睇完容祖兒演唱會先發現點解可以屹立不到咁多年

327 回覆
121 Like 89 Dislike
所以有一排好撚串. 攞奬一野好串個樣衝上台. 暗示話無對手, 比人噓佢
youtube 條友唔知係咪重係到.
GEM 係家佢過佢
上咗大陸包個金身, 搵好多錢.
祖男都係 金身人
其實最好就係viutv都試下搞個音樂頒獎禮,雖然我就憎viutv既
但懶係創新既佢地不妨真係搞個頒獎禮係學其他巴打話齋
睇返當年既音樂水準作指標,而唔係睇佢年資幾老黎頒,咁樣最少有個獎公道啲,大家條氣都無咁唔順

學友一早都話好似台灣咁得一個頒獎禮就最好
其實最好就係viutv都試下搞個音樂頒獎禮,雖然我就憎viutv既
睇返當年既音樂水準作指標,而唔係睇佢年資幾老黎頒,咁樣最少有個獎公道啲,大家條氣都無咁唔順

學友一早都話好似台灣咁得一個頒獎禮就最好

學友係支持統一頒獎典禮既
佢亦都叫過雞容唔好再攞獎

最好就統一

四大咁墨守成規,個個都無吉屎
佢地邊敢呀,我真係驚自己40,容祖兒仲拎緊女金
到時再打後新果批真係會接唔到班,連依家果啲有能力接班都打壓
佢再霸住個餅多廿年,更加下個世代果啲就更加一潭死水,成個樂壇都唔駛要

joey好似都暗示過有時攞唔攞獎係公司話事
但以佢地位我覺得佢有能力say no
不過話時話,蛋公司真係真心仆街到極點
死霸爛霸獎,仲要用周刊寫撚衰晒所有有機會威脅joey既女歌手

連Kay出名親民同nice都可以比人寫臭到

最好就統一

佢再霸住個餅多廿年,更加下個世代果啲就更加一潭死水,成個樂壇都唔駛要

死霸爛霸獎,仲要用周刊寫撚衰晒所有有機會威脅joey既女歌手

記得連續十期周刊封面寫衰kay
講到容拎獎就搞死成個樂壇咁
根本問題就唔係容到

之前有人講左,
偽毒坤/大文豪咪拎左金獎又唔見佢地真係更上一層樓,大文豪都好少少,偽毒咪又係柒下柒下咁,

一講到呢啲,哇,成班人盲撚哂
根本問題就唔係容到

之前有人講左,
偽毒坤/大文豪咪拎左金獎又唔見佢地真係更上一層樓,大文豪都好少少,偽毒咪又係柒下柒下咁,

咁比張敬軒,側田,大同,周國腎果類上係咪無問題?
你係要講坤狗果啲幾乎除左fans外個個都唔鍾意既黎抹殺有實力新人應該要上位既機會,我覺得唔係好妥
唔好同我講側田算上左位,早幾年比個大環境避到要返大陸避世
近呢2年先至叫做有得落返香港做一啲自己鍾意既音樂咋
根本問題就唔係容到

之前有人講左,

咁比張敬軒,側田,大同,周國腎果類上係咪無問題?
你係要講坤狗果啲幾乎除左fans外個個都唔鍾意既黎抹殺有實力新人應該要上位既機會,我覺得唔係好妥

張敬軒,大同都唔係都拎過咩,而家咪又係咁
側田仲搞笑,
佢避走大陸係因為"私生活唔檢點"
佢成日比人影到溝女,飲醉酒啫,
香港地就係咁on9
你聽佢歌之嘛,又要佢做埋聖人,完全唔撚關事嘅

到佢上年喺我是鳩嗌度嗌撚左首歌,
成班柒頭又好似失憶咁話咩咩側田快啲返黎,
睇到都想嘔
仲有你地講Gin Lee Aga我真係
叫佢地公司咪再喺麥記死播爛播先啦
根本就唔入流 係事實

都有聽過下Gin Lee

建議你聽下月球下的人
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

有聽過 唔鍾意呢首 又點?
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

最好就統一

記得連續十期周刊封面寫衰kay

乜你真係數住架
btw佢彈得番上黎真係一個奇蹟
09年朱薰響叱咤都話佢係最受得住批評女歌手
利申Kay fans

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

點解一個歌手唱得耐就要學作曲學填詞
明知自己唔係行個條路做咩要自己攞黎賤
佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎
但拎佢唔識作曲作詞黎屌就

唔識去學原來就係攞黎賤?
張學友唱歌咁叻 去學musical理論 出純jazz碟 想令自己上一層樓 係咪攞黎賤?
王菲上曬神枱 都自己作曲填詞 提高音樂造詣 又攞黎賤?

藝人要突破框框 就要努力係其他領域尋求突破
如果咁都可以係你口中嘅攞黎賤 咁我冇野好講

張學友唱左幾多年先去玩jazz 呀大佬
佢早容祖兒十年出道喎
同埋容祖兒真係好多類型既歌都唱過
只係英皇打歌只打情歌快歌啫
拎王菲黎講又係錯
王菲根本一早已經想做呢d dream pop
不過未紅果時都係要做普通流行曲
之後先夠薑出浮躁果隻碟 呢d佢理想黎
唔係唱到悶試下新野咁

學友出道十年嘅時候就搞雪狼湖, 同港樂合作開演唱會 (學友係第一位同港樂合作嘅歌手), 為樂壇帶黎新嘅一面
成功令音樂劇同香港管弦樂團帶到普羅大眾嘅層面

連唔識唱歌嘅楊千嬅都早在華星年代已經玩緊concept album
容天后到今時今日仲係靠k歌堆砌一隻隻嘅商業大碟, 連一個完整嘅故事同主題都帶唔出.....
連演唱會都要楊千嬅搞完side track 見有人做先執人concept
雖則最大問題係唱片公司度, 但作為天后級歌手, 連呢啲嘢都唔去爭取?!
咁嘅情況, 等於一個只食雞糊嘅麻雀高手一樣, 笑死人咩.....

話佢唱過好多類型既歌, 有麼諗過個堆個十居其九都係pop
只係向pop 入面加左少少其他元素, 實際上都只係pop

開side track show既concept其實係容祖兒提出先
只不過最後比楊千嬅搶先做左

今次個演唱會咪係抄陳綺貞lor
不過人地有成個concept
由展覽到去你房間唱到去小書局唱到演唱會
#cn容就得演唱會果部分大家就唔覺佢抄

算吧啦,歌佢抄過,mv佢抄過,衫佢都抄過,唔爭在抄演唱會啦
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

加埋感情
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

加埋感情

環球同tvb反面嘛
咪靠M記洗腦囉
冇宣傳渠道
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

加埋感情

環球同tvb反面嘛
咪靠M記洗腦囉
冇宣傳渠道

cctvb對雞蓉霸權貢獻好大
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

不嬲都認同Gin Lee係有唱功、有技巧,呢兩樣野係喺祖兒之上
當年上TVB已經知,但係當年佢有好既歌、不過無好既宣傳
依家轉左環球,有宣傳但係無遇到好既歌

Aga呢個例子都算係現今樂壇既奇葩
唱作人身份,唱功唔好,但係好得大家歡心
幾乎每次出新歌好多人都好期待,不過唱功有待提升

其實現今樂壇係多左好多唔同路線既歌手彈起
但係礙於唱片同司同各大頒獎單位既某啲潛規則,以致未有更多人認識呢一班新人
當然啦,當大家既娛樂唔再只有音樂,亦都唔再只有廣東歌
要係呢個市場上彈起,其實好依靠傳媒同唱片公司市場部既配合同宣傳
但係香港係缺乏其中一樣,一係無前者、一係無後者

呢方面唔係話某幾個歌手唔去拎獎就可以解決
不如大家諗下點樣去推廣廣東歌仲好

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

點解一個歌手唱得耐就要學作曲學填詞
明知自己唔係行個條路做咩要自己攞黎賤
佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎
但拎佢唔識作曲作詞黎屌就

唔識去學原來就係攞黎賤?
張學友唱歌咁叻 去學musical理論 出純jazz碟 想令自己上一層樓 係咪攞黎賤?
王菲上曬神枱 都自己作曲填詞 提高音樂造詣 又攞黎賤?

藝人要突破框框 就要努力係其他領域尋求突破
如果咁都可以係你口中嘅攞黎賤 咁我冇野好講

張學友唱左幾多年先去玩jazz 呀大佬
佢早容祖兒十年出道喎
同埋容祖兒真係好多類型既歌都唱過
只係英皇打歌只打情歌快歌啫
拎王菲黎講又係錯
王菲根本一早已經想做呢d dream pop
不過未紅果時都係要做普通流行曲
之後先夠薑出浮躁果隻碟 呢d佢理想黎
唔係唱到悶試下新野咁

學友出道十年嘅時候就搞雪狼湖, 同港樂合作開演唱會 (學友係第一位同港樂合作嘅歌手), 為樂壇帶黎新嘅一面
成功令音樂劇同香港管弦樂團帶到普羅大眾嘅層面

連唔識唱歌嘅楊千嬅都早在華星年代已經玩緊concept album
容天后到今時今日仲係靠k歌堆砌一隻隻嘅商業大碟, 連一個完整嘅故事同主題都帶唔出.....
連演唱會都要楊千嬅搞完side track 見有人做先執人concept
雖則最大問題係唱片公司度, 但作為天后級歌手, 連呢啲嘢都唔去爭取?!
咁嘅情況, 等於一個只食雞糊嘅麻雀高手一樣, 笑死人咩.....

話佢唱過好多類型既歌, 有麼諗過個堆個十居其九都係pop
只係向pop 入面加左少少其他元素, 實際上都只係pop

開side track show既concept其實係容祖兒提出先
只不過最後比楊千嬅搶先做左

今次個演唱會咪係抄陳綺貞lor
不過人地有成個concept
由展覽到去你房間唱到去小書局唱到演唱會
#cn容就得演唱會果部分大家就唔覺佢抄

算吧啦,歌佢抄過,mv佢抄過,衫佢都抄過,唔爭在抄演唱會啦

on9 我都鍾意陳老師
個演唱會根本完全唔同
根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

不嬲都認同Gin Lee係有唱功、有技巧,呢兩樣野係喺祖兒之上
當年上TVB已經知,但係當年佢有好既歌、不過無好既宣傳
依家轉左環球,有宣傳但係無遇到好既歌

Aga呢個例子都算係現今樂壇既奇葩
唱作人身份,唱功唔好,但係好得大家歡心
幾乎每次出新歌好多人都好期待,不過唱功有待提升

其實現今樂壇係多左好多唔同路線既歌手彈起
但係礙於唱片同司同各大頒獎單位既某啲潛規則,以致未有更多人認識呢一班新人
當然啦,當大家既娛樂唔再只有音樂,亦都唔再只有廣東歌
要係呢個市場上彈起,其實好依靠傳媒同唱片公司市場部既配合同宣傳
但係香港係缺乏其中一樣,一係無前者、一係無後者

呢方面唔係話某幾個歌手唔去拎獎就可以解決
不如大家諗下點樣去推廣廣東歌仲好

根本就唔入流 係事實

建議你聽下月球下的人

留意下佢唱功 技巧

加埋感情

有唱功但唔紅喎,冇首歌係街知巷聞
有可能佢公司唔俾呢 佢未必話到事 between 想知king jer 點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞