睇完容祖兒演唱會先發現點解可以屹立不到咁多年

327 回覆
121 Like 89 Dislike
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

well said
老而不

咁佢當年都係砌低左陳慧琳啦
同埋佢成名早 其實佢細過淫Kay架
佢唔拎獎又有邊個稱得上天后拎得起
邊有可能後浪唔掂怪前浪太勁

咁你點睇梅姐?

唔好玩啦 香港有邊個女歌手比得上梅艷芳
容祖兒做左第一咁耐仍然上唔到藝術既層次
莫講話梅艷芳 就算係王菲林憶蓮佢都比唔上啦
但你話新一代上唔到位係因為佢生人霸死地我唔認同囉

新一代有料既
一早就好似當時基佬榮87年咁
打到皺皮麟要買獎保住個齋砵
再粒水退出保住個貞節牌坊啦

王菲唱歌好難聽
紅唔紅一回事

吓,你無撚野呀?淨係睇過佢最近個次演唱會就出嚟懶醒?
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

well said
老而不

陳慧琳基本上都唔係容祖兒嗰皮..
都唔明點解kelly 咁聲底同唱功都可以做到歌手拎到獎

又有小學雞9up 容祖兒同陳慧琳已經係兩個世代啦,點撚樣砌低法,佢頂多砌低楊千嬅啫

你就9up
容祖兒零三年攞第一座女歌手
陳慧琳零六年先開始淡出
而陳慧琳係零三至零六係咪半收山又肯定唔係囉
咁仲唔叫砌低叫咩
反而鄭秀文同容祖兒無咩交集就真既
春卷

well said
老而不

咁你點睇梅姐?

唔好玩啦 香港有邊個女歌手比得上梅艷芳
容祖兒做左第一咁耐仍然上唔到藝術既層次
莫講話梅艷芳 就算係王菲林憶蓮佢都比唔上啦
但你話新一代上唔到位係因為佢生人霸死地我唔認同囉

我意思係話梅姐有能力一路攞獎佢當年都肯放棄榮耀唔再攞獎喎

梅艷芳當年唔再拎獎係威 但唔係為左畀機會後輩囉
係因為夕陽之歌同千千闋歌鬧雙胞
最後夕陽之歌拎左金曲金而千千闋歌得金曲
畀人話佢造馬啊

咁仲有其他人呢?
最大問題唔好話其他新一代女歌手,唔少都有靚聲有唱功,問題係無機會比佢地上,點樣努力,淨係講港台啦,年年都係joey,咁有咩意思?對成個香港樂壇發展都好唔健康

咁係香港樂壇自己攞黎衰姐,人人都要負責任

唔講英美,未見過台灣韓國既樂壇好似香港咁,唔係按歌手每一年既作品同表現黎頒獎,而係睇年資睇公司黎頒獎

你岩,我成個童年都係joey果代,佢果時啲歌好似痛愛,心淡果啲係頂級係抵佢紅
但近年已經無乜邊首係特別有印象了...話食老本靠年資真係唔算過份
原來唔放棄攞獎會阻後輩發展,又學到野
睇過一個訪問
佢話連慶功宴都冇得揀去唔去

一路大把新人有料,但未紅已經比某啲雜誌唱衰,頒獎禮又成日同唱片公司夾好,點砌低佢
咁d星級運動員又洗唔洗專登唔參賽讓位俾後輩
艾辛d live真係無得輸

星級運動員公平競爭,但你覺得香港而家係?

9唔搭8,到左應退既時候咪退囉,依家洪金寶歐鎧淳果啲都退晒役啦,佢地有霸住個港隊位唔比新人出戰?

一路大把新人有料,但未紅已經比某啲雜誌唱衰,頒獎禮又成日同唱片公司夾好,點砌低佢

yes,仲夠膽死話其他人無料

9唔搭8,到左應退既時候咪退囉,依家洪金寶歐鎧淳果啲都退晒役啦,佢地有霸住個港隊位唔比新人出戰?

運動員退役係因為身體機能下降囉好無
好似費達拿咁打到而家35都仲打緊咁又叫霸住個位喇喎

十幾年黎最近磅都係得個謝安琪
敢問有邊個新人係叫好又叫座?
佢唔退好多原因
1.唱歌去唔到張學友/陳奕迅果種高度
2.票房毒藥,無法轉型演員
3.未結婚,無家庭寄託,條佬又養唔起佢

其實玩音樂做巡迴好消耗體力
加上要巡好多場先叫賺
賺果千零萬晒勁多時間

有得揀應該好多藝人都轉攻電影
始終電影既滲透力/傳播力都高音樂一大截

容祖兒咪年年出歌海
谷個女歌手返黎
保持自己價值囉

咁你計現場演唱
活躍女歌手得兩個
一係容祖兒,一係林憶蓮
咁多年反極都係班高登仔/連登仔
繼續反 繼續紅
傳聞好多頒獎禮背後覺得如果無曬eason, joey兩個
出席嘅星就唔夠照

十幾年黎最近磅都係得個謝安琪
敢問有邊個新人係叫好又叫座?

呢幾年風氣轉左好多啦
出首歌冇gimmick根本零迴響
得星娛樂識做呢樣野
好似欣宜/坤哥果D

唔係歌手無料
唔識宣傳又死
細公司又死
TVB又壟斷晒傳播渠道
電視見親都係星夢娛樂既歌手

就算靠網絡吹谷都唔係好多個可以彈起咋
巴打 我早兩日睇完都有同感
本身對呢個人冇乜好感 hea住陪女朋友睇
點知聽落真係痴線 游刃有餘 每個位都把握得好正
諗返轉頭一個歌手可以出到咁多歌真係唔係咁易
由其係佢抽歌清唱果段

唔好下下都用外國比既 支持下本土喇
唱左咁耐都係k歌

拎運動同樂壇比
連登仔真係垃圾到嘔
謝安琪個live難聽到仆街又捧
樓上個gay佬榮fan屎係咪. On9, 當年校長hea到 頒獎禮都廢時去 過左澳洲玩 勁歌都要夾梗俾個獎佢.

撚伯買獎就傳左好耐架喇 信唔信你鍾意啦
不過果兩年基佬榮咬得好緊係事實

林欣彤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞