有強弱項
正如上面咁講
你係每一個aspect都會搵到好過容祖兒既人
但佢紅既原因就係好多方面佢都做得唔錯
唔俾你攞獎=發唔到圍?

容祖兒係唔需要再拎獎去證明佢既價值/輩份囉
更加多歌手值得拎獎

唯有等佢停經個日咁就可能唔再攞獎,估計仲有30幾年
永遠支持祖兒
唯有等佢停經個日咁就可能唔再攞獎,估計仲有30幾年
永遠支持祖兒

照果啲人邏輯,joey啲獎係可以永續
事實係個市場不斷萎縮緊

比喻得好好
其實讓唔讓位依家野同關愛座差唔多姐
唔攞獎係人情 攞獎係有實力 有道理

啱啊
痴線 人地拎唔拎獎 咁又關佢阻後人仔上位咩事
從來覺得佢拎有佢道理 唔拎果堆係咪應該反省下自己先
楊千嬅-感情,聽佢啲歌有共鳴
容祖兒-唱功,萬年唔走音
鄭秀文-
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

well said
老而不

咁佢當年都係砌低左陳慧琳啦
同埋佢成名早 其實佢細過淫Kay架
佢唔拎獎又有邊個稱得上天后拎得起
邊有可能後浪唔掂怪前浪太勁

咁你點睇梅姐?

唔好玩啦 香港有邊個女歌手比得上梅艷芳
容祖兒做左第一咁耐仍然上唔到藝術既層次
莫講話梅艷芳 就算係王菲林憶蓮佢都比唔上啦
但你話新一代上唔到位係因為佢生人霸死地我唔認同囉

新一代果啲hit唔起
之前最威脅到佢咪淫kay囍貼街果期
on9, 近年係得gem, Gin Lee唱功ok
其他全部賣樣,
男歌手直情係垃圾形容....

歌手呀, 其實知唔知咩叫歌手
基本連唱功都唔掂憑咩叫歌手,
下下出D小品情歌平平淡淡,
好聽D咪話首歌有feel,
説穿了就係唱片公司怕歌手唱live 唱唔到,

咪成日出呢類型

我好buy呢點 睇返人地外國啲專輯裡面每首都唔同風格 或姐每張專輯都有唔同風格/新嘗試
但香港個啲好似驚死live唱唔返studio水準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞