睇完容祖兒演唱會先發現點解可以屹立不到咁多年

327 回覆
121 Like 89 Dislike
多鳩餘
獎唔獎呢啲晒氣
喺呢個網絡年代 仲有乜用

容祖兒呢啲 個問題係佢本身冇涵
想點創新都冇用
個人入面空空如也
自然乜藝術都交唔到出嚟
咁咪唯有一味向啲k歌到鑽囉
但求悅耳

如果香港新一代樂迷同歌手都仲喺呢條
死路到鑽 一定玩鳩完
全世界都湧現藝術型歌手/樂隊
知識水平上升咗已經接受唔到單一口水歌但求入腦

不過好有趣地香港就仲係一大堆老人精年輕人仲喺到唱功唱功咁j

算啦,我地點講佢地都係會話新果批無料,憑咩要joey唔攞獎讓條路比佢地上位

做咁多年歌手 冇乜競爭對手嘅情況下 就好心自己深造下樂理 學下作曲啦
再唔係學下填詞都好
但冇計 內涵唔夠

點解一個歌手唱得耐就要學作曲學填詞
明知自己唔係行個條路做咩要自己攞黎賤
佢去練下歌練下舞仲好
你可以屌佢話佢仲攞獎
但拎佢唔識作曲作詞黎屌就

唔識去學原來就係攞黎賤?
張學友唱歌咁叻 去學musical理論 出純jazz碟 想令自己上一層樓 係咪攞黎賤?
王菲上曬神枱 都自己作曲填詞 提高音樂造詣 又攞黎賤?

藝人要突破框框 就要努力係其他領域尋求突破
如果咁都可以係你口中嘅攞黎賤 咁我冇野好講

張學友唱左幾多年先去玩jazz 呀大佬
佢早容祖兒十年出道喎
同埋容祖兒真係好多類型既歌都唱過
只係英皇打歌只打情歌快歌啫
拎王菲黎講又係錯
王菲根本一早已經想做呢d dream pop
不過未紅果時都係要做普通流行曲
之後先夠薑出浮躁果隻碟 呢d佢理想黎
唔係唱到悶試下新野咁

學友出道十年嘅時候就搞雪狼湖, 同港樂合作開演唱會 (學友係第一位同港樂合作嘅歌手), 為樂壇帶黎新嘅一面
成功令音樂劇同香港管弦樂團帶到普羅大眾嘅層面

連唔識唱歌嘅楊千嬅都早在華星年代已經玩緊concept album
容天后到今時今日仲係靠k歌堆砌一隻隻嘅商業大碟, 連一個完整嘅故事同主題都帶唔出.....
連演唱會都要楊千嬅搞完side track 見有人做先執人concept
雖則最大問題係唱片公司度, 但作為天后級歌手, 連呢啲嘢都唔去爭取?!
咁嘅情況, 等於一個只食雞糊嘅麻雀高手一樣, 笑死人咩.....

話佢唱過好多類型既歌, 有麼諗過個堆個十居其九都係pop
只係向pop 入面加左少少其他元素, 實際上都只係pop

Concept album 可以留意下小日子 可能你眼中都係做得唔夠完整 但係都係一個嘗試
只於side track 演唱會你知唔知點黎? 唔好乜都屌鳩佢抄人 事緣係10年n6演唱會尾場比好多fans 叫佢唱左幾首side track 然後佢自己爆左句不如搞番個side track 演唱會 如果咁都叫抄冇野好講啦

坦白講, 小日子真係聽得最舒服個隻容祖兒大碟, 揀歌擺歌係有諗過.......
聽得出佢想做一隻album, 而唔係將一堆歌放入一隻album 度

side track 其實佢2位都好多, 早十年八年佢地次次開演唱會d fan 都講緊....
問題係點解要人地開完好成功, 隻蛋先覺得有得做先肯去做
容祖兒嘅問題唔係下下講緊佢一個人嘅問題, 係成個團隊嘅問題

不過有樣嘢諗左好多年都唔明, 可能同拍左拖, 多啲經歷有關
容祖兒唱左咁多年, 大碟要去到joey&joey/小日子先係比較有感情, 但演唱會又冇問題係唱得有感情
再講夠唔夠班好主觀,我夠覺得容祖兒近年啲歌唔好聽啦
咩我好得閒?呢啲歌又好有質素?
學其他巴打講,有啲頒獎禮真係睇年資黎頒,唔係其他人無料,係佢地無機會,呢個係不公

屌你拎呢幾首連fans 都覺得垃圾既出黎講
不如你去聽下飄紅同玩家再講

得罪果句,依兩首比同期既樂觀天然呆,同得閒既傳播度低唔知幾多,如果唔係fans都唔會識
一首歌質素同傳播度都好重要

樂觀都算低質?
講緊歌既質素又講番傳唱度
我好得閒係隻碟第3plug 黎 講熱門我諗黃昏點唱機點都可能多人識啦
Plug 大路歌又比人屌淨係識唱情歌 派其他又話出埋d唔好聽冇質素既歌 其實容祖兒三個字根本就原罪 唔洗講啦

喂,大佬呀,盲撐都唔好咁呀,樂觀天然呆當年比人屌到仆街,比人話佢鳩派歌呀大佬,連瓊姐一開頭都屌
同埋我講緊係,質素係重要,但傳唱度都重要,玩家同飄紅真係無乜人識,講真。我好得閒仲hit過依兩首。講真,佢成隻J pop都無首hit
如果佢上年係派新貴,真係值十大多d囉
如果一味出d你口中高汁但係無乜人識既歌我唔覺得有資格拎最女金獎
其他人有又hit又高汁既歌就係因為所謂夠唔夠班而輸個大獎比你係好唔公平
得罪講句 比其他人拎個歌手獎就會變得紅咩
張敬軒依一兩年咪又係拎男歌手 但紅既程度同未拎之前有咩分別
欣宜拎左歌曲獎又盛 依家咪又係無聲氣

利申近排無乜留意樂壇
如果一味出d你口中高汁但係無乜人識既歌我唔覺得有資格拎最女金獎
其他人有又hit又高汁既歌就係因為所謂夠唔夠班而輸個大獎比你係好唔公平

唔好話其他,羅生門算係10年代話題性傳唱度都比較高既歌,連金曲金都無 ,但實有人話因為低質,但我覺得果時個勢點都係金曲金,結果Joey首合唱仲高排位

利申近排無乜留意樂壇

咁唔洗搞頒獎禮啦

利申近排無乜留意樂壇

咁唔洗搞頒獎禮啦

係你地話霸住個獎搞到其他人上唔到位
但事實係香港樂壇愈做愈差 搞到成個香港樂壇wfc 依個先係新人上唔到位既原因
恕我無知
呢個時期有邊一個新出道女歌手真係有料到

Gin Lee

屌本身都諗唔到 你一講gin lee真係好buy 真心有外表有實力 中文名李倖倪都有星味 但紅唔起
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

well said
老而不

咁佢當年都係砌低左陳慧琳啦
同埋佢成名早 其實佢細過淫Kay架
佢唔拎獎又有邊個稱得上天后拎得起
邊有可能後浪唔掂怪前浪太勁

咁你點睇梅姐?

唔好玩啦 香港有邊個女歌手比得上梅艷芳
容祖兒做左第一咁耐仍然上唔到藝術既層次
莫講話梅艷芳 就算係王菲林憶蓮佢都比唔上啦
但你話新一代上唔到位係因為佢生人霸死地我唔認同囉

新一代有料既
一早就好似當時基佬榮87年咁
打到皺皮麟要買獎保住個齋砵
再粒水退出保住個貞節牌坊啦

你傻撚左?
容祖兒根本處境同當年梅姐一樣,唔要需要以獎項黎正名自己喺樂壇既成就,但容無咁做,呢點就係佢近年比人唾棄既原因

當年劉華張學友都比人屌佢地阻住單春檸檬上位
之後佢地都識做退出啦 容祖兒
不過佢花千樹之前d歌係幾好聽既
譚詠麟1987年退出果陣仲係全盛時期
姐係好似eason富士山下果年咁上下

張國榮都係咁上下

佢地咪又係上晒神台

唔明點解要死霸爛霸
再講夠唔夠班好主觀,我夠覺得容祖兒近年啲歌唔好聽啦
咩我好得閒?呢啲歌又好有質素?
學其他巴打講,有啲頒獎禮真係睇年資黎頒,唔係其他人無料,係佢地無機會,呢個係不公

屌你拎呢幾首連fans 都覺得垃圾既出黎講
不如你去聽下飄紅同玩家再講

得罪果句,依兩首比同期既樂觀天然呆,同得閒既傳播度低唔知幾多,如果唔係fans都唔會識
一首歌質素同傳播度都好重要

樂觀都算低質?
講緊歌既質素又講番傳唱度
我好得閒係隻碟第3plug 黎 講熱門我諗黃昏點唱機點都可能多人識啦
Plug 大路歌又比人屌淨係識唱情歌 派其他又話出埋d唔好聽冇質素既歌 其實容祖兒三個字根本就原罪 唔洗講啦

喂,大佬呀,盲撐都唔好咁呀,樂觀天然呆當年比人屌到仆街,比人話佢鳩派歌呀大佬,連瓊姐一開頭都屌
同埋我講緊係,質素係重要,但傳唱度都重要,玩家同飄紅真係無乜人識,講真。我好得閒仲hit過依兩首。講真,佢成隻J pop都無首hit
如果佢上年係派新貴,真係值十大多d囉

樂觀其實唔差 係唱法出左事
比王菀之唱應該成件事唔同晒
拎獎不嬲係睇過去一年既歌手既歌既受歡迎程度
呢幾年容祖兒d歌食撚左屎咁都有獎拎
點解你班死忠可以咁無恥?

利申 : 認同容祖兒係2000年打後最好女歌手
無懷疑過佢唱功呢樣野,不過問題係大家唔鍾意佢咁多年都仲無諗過退落黎不停咁攞獎
新一代好多有實力既女歌手就係因為佢賴死搞到發唔到圍

well said
老而不

咁佢當年都係砌低左陳慧琳啦
同埋佢成名早 其實佢細過淫Kay架
佢唔拎獎又有邊個稱得上天后拎得起
邊有可能後浪唔掂怪前浪太勁

咪再講廢話講邊個襯得起啦
頒最女唔頒比果年成績最好果個洗撚一年頒一次咩
事實係佢上年無hit歌無成績
08年都唔夠kay咁紅
但係都有得攞
你做到野出黎我話知你霸獎唔霸獎

08年最女一定係kay囉屌佢老母
囍帖街
咁d星級運動員又洗唔洗專登唔參賽讓位俾後輩

jordan老左果陣有無因為地位高所以nba塞個mvp比佢

呢度講容祖兒同講麟伯一樣
根本大把人冇認真聽過佢d歌淨係識最紅果幾首跟風屌
當講笑ok
但認真拎黎講真係好柒

麟伯全盛時期唔拎獎啦
姐係祖兒06-07年退左右
咁Kay咪可以好似哥哥咁上位囉
依家佢係拎足十鳩幾年呀
姐係譚詠麟玩到陳奕迅年代仲玩緊呀
先唔講咩霸獎咩唱功個啲野
起碼佢咁多年黎仲係咁敬業,keep住對唱歌咁有heart咁有熱誠,仲會肯去突破去求變
係細場開side track show做得甚至比紅館show更好既又有幾多個歌手可以做到?

因為佢冇大陸市場炸
咪要睇你班香港人臉色囉
今次同意歌神譚詠麟呀
多鳩餘
獎唔獎呢啲晒氣
喺呢個網絡年代 仲有乜用

容祖兒呢啲 個問題係佢本身冇涵
想點創新都冇用
個人入面空空如也
自然乜藝術都交唔到出嚟
咁咪唯有一味向啲k歌到鑽囉
但求悅耳

如果香港新一代樂迷同歌手都仲喺呢條
死路到鑽 一定玩鳩完
全世界都湧現藝術型歌手/樂隊
知識水平上升咗已經接受唔到單一口水歌但求入腦

不過好有趣地香港就仲係一大堆老人精年輕人仲喺到唱功唱功咁j

人地話佢係歌手呀 練下唱歌跳舞好過學創作攞黎賤呀
覺得佢勝在夠全能
唔同類型既歌都得
又識跳舞
分開細項比較就永遠都冇no.1
但綜合嚟講好強

話霸權果d, 要屌都屌間公司啦

歌手黎講,肯退落黎果d係佢地偉大,但無退落黎唔見得係錯。我唔會要求一個歌手有責任為其他歌手著想或者為香港樂壇著想而退落黎。

成個post講得最中

agger
好多人講樂壇冇野好講就屌歌手同觀眾。唔話歌手、觀眾冇責任要負,但講責任最大點計都係唱片公司、電台、電視台、經理人
gin lee唱歌唔好?
雞容你快撚啲死啦 拎拎拎

呢幾年有gin lee aga jw,早十年janice,小明,喺佢地眼中個個都無料

你講呢幾個除咗jw個個我都好鐘意,但真係爭個機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞