《女朋友全家變咗隻蛋》

991 回覆
1796 Like 25 Dislike
好頂癮
LIVE左

即係周泉個祖先唔覺意打死左兔靈然後兔靈變成怪物?
Live咗
大家估下泉叔姓咩
「所以,你係個香港民俗學博士?」我有點驚訝。

「嗯,但我從來唔會自誇。」

「呃...」我愣一愣,繼續問:「咁你啱啱講,佢兩家人坐喺「外村」,係咩意思?」

「即係住喺村嘅外圍,亦係一般行山客到步即止嘅範圍,因為如果要有入「內村」,係無正常山路行到過去......」

「點解嘅?」我似個不停發問嘅學生。

「因為當年日本侵華,有唔少日軍都曾經到過香港山上搜索、掃蕩,為咗躲避日軍嘅搜索,所以無整到行人嘅路通去「內村」。於是乎,一般人唔知,以為到達外村就到咗鎖羅盤,其實不然。」

「即係話,你去過內村?」我說。

唔知點解,宋文德停頓咗好耐先答:

「嗯。」
好睇 加油!
講下講下個天都開始陰陰地,有想落雨嘅跡象......

於是我哋兩個加快腳步,希望唔會淋到雨。

「沙啦沙啦──」五點半左右,天空終於傾盤大雨。

我同宋文德成功趕喺變成落湯雞之前,入到鎖羅盆村,外村。

去到嗰陣,已經得返兩、三個零仃行山者準備走。

我同宋文德求其匿入一間屋到避雨。

「睇怕都要落成幾粒鐘。」我見個天烏雲密佈。

「唔緊要,宜啲情況我都遇唔少。」他說。
今晚仲有冇
Live 左

樓主加油
最好加埋速
雖然呢到係間荒廢嘅村屋,但係日常用品同傢俱仲喺到,而增添咗一絲嘅詭異。

「我哋休息下先。」宋文德搵咗張木櫈坐。

而第一次到來嘅我,就周圍望嚟望去。

其中一間屋入面,牆壁上掛住幾把弓,特別吸引我注意。無意中,我又望到呢戶人嘅神主牌,分別係叫「周白」同「周水」嘅男人。

唔知點解,呢兩個名總係令我諗起啲咩咁。

「呢戶人,就係姓「周」嘅鎖羅盆外村獵戶。」宋文德見我望我入實,就一旁講解。

我想休息個陣,見到張木櫈太多蜘蛛絲,所以拎咗把狩獵小刀出嚟,想挖走佢。
頂睇左一陣就live 左
白下面加個水字。。。
Lm
樓主出文好快
好睇
live左
加速
加速
周泉
白加水會唔會係泉?所以政會覺得諗起啲咩
留名
又要等了
live左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞