(擔心)朋友話要返大陸做野

355 回覆
36 Like 5 Dislike
身邊都有一個 已經返唔到轉頭

知唔知你朋友去邊
我公司都成日叫我上大陸做野
次次都驚到仆街 武漢咁多北佬仲危險
佢係咪比人洗左腦 公司叫我上大陸我都避得就避
利申 藍絲
大陸人用咩途徑引人入坑
amway係咪係仆街野黎

我反而覺得係好多香港人返去呃大陸人入局
返黎香港就拉啲所謂精英 可能有口材有學歷既人
過到去說服力大啲咁去呃返大陸人
心靈有冇咁脆弱 呢d 蝗國傳銷都中

睇準香港而家做極都捱唔到層樓
利申 藍絲

絲打做邊行 一個女仔真係好危險
心靈有冇咁脆弱 呢d 蝗國傳銷都中

睇準香港而家做極都捱唔到層樓

呢樣野影響好深
律師說法

「『1040陽光工程』以『資本運作』作為宣傳噱頭,宣稱 『交6.98萬元可以掙1040萬元』,而掙錢的方式是參加者交納6.98萬元獲得加入資格後,只有通過不斷發展下線人員份額累積達到600後才能實現所謂的』掙1040萬元』,」北京市盈科(廣州)律師事務所律師徐進偉表示,其特徵明顯符合《禁止傳銷條例》明確界定的「以其直接或者間接發展的人員數量或者銷售業績為依據計算和給付報酬」,已涉嫌構成傳銷。

他表示,與傳統傳銷的嚴格限制人身自由、認購商品變相交納費用等特性相比,參加「1040陽光工程」人身相對自由,而且以項目發展、資本運作等為名,要求參與者繳納一定費用獲得資格,然後直接或者間接以發展人員的數量作為計酬的依據。

「1040陽光工程」的參加者,一般都認為加入後來錢快,甚至可以「一夜暴富」。徐進偉認為,參與者由於已被完全洗腦或已不由自主,自行主動退出的可能性不大,需要藉助工商、警方、反傳銷組織等的力量才可能脫身而出。

他建議,要警惕身邊熟人以加入後再介紹人加入即可獲得高額收益為誘餌,勸說加入某個組織或協會;還要樹立正確的財富觀與擇業觀,牢記「天下沒有免費的午餐,更不會掉餡餅」,「一夜暴富」基本是傳說,小投入「幾何倍增式」的高額回報就是騙局。

此外,他還建議,可以關注有關反傳銷的網站,比如反傳銷網,可對號入座接觸的活動是否已涉嫌傳銷且已成為打擊取締的對象,一旦發現符合傳銷特性的活動,立即向當地工商部門投訴或向公安機關報案。值得一提的是,已有多地警方繳獲1040項目,涉案金額均在千萬元以上。
你個fd咁撚蠢
救得次救唔到第2次

只求佢平安回來 比人呃少啲錢
最怕佢走去問人借錢

成個post send 俾佢睇喇

相信網上負面新聞 都已經有人同佢打過底
我岩岩同佢講 佢叫我唔好信網上討論
唔係事實既全部 只有真正感受過既人先明

叫佢咪傻 兩至三年時間? 如果兩三年後 自己有三百份額左右 唔上唔落 仲留唔留係個邊? 要拉廿九個人 根本唔係一件易事 上總後既保底工資 根本係無 第二平台都係一個大話

三百份額 我完全數明白 保底工資係咪講緊累積到1040?

第二平台即係接大project做?

係 要夠六百個份額先可以上總 上左總會每個月有十萬保底工資 你拿夠1040萬就出局 上左總有好nine 大pj 等緊你
你個fd咁撚蠢
救得次救唔到第2次

最怕佢走去問人借錢

叫佢咪傻 兩至三年時間? 如果兩三年後 自己有三百份額左右 唔上唔落 仲留唔留係個邊? 要拉廿九個人 根本唔係一件易事 上總後既保底工資 根本係無 第二平台都係一個大話

係 要夠六百個份額先可以上總 上左總會每個月有十萬保底工資 你拿夠1040萬就出局 上左總有好nine 大pj 等緊你

國家大騙局
一年先得120萬,要等足8年幾先拎得晒
依家玩到咁大邊收得科

仲話僧提升門檻,保證呢個唔係街邊傳銷騙局
唔熟支那經濟國情果d真係好易中招
利申 藍絲

絲打做邊行 一個女仔真係好危險

產品代理 仲要好多時得自己一個
上次差啲比啲北佬捉撚左上車 嚇撚死我
依家玩到咁大邊收得科

只有騙子是真的
大陸人用咩途徑引人入坑

Amway有啲野okay,例如個洗潔精唔差又唔算太貴,但補品啊空氣清新機就好仆街
唔可以話佢無用,但係就好似用成舊水去買個豬柳強咁囉

同埋amway都會洗人腦,例如食藥等於食毒藥,有咩病啪佢啲死人補品就okay,乜鳩都純天然
你個fd咁撚蠢
救得次救唔到第2次

最怕佢走去問人借錢

所以兩年1040萬根本就係發緊夢
大陸人用咩途徑引人入坑

Amway有啲野okay,例如個洗潔精唔差又唔算太貴,但補品啊空氣清新機就好仆街

同埋amway都會洗人腦,例如食藥等於食毒藥,有咩病啪佢啲死人補品就okay,乜鳩都純天然

但起碼amway呢啲都叫做有樣產品係度sell下
上面巴打share篇文 都exactly 中晒
依家玩到咁大邊收得科

其實我就咁聽左咁多
稍為有少少判斷力既人都會覺得係呃人架啦
咁多人中招 而且又會咁大膽
死硬
佢好快知
依家玩到咁大邊收得科

其實我就咁聽左咁多
稍為有少少判斷力既人都會覺得係呃人架啦
咁多人中招 而且又會咁大膽

咁多人中招梗會有佢原因
所以定力唔夠就唔好上去八卦
大陸人用咩途徑引人入坑

但起碼amway呢啲都叫做有樣產品係度sell下

睇你點睇啦,話就話有野sell,但班仆街通常都sell鳩你一啲貴到離譜嘅野,而唔sell你利潤低,例如洗潔精嘅野

分別就好像你用成舊水買個豬柳強同成舊水比人呃哂,其實都係血本無歸,係多少少心理安慰啫
上面巴打share篇文 都exactly 中晒

如果話係我篇文嘅話咁真係唯有困住佢一年半載,或者搵專人幫手先得啦,洗完腦就會唔信人架啦,就好似啲廢老只信CCTVB,話網上啲野都係美國陰謀咁,無得勸架啦
屌 身邊有朋友都上左去做 已經返左大陸成年 覺得已經冇得救
身邊 有班fd上左去
算啦 覺得無得救就由佢算啦
屌 身邊有朋友都上左去做 已經返左大陸成年 覺得已經冇得救

提下佢d朋友
斷佢條路,佢自然要返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞