睇完容祖兒演唱會先發現點解可以屹立不到咁多年

327 回覆
121 Like 89 Dislike
佢唔退好多原因
1.唱歌去唔到張學友/陳奕迅果種高度
2.票房毒藥,無法轉型演員
3.未結婚,無家庭寄託,條佬又養唔起佢

其實玩音樂做巡迴好消耗體力
加上要巡好多場先叫賺
賺果千零萬晒勁多時間

有得揀應該好多藝人都轉攻電影
始終電影既滲透力/傳播力都高音樂一大截

容祖兒咪年年出歌海
谷個女歌手返黎
保持自己價值囉

咁你計現場演唱
活躍女歌手得兩個
一係容祖兒,一係林憶蓮

中晒
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

well said
老而不

咁佢當年都係砌低左陳慧琳啦
同埋佢成名早 其實佢細過淫Kay架
佢唔拎獎又有邊個稱得上天后拎得起
邊有可能後浪唔掂怪前浪太勁

咪再講廢話講邊個襯得起啦
頒最女唔頒比果年成績最好果個洗撚一年頒一次咩
事實係佢上年無hit歌無成績
08年都唔夠kay咁紅
但係都有得攞
你做到野出黎我話知你霸獎唔霸獎
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎

well said
老而不

咁佢當年都係砌低左陳慧琳啦
同埋佢成名早 其實佢細過淫Kay架
佢唔拎獎又有邊個稱得上天后拎得起
邊有可能後浪唔掂怪前浪太勁

咪再講廢話講邊個襯得起啦
頒最女唔頒比果年成績最好果個洗撚一年頒一次咩
事實係佢上年無hit歌無成績
08年都唔夠kay咁紅
但係都有得攞
你做到野出黎我話知你霸獎唔霸獎

佢邊間公司呀
會唔會比佢唔拎獎

新一代?有實力?香港?你搞緊笑?

咁你講過新一代你覺得佢無實力既歌手出黎OK?
你又有無聽過先?你啲語氣已經係貶低緊佢地新一代啦,都未講你up唔up得出一個新一代歌手啦

咁你講過新一代你覺得佢無實力既歌手出黎OK?
你又有無聽過先?你啲語氣已經係貶低緊佢地新一代啦,都未講你up唔up得出一個新一代歌手啦

定你覺得韓國果啲有晒政府文化部支持,好紅,喺你眼中就算實力
而香港既你唔聽佢地就係無料,無實力,係垃圾

唔講好新果d
衛蘭?王苑之?泳兒?

唔講好新果d
衛蘭?王苑之?泳兒?

佢老味都痴撚線,講得出話新一代無實力話我地搞笑就好明顯佢已經有好一段時間無留意本地樂壇啦
講開又講真係聽過有啲人係咁,有次聽一切從音樂開始,有晚主題係播返果年既新歌,有條友網上既留言係話無興趣知有咩新歌,叫主持唔好播

我唔同意你既講法

新人拎唔到獎 只能話佢唔夠班

唔能夠怪有能力拎獎既人

你一係就超越佢

一係就永遠係佢下面

我唔同意你既講法

新人拎唔到獎 只能話佢唔夠班

唔能夠怪有能力拎獎既人

你一係就超越佢

一係就永遠係佢下面

你覺得依家制度係公平,新果啲真係無料,唔夠班既
我唔會拗,反正你地相信,我地唔相信
再講夠唔夠班好主觀,我夠覺得容祖兒近年啲歌唔好聽啦
咩我好得閒?呢啲歌又好有質素?
學其他巴打講,有啲頒獎禮真係睇年資黎頒,唔係其他人無料,係佢地無機會,呢個係不公
我反佢係因為佢音樂造詣唔高囉
曲風單一唔在講 你可以賴公司問題
但咁多年啲抖氣聲仲係哮喘咁款
樓主講到佢唱功全港女歌手最強 點解唔試下創作呀
咁多年都仲係唱口水K歌 有幾天后級呀
隆重登場,痛愛,心淡,未知呢啲經典我都仲記得點唱
但近年真係走下坡嘛,一個無理據咁話其他新一代歌手無料就合理化佢近年都差左既事實,咁又公平?
我反佢係因為佢音樂造詣唔高囉
曲風單一唔在講 你可以賴公司問題
但咁多年啲抖氣聲仲係哮喘咁款
樓主講到佢唱功全港女歌手最強 點解唔試下創作呀
咁多年都仲係唱口水K歌 有幾天后級呀

學下佢地講野先:
識唱作又點,攞唔到獎就係佢地未夠班,係佢地無料
係完全唔關joey事既
唔覺得因爲係容祖優勝過新果堆,所以新果堆攞唔到獎
係因為蛋公司霸權,就算新果堆不論幾好,獎都會比容
唔似得以前真係會今年kelly好d今年佢攞,下年楊千fa出色d千fa攞
唔似得以前真係會今年kelly好d今年佢攞,下年楊千fa出色d千fa攞

算啦,我地點講都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠
有follow開903 d airplay 都知道容氏霸權幾厲害
獎係應該計該年作品,唔係論年資,亦唔係論唱live 唱得幾勁

睇外國d 頒獎禮,真係可以一個新人爆出來打低晒d 天王天后
上面有人用Sammi同千嬅去同Joey比
其實Sammi同千嬅都已經一早係玩緊自己想要嘅野
點解仲有啲on9話佢曲風單一 咁證明其實你都無認真聽過佢啲歌啦 咁唔該收收皮
我敢講佢曲風係女歌手之中最多變
我覺得雞蓉好認真 唔會好似某d人玩嘢 雖然佢有資格玩嘢
有follow開903 d airplay 都知道容氏霸權幾厲害
獎係應該計該年作品,唔係論年資,亦唔係論唱live 唱得幾勁

睇外國d 頒獎禮,真係可以一個新人爆出來打低晒d 天王天后

佢地唔會理,總之就係新人問題,係佢地未夠班,無料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞