《女朋友全家變咗隻蛋》

991 回覆
1798 Like 25 Dislike
恐怖嘅聲音停止,同時代表恐怖已經入侵。我可以聽到破門而入嘅人,佢先行入最近門口嘅房,即係我身處嘅地方。

係啱啱著住戲服嘅嗰個兔人,佢雙手拎住長斧,應該潔白嘅服裝就好似無洗好耐咁,染沾不少不明污垢、泥土同血跡......

佢一行入我女朋友間房,口中就默默唸緊某隻字。

「E...g...g...」佢連聲音都好怪,就好似沙啞嘅電音。

佢喺間房亂望一輪之後,就轉身步向客廳。

呢個時候,我大可直接跑出間屋,然後離開呢橦大廈,但我竟然決定要對付佢。

唔知點解...

我腦內就係有個諗法,唔可以俾佢拎到啲畫有我女朋友家人樣子嘅雞蛋。

兔人一見到客廳上放嘅雞蛋後,終於停唔再東張西望,而係默默咁凝視住碗中嘅三隻蛋。

我就趁呢個時候從後一刀刺入佢頸側!

「嘶!」佢發出類似動物撕叫嘅聲音,居然仲可以即時轉頭凝視住我。

兔人鮮紅嘅眼睛,完完全全咁盯實住我。

「死...唔去...?」我愣然。

佢身體抽搐咗幾秒之後,隻手慢慢拎返起長斧......

一早做好最壞打算嘅我,立即向走廊外嘅後樓梯逃走,又幾快跑幾快,完全唔回望後面。
lm 好緊張
我跑到G樓嗰陣,個腦都係不顧一切咁想都要離開呢橦建築物,令我完全無為意到地上嘅陷阱。

「咔!」清脆嘅一聲,我隻腳俾捕獸器夾中。

就喺G樓大門嘅位置,差一步就走到......

「救命呀!救命啊!!」我直頭忘記痛楚,不斷咁大叫求救:「救我呀!!!」

「喂,你踩落去做乜。」大廈外某個暗位,突然跑出一個約莫四十歲尾嘅阿叔。

佢戴住鴨舌帽、牛仔背心,拎住枝唔知係真槍定氣槍嘅物體過嚟,第一時間就係用小刀幫我解除陷阱。

「上面...上,上面...!有隻兔...有隻兔想殺我呀!!」被畏懼壓抑成晚嘅我,極之激動。

「我知我知。」佢好熟手咁將陷阱拆開,然後背起我入一嫁貨van入面:「俾你累死...」

「嗄...啊...嗄...啊啊...報...報警啊......」我撳住劇痛嘅腳。

「你遇到嗰隻嘢,報警無用。」說畢,大叔踩油門急速駛離呢橦大廈。
好睇 樓主即寫嘅?
「......」滲血嘅腳傷,令我痛到講唔到嘢。

「識得自己包紮啊?止止血先啦。」阿叔掟咗卷繃帶俾我。

我咬牙忍痛,手法粗糙咁將隻腳被夾傷嘅位置大概包一包。

車內沉默,只有窗外開始落下嘅雨聲。

大叔一路將我車到去某個偏離城市嘅郊區先停車:「你死得未啊?」佢向後望一望。

「未...」但我成身都好冰冷。

佢將我背起,背入一間郊區小屋入面,成間屋就好似係用鐵皮堆砌出嚟咁,雨水滴落鐵皮製嘅屋頂時會異常大聲。

「叫我...泉哥。」佢放我到床上。

「泉叔......唔該你。」我說。

佢放低枝唔知真定假嘅槍,然後去將鐵皮屋嘅門閂好。

「所以,你見到......」泉叔慢慢行過嚟,問:「嗰隻兔子人?」
寫就算係,但寫之前腦內已經有大概走向同橋段
多謝支持,各位覺得好睇可給個正評小弟
好似幾好睇,本身以為係講高牆同雞蛋
留名
文呢
好正 支持!!!!
lm
lm
「見到......」

回想嗰隻兔人嘅外貌,我仍然心有餘悸。

泉叔全間鐵皮屋,得床邊嘅吊燈係亮住火光,但唔知點解,就係覺得比起Chloe間屋安全好多。

泉叔望住我,好似思考啲乜。

「做咩...嗰隻兔人係咩嚟......」我追問。

「同你講都得。」良久,泉叔先繼續發言,「但首先,我會俾兩個選擇你。」

「選擇...?」

泉叔點枝煙,緩緩咁道出選擇:「一,你忘記今晚所有事情,就當宜一切無發生過;二,拋棄宜家一切嘅生活,我同你講關於兔子人嘅事。」

「......」

「揀唔落手?」佢笑一笑。

「俾啲...時間我。」

我居然要...諗。

我女朋友生死未卜,唔知去咗邊,我都居然要諗......

但無辦法,一旦諗起嗰隻兔人轉頭,用鮮紅嘅目光睜眼望住我嗰個畫面,我全身就不其然咁顫抖。
「包到一舊舊咁。」泉叔不屑咁盯住我腳傷繃帶位置一眼:「我去煮啲嘢食先,你慢慢諗。」

「轟隆──」屋外響起雷聲,密集嘅雨聲都掩蓋唔住。

係個風雨交加嘅晚上。

我打開手機望住螢幕上同Chloe嘅合照,其實我心入面已經做好決定。同埋我直覺認為,女朋友成家失蹤呢件事,同啱啱嗰隻兔人點都有牽連。

喺床上休息嗰陣,我無聊咁東張西望,見到啲牆貼住唔同嘅報紙,上面報導嘅都係離奇失蹤嘅案件,睇嚟泉叔係個會留意宜啲事嘅人。

泉叔間屋一共有兩層,頂部同外圍以鐵皮砌成為主,內部就用木材去搭建。

「出唔出嚟食啲嘢,不過你應該都無心情食。」泉叔入嚟問。

我的確無胃口,但都跟咗泉叔出去廳食嘢。

好整唔整,佢居然整炒蛋。

令我莫名想嘔。
Live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞