《女朋友全家變咗隻蛋》

991 回覆
1796 Like 25 Dislike
「間鐵皮屋......都係爺輩嗰代傳落?」我問起。

「唔係,都搬過幾次家,曾經為咗家人都住過城市一陣子。」泉叔又轉移話題落我身上,問:「你呢,你有咩......優點?同缺點,總之關於你嘅嘢,講嚟聽聽,我唔想等自己一個講,口水都乾。」

「優點...缺點...我都諗唔到,我就係一個平凡人。」我低頭,凝望住水面嘅倒影:「一個面對恐懼事物會畏懼嘅懦夫......」

「咁阿懦夫,你呢生最幸福嘅事又係咩?」

「有個...好似西野七瀨咁樣嘅女朋友。」

「咁最失落?」

「失去最愛嘅女朋友。」

「你孤兒仔嚟?」泉叔居然直接咁問人。

「呃...唔係,只係我自己住咗幾年,好少見老豆老母,都無咩感情可言。」

泉叔嘴角淺淺一揚:「真係仆街仔......」

「......」

突然間,魚桿抖動了。
我隻腳雖然廢咗一半,但我雙手無廢到,用盡宜幾日以嚟一直休息嘅力量全力拉上上釣之物!

「好...大力...!」可惜,我依然拉唔到上嚟。

「睇過,捉實!」泉叔走到我後面,幫手拉埋一份。

費盡九牛二虎之力,總算將池中之物釣起。

上吊之後,池面一直泛起股波動,唔少魚喺水面跳嚟跳去。

「好大條...」上釣嘅,係一條我都唔識形容嘅大魚。

色澤深,體形大,兩個字「霸氣」。

「第一次就釣到勁嘢。」我望向泉叔。

「放咗佢。」點不知,泉叔幫佢脫勾,拋返佢落海。

「吓...?」

阿釣魚冠軍,你釣唔到魚都唔洗咁啊......

呢條魚賣去酒樓都應該成皮嘢......

條魚放返入湖泊後,波動嘅水面回歸平靜。

「我哋之獵戶之間,一直有個不成文規定。」泉叔講起。

「嗯?」
「過於年長嘅動物,我哋都唔會食,會選擇將佢放生。」

「因為肉質唔好?」

「因為......」泉叔點枝煙,呼出一口氣:「我哋怕得罪神明。」

泉叔果然係個有少少迷信嘅人,從佢二樓嘅壇就得知。

「有啲年齡睇落好高又特別嘅動物,話唔定就係神明嘅化身。」講完,泉叔就收拾好釣魚工具:「後日準備再去你女朋友屋企,睇下搵到咩線索。」

「係...」

不經不覺,一星期已經過去。

喺泉叔嘅照料下,我理智似乎一點一滴咁康復,至少諗起嗰隻兔子人時,唔會再驚到腳軟。

腳傷亦都好返啲,叫做喺短距離可以跑到下。

今日,亦係重返Chloe屋企嘅日子。
好睇樓主加油
Live
live左
「阿政,呢把狩獵刀你自己收好,傍身用。」開車前,泉叔俾把武器我。

「咁你呢?」

「我成把槍喺到。」泉叔指一指身後。

「點解...你之前話得返最後三粒彈?啲獵槍子彈偷運唔到落嚟香港?」

「唔係,係因為啲子彈係特製,我祖傳嘅。」

「返到去事發地點...可以調查到啲咩?」

「大把。總之你要救返女朋友,就一定要喺春天結束前搵出畫有佢個樣嘅復活蛋。」

「泉叔你識將變成復活蛋嘅人變返做人類!?」

「唔識,但至少可以保證佢嘅靈魂唔會被吞噬。」泉叔了當地說。
如果泉叔所言屬實,咁就表示「復活蛋」係裝有本身嗰名人類嘅靈魂,而蛋殼一旦破碎,就形同魂飛魄散。

咁兔子人所謂嘅吞食靈魂,自然係收集呢啲復活蛋,然後打碎蛋殼,將入面鮮紅嘅蛋液吞入口。

希望我無理解錯。

好一大段車程後,終於再次返到嚟Chloe屋企樓下。

原本以為自己已經對眼前嘅大廈,無咩特別嘅抗拒,點不知一到步之後,雙腳就好似石頭咁郁都郁唔到。

泉叔見我郁唔到,就講咗句:「諗下自己女朋友。」

佢呢一句,稍為激勵咗我一下,令我可以動身步入大廈。
Live咗
去到相熟嘅十三樓,即使係大白天,走廊嘅涼風都依然似係夜裡嘅暗風,輕輕喺我腳邊拂過。

「道門閂咗。」一行到去嗰個單位,我發現門開扭唔郁。

泉叔推一推我,示意讓開,然後喺外套拎出一件開鎖工具,喺門孔入面扭咗幾分鐘,估唔到真係打開到道門。

「咔噠」

入去之後,屋企入面嘅白燈仲開住,呢點令我有少少驚,因為就好似重返當日情景咁。

但今次唔同嘅係,泉叔都喺我後面。

「呢到嘅裝修都幾簡約。」泉叔周圍望。
LM
好好睇
樓主要繼續加油
一如所料,原本收集好放喺碗嘅復活蛋已經唔見哂,淨低嘅只有呢間毫無生氣嘅家。

入到嚟之後,雖然我一直回避Chloe細佬嗰一間房,但我知道總需要面對。

所以,我推開咗細佬道門。

望住床單...

已經乾咗嘅血跡。

我視線移去佢電腦檯上嘅相,心情有少少複雜,期間唔覺意掂到個滑鼠,觸發到一直待機模式嘅螢幕亮著咗。

而電腦畫面一開,就係細佬平時嘅實況網站,雖然佢平時得兩、三個忠實粉絲,事業高峰時期得十五個人在線觀看佢打機,但係都足夠......

因為實況網站嘅留言板上,佢嘅粉絲留咗重要嘅言論!

女人湯圓520:「佢係咪縮細咗...?」

蜘蛛小子:「台主直播訓覺?幾時可以再望到你家姐?」

Maryischinken:「表演魔術?喺張被入面唔見咗嘅?」

呢班人,明顯細佬變成蛋嘅過程......

於是我撳咗「重播」,返睇細佬嗰陣嘅情況。
一如所料,原本收集好放喺碗嘅復活蛋已經唔見哂,淨低嘅只有呢間毫無生氣嘅家。

入到嚟之後,雖然我一直回避Chloe細佬嗰一間房,但我知道總需要面對。

所以,我推開咗細佬道門。

望住床單...

已經乾咗嘅血跡。

我視線移去佢電腦檯上嘅相,心情有少少複雜,期間唔覺意掂到個滑鼠,觸發到一直待機模式嘅螢幕亮著咗。

而電腦畫面一開,就係細佬平時嘅實況網站,雖然佢平時得兩、三個忠實粉絲,事業高峰時期得十五個人在線觀看佢打機,但係都足夠......

因為實況網站嘅留言板上,佢嘅粉絲留咗重要嘅言論!

女人湯圓520:「佢係咪縮細咗...?」

蜘蛛小子:「台主直播訓覺?幾時可以再望到你家姐?」

Maryischinken:「表演魔術?喺張被入面唔見咗嘅?」

呢班人,明顯睇到細佬變成蛋嘅過程......

於是我撳咗「重播」,返睇細佬嗰陣嘅情況。
LM
btw 樓主可以考慮吓將兔仔人納入SCP系列
正有此意
搵SCP基金會幫手整銀彈
兔人恐怖故得諗起DBD既女獵手
好緊張
Lm
竟然live咗
Live咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞