《女朋友全家變咗隻蛋》

991 回覆
1796 Like 25 Dislike
鎖羅盆不斷爆出有鬼的傳聞。有傳聞指有男子在香港日治時期進入鎖羅盆慶祝太平清醮時發現村內一片死寂,所有村民都消失了。而有行山人士在此地指指南針(羅盤)失靈,「鎖羅盆」因而得名。亦有人在此地懷疑被鬼嚇至心臟病死亡。也有人指堤壩中的樹有懷疑昆蟲蟎的存在[2]。眾多離奇怪異的事件也是引起多個行山人士前往鎖羅盆探秘的原因。

著名靈異研究者陳雲海曾為此作出調查,據他在電台節目「架勢堂」所言,數十年鎖羅盆村隔離村一個牛屎湖村的村民乘船出外參加婚宴,回程時船隻發生意外,全村村民只剩下數餘人,後來再無人定居。經流傳就變成鎖羅盆一夜消失的傳說。由於很多房屋連家具被掉空,惹來不少傳言。及後雲海向鎖羅盆附近地區駐守警員查問,未有聽聞有人在鎖羅盆突然心臟病死亡等奇怪事件。

雖然大多數關於鎖羅盆的傳說都帶有神秘色彩,但是香港的資深旅遊家朱維德對鎖羅盆的描述完全沒涉及靈異故事,且曾是一個富饒、水土良好的小村。由於近年所有村民均遷出市區居住或移民外國,平日甚少返回村內,只有太平清醮舉行期間才會返村,才會被誤以為廢村。

支持,留名,但P牌正評唔到
說畢,我哋兩個就開始行山入村。

從來無咩行山經驗嘅我跟喺宋文德後面,默默咁望住佢背影。

唔知點解,我總覺得佢斯文嘅表面下,係有另一面。

隨住我哋逐漸深入山林,花草樹木嘅氣息就越嚟越濃,河水流落嘅聲音好悅耳,仲有數之不盡嘅蟬鳴代替煩雜嘅車聲。

「你差西裝行山......會唔會好辛苦?」途中,因為我哋無咩點交流過,於是我搵下嘢嚟講。

「哈哈,唔會。」宋文德稍稍回頭,望向身後嘅我:「我都行過唔少次。」

「你每次嚟......都係進行考察?」

「好大部份情況係。」

原本我想打俾泉叔報一報平安,我諗佢都應該差唔多醒。

點不知呢到開始,手機已經收唔到訊號。
支持支持
P牌仔俾唔到正評就留言支持下
樓主出文出得都幾密下,正!
留名支持
正啊,新毒者黎明
咁就跟左陌生人入結界
太無戒心啦
長啲得唔得 好頂癮
Lm
好恐怖
Live咗,個故幾新鮮幾好睇,g chi
加速
留名
Lauming
「當年香港仲係一個小小漁村嗰陣,鎖羅盆村都有一定數量嘅原居民,佢係陸上最難到達嘅村莊,去到會見到客家人房屋嘅佈局。因為靠山,所以主要以打獵為食,當時最經常食到嘅野味,就係兔。」宋文德開始好似一個老師咁講課。

「點解偏偏係兔?」

「因為山林上食得嘅動物嚟講,兔嘅繁殖能力係極強,佢哋多胎多產、孕期短、成熟早、全年發情,所以兔肉係會比較經常食到,哈哈,咁當然都要係出色嘅獵戶先捕捉得到,因為兔嘅警覺性都唔低。」

「出色嘅獵戶......」唔知點解,我諗起泉叔。

「講起獵戶,當時全條村主要靠兩戶家族去支撐野味嘅供應,佢哋人分別姓「許」同姓「周」,坐喺「外村」。」

「連人哋姓咩你都知......?」只能說,宋文德博學多聞嘅人。

「哈哈,當你要考博士學位,用三、五七年去研究論文內容,再進行反覆無數次嘅考察嗰陣,你就會連咁細微嘅嘢都要知道。」

佢比我想像中更厲害。
摩牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞