睇完容祖兒演唱會先發現點解可以屹立不到咁多年

327 回覆
121 Like 89 Dislike
啲人覺得頒獎禮好似我是歌手咁,鬥唱功,根本唔洗出咩歌,春卷算唔算係史上首位連續派兩首自己嘅翻唱歌?咁都冇問題真係抵樂壇停滯不前
多鳩餘
獎唔獎呢啲晒氣
喺呢個網絡年代 仲有乜用

容祖兒呢啲 個問題係佢本身冇涵
想點創新都冇用
個人入面空空如也
自然乜藝術都交唔到出嚟
咁咪唯有一味向啲k歌到鑽囉
但求悅耳

如果香港新一代樂迷同歌手都仲喺呢條
死路到鑽 一定玩鳩完
全世界都湧現藝術型歌手/樂隊
知識水平上升咗已經接受唔到單一口水歌但求入腦

不過好有趣地香港就仲係一大堆老人精年輕人仲喺到唱功唱功咁j

人地話佢係歌手呀 練下唱歌跳舞好過學創作攞黎賤呀

真係比你透晒
呢度講容祖兒同講麟伯一樣
根本大把人冇認真聽過佢d歌淨係識最紅果幾首跟風屌
當講笑ok
但認真拎黎講真係好柒

麟伯全盛時期唔拎獎啦
姐係祖兒06-07年退左右
咁Kay咪可以好似哥哥咁上位囉
依家佢係拎足十鳩幾年呀
姐係譚詠麟玩到陳奕迅年代仲玩緊呀

就算係咁又點
多鳩餘
獎唔獎呢啲晒氣
喺呢個網絡年代 仲有乜用

容祖兒呢啲 個問題係佢本身冇涵
想點創新都冇用
個人入面空空如也
自然乜藝術都交唔到出嚟
咁咪唯有一味向啲k歌到鑽囉
但求悅耳

如果香港新一代樂迷同歌手都仲喺呢條
死路到鑽 一定玩鳩完
全世界都湧現藝術型歌手/樂隊
知識水平上升咗已經接受唔到單一口水歌但求入腦

不過好有趣地香港就仲係一大堆老人精年輕人仲喺到唱功唱功咁j

agger
容祖兒本身都冇涵 一啲藝術感都冇
感覺只係似俾公司包裝成一個好商業化嘅歌手
所以叫佢唔唱歌做其他嘢根本唔可行
咪唯有死霸爛霸嚟維持自己嘅價值囉
如果有一日佢冇得要拎獎佢根本什麼都不是 好快會俾人遺忘

一定無可能
而家中學生都註冊到連登咩?
乜而家啲人講野logic咁有趣
唔俾你攞獎=發唔到圍?
你係咪調轉左?起碼你都要做到啲成績出來先好去攞獎?你又達唔到人地個level但又想拎人地個獎

個情況就好似「唔係解決問題,而係解決提出問題果個人」

當然你要拗話容祖兒靠賣乜賣乜上位又另一回事
你要人落來,起碼你要達到人地既level先,如果唔係個水平只會越來越低,樂壇衰落我甚至覺得呢個係其中一個原因
冇人打得低梅姐就要佢唔攞獎-> 攞獎果啲人水平已經降左一級,久而久之成個樂壇就以呢個做standard 永遠唔求進步

容祖兒係唔需要再拎獎去證明佢既價值/輩份囉
更加多歌手值得拎獎

但係容祖兒呢d級數既歌手唔玩既話, 我驚勁歌 , 903既收視會低過亞視

903 捧 #cn容只係想保留叱吒廁所位
女金果時男女廁都排長龍
唔覺得因爲係容祖優勝過新果堆,所以新果堆攞唔到獎
係因為蛋公司霸權,就算新果堆不論幾好,獎都會比容
唔似得以前真係會今年kelly好d今年佢攞,下年楊千fa出色d千fa攞

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

點解一個歌手唱得耐就要學作曲學填詞
明知自己唔係行個條路做咩要自己攞黎賤
佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎
但拎佢唔識作曲作詞黎屌就

唔識去學原來就係攞黎賤?
張學友唱歌咁叻 去學musical理論 出純jazz碟 想令自己上一層樓 係咪攞黎賤?
王菲上曬神枱 都自己作曲填詞 提高音樂造詣 又攞黎賤?

藝人要突破框框 就要努力係其他領域尋求突破
如果咁都可以係你口中嘅攞黎賤 咁我冇野好講

張學友唱左幾多年先去玩jazz 呀大佬
佢早容祖兒十年出道喎
同埋容祖兒真係好多類型既歌都唱過
只係英皇打歌只打情歌快歌啫
拎王菲黎講又係錯
王菲根本一早已經想做呢d dream pop
不過未紅果時都係要做普通流行曲
之後先夠薑出浮躁果隻碟 呢d佢理想黎
唔係唱到悶試下新野咁

張學友85年出道 96年就雪狼湖啦
王菲一早想做呢啲歌 同時亦handle到大路k歌 紅之後自己參與創作 係咪去左另一個層次呀

即係我覺得 點解佢今時今日去到你地口中唱功咁強 風格咁百變 都仲有咁多人覺得佢唔係神級
就係因為佢搵唔到一個突破嘅位
咁上面有人話佢由跳舞好撚柒去到好跳得
出道十幾年 呢個進步幅度都收貨嘅話 我會覺得有啲低囉

連alex fung都救佢唔到
先唔講咩霸獎咩唱功個啲野
起碼佢咁多年黎仲係咁敬業,keep住對唱歌咁有heart咁有熱誠,仲會肯去突破去求變
係細場開side track show做得甚至比紅館show更好既又有幾多個歌手可以做到?

新界隻牛都好敬業

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

點解一個歌手唱得耐就要學作曲學填詞
明知自己唔係行個條路做咩要自己攞黎賤
佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎
但拎佢唔識作曲作詞黎屌就

唔識去學原來就係攞黎賤?
張學友唱歌咁叻 去學musical理論 出純jazz碟 想令自己上一層樓 係咪攞黎賤?
王菲上曬神枱 都自己作曲填詞 提高音樂造詣 又攞黎賤?

藝人要突破框框 就要努力係其他領域尋求突破
如果咁都可以係你口中嘅攞黎賤 咁我冇野好講

張學友唱左幾多年先去玩jazz 呀大佬
佢早容祖兒十年出道喎
同埋容祖兒真係好多類型既歌都唱過
只係英皇打歌只打情歌快歌啫
拎王菲黎講又係錯
王菲根本一早已經想做呢d dream pop
不過未紅果時都係要做普通流行曲
之後先夠薑出浮躁果隻碟 呢d佢理想黎
唔係唱到悶試下新野咁

學友出道十年嘅時候就搞雪狼湖, 同港樂合作開演唱會 (學友係第一位同港樂合作嘅歌手), 為樂壇帶黎新嘅一面
成功令音樂劇同香港管弦樂團帶到普羅大眾嘅層面

連唔識唱歌嘅楊千嬅都早在華星年代已經玩緊concept album
容天后到今時今日仲係靠k歌堆砌一隻隻嘅商業大碟, 連一個完整嘅故事同主題都帶唔出.....
連演唱會都要楊千嬅搞完side track 見有人做先執人concept
雖則最大問題係唱片公司度, 但作為天后級歌手, 連呢啲嘢都唔去爭取?!
咁嘅情況, 等於一個只食雞糊嘅麻雀高手一樣, 笑死人咩.....

話佢唱過好多類型既歌, 有麼諗過個堆個十居其九都係pop
只係向pop 入面加左少少其他元素, 實際上都只係pop

開side track show既concept其實係容祖兒提出先
只不過最後比楊千嬅搶先做左

今次個演唱會咪係抄陳綺貞lor
不過人地有成個concept
由展覽到去你房間唱到去小書局唱到演唱會
#cn容就得演唱會果部分大家就唔覺佢抄
(重口味)容祖兒j圖貼圖區
https://lihkg.com/thread/72962/page/3?ref=ios
呢度啲容姨fans仲係不願面對佢只係個多人識嘅歌手
永遠都做唔到"artist"嘅境界
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

on9
老就唔唱?攞獎關撚事咩
根本d新歌手冇個掂上唔到位

利申 唔鍾意佢
又唔係叫佢退出樂壇,只係想佢拎少幾個獎,比啲機會後輩啫,佢咪照開concert囉,兩件事無衝突架喎
真係無乜見過其他地方既流行樂壇會咁樣無競爭,男果邊eason都肯比返少少機會後輩啦

佢冇對手玩撚到冇癮 前幾次攞獎又發脾氣
影撚衰哂自己
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎

on9
老就唔唱?攞獎關撚事咩

利申 唔鍾意佢

屌你咪撚屈我,我係叫佢可以選擇唔好再攞獎
佢可以照出碟照開concert,唔攞獎就等於退出樂壇架啦?
你就真係戇撚柒鳩啦,亂咁屈人
不過你講得出新歌手無個掂呢啲咁白痴既論調都可見你唔慌正常得去邊
又係果啲自己唔聽新人唱之餘,又周圍屌鳩新人唔掂,實情都無了解過呢個世代有咩新音樂人既花生友
其實最好就係viutv都試下搞個音樂頒獎禮,雖然我就憎viutv既
但懶係創新既佢地不妨真係搞個頒獎禮係學其他巴打話齋
睇返當年既音樂水準作指標,而唔係睇佢年資幾老黎頒,咁樣最少有個獎公道啲,大家條氣都無咁唔順

on9
老就唔唱?攞獎關撚事咩

利申 唔鍾意佢

屌你咪撚屈我,我係叫佢可以選擇唔好再攞獎
佢可以照出碟照開concert,唔攞獎就等於退出樂壇架啦?
你就真係戇撚柒鳩啦,亂咁屈人

根本如果譚張唔退
邊度輪到四大天王個班
之後黎明率先退,其他幾件除左劉華都快快脆唔玩
陳奕迅好似早幾年都已經講過想唔玩但好似受到公司壓力
拖到呢一兩年先唔玩,張敬軒咪有得上攞

根本你肯退就一定有歌手接得上
eason同joey已經各自霸得太耐
如果兩個係11/12年就宣佈唔出席頒獎禮
男歌手有張敬軒/側田
女歌手有kay/衛蘭
成個樂壇健康好多

yes,唔玩攞獎唔代表喺樂壇上消失
點解有啲人係要諗到咁負面
黎明舊年開演唱會都仲大受歡迎啦,唔攞獎唔會死架
其實最好就係viutv都試下搞個音樂頒獎禮,雖然我就憎viutv既
睇返當年既音樂水準作指標,而唔係睇佢年資幾老黎頒,咁樣最少有個獎公道啲,大家條氣都無咁唔順

最好就統一

最好就統一

四大咁墨守成規,個個都無吉屎
佢地邊敢呀,我真係驚自己40,容祖兒仲拎緊女金
到時再打後新果批真係會接唔到班,連依家果啲有能力接班都打壓
佢再霸住個餅多廿年,更加下個世代果啲就更加一潭死水,成個樂壇都唔駛要
真心人地頒獎比佢
又會係佢本人嘅問題
認同上面有巴打講 唔攞係人情 攞係道理

非joey fans
仲有你地講Gin Lee Aga我真係
叫佢地公司咪再喺麥記死播爛播先啦
根本就唔入流 係事實

都有聽過下Gin Lee
講到容拎獎就搞死成個樂壇咁
根本問題就唔係容到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞