(擔心)朋友話要返大陸做野

355 回覆
36 Like 5 Dislike
好似大家身邊都有人中過咁
呢一代d圈子好細
呢一代d圈子好細

緊有一個係左近咁
點解叫QQ版,係因為班仆街係用QQ收人同,佢地會講明係無投資成份,只係分錢,一層層咁分,收得多人你就有錢分,投資額好細,咁我入左佢地個QQ群聽下佢地講咩

咁有無咩發現
上面有巴打都有提我地唔好入呢啲QQ群
點解叫QQ版,係因為班仆街係用QQ收人同,佢地會講明係無投資成份,只係分錢,一層層咁分,收得多人你就有錢分,投資額好細,咁我入左佢地個QQ群聽下佢地講咩

咁有無咩發現

果啲群一開始會屌柒啲1040,話佢地以前都中過招,話1040有咩唔好,話佢呃人有投資
佢地就講明只係分錢,無投資成份,之後再比個login 入佢地個system..入面會見到好多人,咩名咩grade...分左幾多錢,佢啲下線係點

咁有無咩發現

果啲群一開始會屌柒啲1040,話佢地以前都中過招,話1040有咩唔好,話佢呃人有投資
佢地就講明只係分錢,無投資成份,之後再比個login 入佢地個system..入面會見到好多人,咩名咩grade...分左幾多錢,佢啲下線係點

嘩有晒成個data base 好想睇下有無自己識既人
因為投資幾千蚊,同果7萬差好遠,又唔洗離開屋企,又可以繼續返工,基本上如果你一開始信1040,你都會有興趣玩呢個QQ版
之後我又真係上大陸開左個銀行户口,打算比錢join
我知搞乜
你google 1040陽光工程

掉69800就會有1040萬
拉2/3個下線 每個地方細節有唔同
但係大體玩法一樣 都係傳銷黎

南寧 武漢 貴陽 合肥 北海 總之係中西部城市
你去到既話 果班人就會係咁話係國家背後支持
佢地會show有好多證據

不過都係果句 共產黨信唔過
呢個似係共產黨操縱既國家級騙局就真

唔似關共產黨事
因為好多騙局都係扮有政府或大機構有支持

但一定係傳銷
呢一代d圈子好細

緊有一個係左近咁

我細個見阿哥買傳銷香薰
之後我又真係上大陸開左個銀行户口,打算比錢join

繼續繼續
我知搞乜
你google 1040陽光工程

掉69800就會有1040萬
拉2/3個下線 每個地方細節有唔同
但係大體玩法一樣 都係傳銷黎

南寧 武漢 貴陽 合肥 北海 總之係中西部城市
你去到既話 果班人就會係咁話係國家背後支持
佢地會show有好多證據

不過都係果句 共產黨信唔過
呢個似係共產黨操縱既國家級騙局就真

唔似關共產黨事
因為好多騙局都係扮有政府或大機構有支持

但一定係傳銷

你諗下呢個騙局入面有成幾千萬人
甚至過億
有咩方法好得過又可以呃人錢
又可以拖住呢班人10年 等失業呢個問題冇咁勁
呢一代d圈子好細

緊有一個係左近咁

我細個見阿哥買傳銷香薰

lb呢d低招啦
係咪又係啲咩老鼠會叫你上去睇下發展動向,水左你上去傳銷足你幾日幾夜
小弟有個故事, 有D長, 希望樓主可以參考下點幫你個FD

我親眼見證明明平時好精明好有原則既人, 對身邊所有野都保持警戒心, 但因一時比人誘惑就可以將成個人180度改變晒, 利欲薰心真係可以好恐怖...

我有個中學同學A又係中左LB, 唔知佢幾時比人捉左上去洗腦。
有一日無喇喇call我借萬五蚊, 果時都覺得奇怪, 十幾年老友, 從來未見過佢問人借錢仲要一借就萬五, 已經估到有D問題, 可惜果時因為係兄弟冇計佢唔肯講原因我都要借啦。

後來我地另一個老友B又call我話A入左傳銷騙局, 俾佢捉著係咁sell, 日日話帶個唔知乜柒阿頭去搵阿B傾計, 佢話A已經成個人變晒好怕佢。果時我真係呆左, 開頭都唔係好信以佢為人會做傳銷呃人。

後來我同阿B知道自己乜都唔做唔到, 因為阿A決定左要做既野無人阻到佢。我地唯有就度條橋, 一個做好人, 一個做壞人希望點醒到佢。當阿A生日果陣叫左佢上黎幫佢慶祝生日, 同時同佢傾我地一早知道晒佢既入左傳銷, 解釋下傳銷點樣呃人。之後我就開始勁惡咁屌佢點解咁撚蠢, 阿B就喊晒口面咁叫佢返轉頭, 同埋係咁講返阿A以前教過我地既做人道理等等, 由12點傾到天光咁滯。

自從果晚之後就睇到佢本來由好堅定, 都好似俾我地打動到, 但佢果時仲未放棄, 因為可能俾人洗腦洗得太嚴重未清醒得晒, 加上未體會到傳銷害人既威力。隔左一排阿A話要返大陸發展, 連佢自己平時最鍾意果部車都賤放埋, 強積金又攞埋, 我就知已經無得返轉頭。

只可以同佢講, 你要走既我地唔會阻你發達, 但你都要知道從今日起你放棄左兩份十幾年既友誼, 我講出口果時個心都乸住乸住痛...

隔左半年, 阿A返左黎香港話已經冇再做傳銷, 開頭都唔覆佢, 但佢係咁約我出黎食飯, 咁未出黎睇下你有咩花臣。阿A就解釋點解咁耐先返黎, 係因為之前俾傳鎖坤左去借財仔, 要搵夠還返一大部份先走得。但把口仲成個sales咁, 可能慣左果半年搵食同搵水魚落搭咁既口吻, 我同佢講你用咁既語氣同我講野我覺得好噁心。阿A就話真係知錯, 講好多野解釋想我原諒佢, 因為當日得我一個唔問佢原因就借錢俾佢, 睇清楚好多人邊個先係對佢好, 唔想就咁無左我呢個兄弟。

最後聽完都無乜感覺, 因為由佢決定要唔理阿B同我既勸告開始, 就已經對佢起左戒心。到而家7~8年後, 表面上就冇事, 一樣馬照跑舞照跳, 但自從發生過呢D事就睇清楚佢心目中錢係重要過義氣, 已經無左以前對大家果種信任。不過點都好起碼叫做真係浪子回頭。

後來同阿A傾返都話當日屌鳩佢同感動果招係work, 雖然唔可以完全令阿A醒過來, 起碼可以令佢知道件事既嚴重性, 會開始用返腦思考, 慢慢自己就睇清楚個真相, 希望幫到樓主你。
小弟有個故事, 有D長, 希望樓主可以參考下點幫你個FD

我親眼見證明明平時好精明好有原則既人, 對身邊所有野都保持警戒心, 但因一時比人誘惑就可以將成個人180度改變晒, 利欲薰心真係可以好恐怖...

我有個中學同學A又係中左LB, 唔知佢幾時比人捉左上去洗腦。
有一日無喇喇call我借萬五蚊, 果時都覺得奇怪, 十幾年老友, 從來未見過佢問人借錢仲要一借就萬五, 已經估到有D問題, 可惜果時因為係兄弟冇計佢唔肯講原因我都要借啦。

後來我地另一個老友B又call我話A入左傳銷騙局, 俾佢捉著係咁sell, 日日話帶個唔知乜柒阿頭去搵阿B傾計, 佢話A已經成個人變晒好怕佢。果時我真係呆左, 開頭都唔係好信以佢為人會做傳銷呃人。

後來我同阿B知道自己乜都唔做唔到, 因為阿A決定左要做既野無人阻到佢。我地唯有就度條橋, 一個做好人, 一個做壞人希望點醒到佢。當阿A生日果陣叫左佢上黎幫佢慶祝生日, 同時同佢傾我地一早知道晒佢既入左傳銷, 解釋下傳銷點樣呃人。之後我就開始勁惡咁屌佢點解咁撚蠢, 阿B就喊晒口面咁叫佢返轉頭, 同埋係咁講返阿A以前教過我地既做人道理等等, 由12點傾到天光咁滯。

自從果晚之後就睇到佢本來由好堅定, 都好似俾我地打動到, 但佢果時仲未放棄, 因為可能俾人洗腦洗得太嚴重未清醒得晒, 加上未體會到傳銷害人既威力。隔左一排阿A話要返大陸發展, 連佢自己平時最鍾意果部車都賤放埋, 強積金又攞埋, 我就知已經無得返轉頭。

只可以同佢講, 你要走既我地唔會阻你發達, 但你都要知道從今日起你放棄左兩份十幾年既友誼, 我講出口果時個心都乸住乸住痛...

隔左半年, 阿A返左黎香港話已經冇再做傳銷, 開頭都唔覆佢, 但佢係咁約我出黎食飯, 咁未出黎睇下你有咩花臣。阿A就解釋點解咁耐先返黎, 係因為之前俾傳鎖坤左去借財仔, 要搵夠還返一大部份先走得。但把口仲成個sales咁, 可能慣左果半年搵食同搵水魚落搭咁既口吻, 我同佢講你用咁既語氣同我講野我覺得好噁心。阿A就話真係知錯, 講好多野解釋想我原諒佢, 因為當日得我一個唔問佢原因就借錢俾佢, 睇清楚好多人邊個先係對佢好, 唔想就咁無左我呢個兄弟。

最後聽完都無乜感覺, 因為由佢決定要唔理阿B同我既勸告開始, 就已經對佢起左戒心。到而家7~8年後, 表面上就冇事, 一樣馬照跑舞照跳, 但自從發生過呢D事就睇清楚佢心目中錢係重要過義氣, 已經無左以前對大家果種信任。不過點都好起碼叫做真係浪子回頭。

後來同阿A傾返都話當日屌鳩佢同感動果招係work, 雖然唔可以完全令阿A醒過來, 起碼可以令佢知道件事既嚴重性, 會開始用返腦思考, 慢慢自己就睇清楚個真相, 希望幫到樓主你。

多謝你既分享
我真係覺得所有情況都同我遇到既好相似

我一直都覺得我朋友係一個好精叻既人
一直諗唔明有咩魔力可以令到佢咁堅決
可能真係視搵錢為最重要

以我所知 叫我朋友上去果個人係做保險
就算返左上去 得閒落返黎都可以簽下單 唔洗quit份保險工
但我朋友就要辭左份工上去兩年
真係百思不得其解

岩岩問多左佢兩句 淨係肯透露係去江西
唉 有起事上黎 連去邊搵佢都唔知
上面巴打share篇文 都exactly 中晒

如果話係我篇文嘅話咁真係唯有困住佢一年半載,或者搵專人幫手先得啦,洗完腦就會唔信人架啦,就好似啲廢老只信CCTVB,話網上啲野都係美國陰謀咁,無得勸架啦

係藍屍廢老就唔洗理啦。
啲藍屍廢老廢中咁鍾意,不斷要下佢地去
😱我身邊都有朋友係甘
案例都一樣
我想知佢地係大陸日日實際有咩野做
橋唔怕舊,最緊要受。
😱我身邊都有朋友係
案例都一樣
我想知佢地係大陸日日實際有咩野做
我fd 都好似做緊
佢地會住埋一齊
話就話一齊發展個地方
有冇人分享下其實佢地實際係度做咩
撈偏
比個post佢睇
差d 中過依d尻野,最慘係十幾年嘅老死想水你入局,諗住買機票之時好彩比條女話一話,醒一醒,上網google下就知原來好多人中過伏,最黎朋友都冇得做
第一次聽咋,好恐怖
希望樓主成功令個朋友清醒返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞