寬頻海鮮價 邊間先係真正平靚正

619 回覆
80 Like 8 Dislike
用緊hkbn 1000m $15x
好過用hgc
總之死都唔會續約就啱
你同街霸講話自己係另外一個台轉過黎佢比d offer多到痴線
之前hkbn轉網上行 又免安裝 又送600蚊超市券 又free最後6個月月費
仲送左兩張moov演唱會飛 賣返出去比人嗰兩張飛值1200
我都係海鮮價得太離譜
100m 238都有
求廣東話翻譯想學野
我都係用hgc 69蚊,我覺得ok
用咗2年係試過2次夜晚上唔到
見到有巴打話聽sell屎報價$13x可以唔洗聽落去
真係呢

同埋估唔到1000m竟然可以月費一舊水有找
不要再說了
我學上面巴打 打去cut約 佢就offer 98$ 1000m
到你升光纖一定要modem
100mb仲有邊間要用modem?
成功咗?
以下係聽聞,有錯幫手改/加
hgc斷線撚唔穩定,睇樓
有線cut plan難cut到你唔信
smt唔知,但唔係用華為modem
網上行最穩定
hkbn同網上行差唔多
ok
same 上年由hkbn過檔pccw, 講明簽咗pccw佢都仲打幾次黎,煩過閪
啲員工咁低質唔撚識sell,抵佢間野要靠埋cctvb堆先撈到藍屍屎食
100mb 5ping好基本 因為係入咗hk server,但一連去新加坡server就20ping

你睇返上面巴打cap圖係1ping 1000mb
Yes
巴打簽邊間
師傅話
一般情況係有4粒IP
但安裝寬頻會用左兩粒黎上網
咁如果你用VE有內置WiFi 咁可以派多兩個IP
姐係VE最多可以連三部上網器材
咁FTTH要睇你係咩plan
係1G定2.2G
1G得1粒 除非你連個router 可以多200個虛擬IP
2.2G 就有4條線用
modem第一,三個位1G
第二,四個位100m
所以理論上應該4個ip
出海最好一定係pccw
好其他太多冇得比

海鮮價就真係睇地區嘅
就算同樣私樓價錢真係可以唔同
新裝好光纖/獨市光纖正路係特別貴
總之續約死拖到好offer
搵唔同sales格足價先好續囉
FTTH代表fiber to the home光纖入屋
VE ET只係fiber to the building 光纖到大廈
地底光纖線到大廈後
會到大廈機房
而VE ET係只可以最多行到100M
行會有傳送距離限制
VE好似最多200米 ET就100米(所以解釋左 點解有時機房係大廈中間的樓層 可以盡可以cover到全大廈)
VE ET係行銅線 姐係cat5線
一條線入邊有4對芯線
咁VE用一對 ET用2對 電話用1對 NowTV用2對
所以如果你屋企得一條cat5線
你最多安到 1寬頻 1電話 1NowTV
或 4寬頻 或 4電話 或2NowTV
行ET就仆街 得1寬頻 1NowTV 裝唔到電話

FTTH就係地底光纖到大廈光箱後
之後拉到你屋企都係光纖線
直到你屋企入modem果下都係光纖線
Modem再出線入電腦先用銅線cat5
你可能好傻仔咁問「點解唔係條光纖線直插電腦?」
你都識講光纖啦
D訊號係用光黎傳送
你部腦解讀唔到光

咁點解100m光纖會好似好過普通銅線100m?
因為1.)銅線易氧化 氧化會影響信號傳輸
2.)如果條銅線係完整一條 由機房直到你屋企制位 中間冇再線駁線 冇分駁樓層分線箱 咁傳送時所做成的損耗係會少d
因為你線駁線 會有銅線外露左 接線接得唔靚仔 就會影響左速度
3.)當銅線要經樓層分線箱 變左又多個可能性 樓層分線位氧化壞
4.)屋企個制位氧化壞(香港天氣潮濕 一落雨 回藍天就好易壞 由其是傳統固網電話線 你屋企電話多次依類天氣就好易壞)
我以前就係唔格價續plan既人,有一年我得閒格下價
發覺d寬頻/電話/TV plan扣扣埋埋一年係可以慳幾千蚊

自始我就唔理有幾煩,冇優惠就cut你既心態同佢地慢慢玩
佢報$138 送氣炸鍋,又話免費500m upgrade上1000m
我同佢講prefer平多過快,問佢500m幾錢,佢就話一樣重要冇野送

突然醒起:唔係喎,上網睇下人地報緊咩plan先
屌佢原來可以$98已經有1000m
反而想問d modem
例如pccw 咁, 一個modem 有幾個out port
咁pccw 就話只可以插一個port 黎用
我就無理 一個直駁電腦一個駁router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞