《女朋友全家變咗隻蛋》

991 回覆
1798 Like 25 Dislike
Live
樓主呢個故幾過癮
評已正
可能會累埋屋企人
加油
好睇
嘩diu 睇到好撚驚
lm
收線後,我用電腦寫咗封信,大概係遺書咁嘅嘢,上面交低所有我銀行戶口嘅密碼之類,諗住一陣返到屋企放喺間房嘅枕頭低下。

如果到最後,我可以無事就最好,燒咗封遺書佢。

但有事嘅話......

就等唯有阿媽執床嗰陣,佢會發現到。

我屋企人住樂富,搭地鐵一陣就到。

上到去我知佢哋一定會問:「Chloe呢?」

所以撳門鐘之前,我已經做好表情管理。

「叮噹~」

「咁早嘅?呢家晏就咋喎,唔洗返工咩?」阿媽以為我夜晚先到。

「今日早放。」我苦笑,行入門口。

「Chloe呢?」

「去咗旅行...」
Push
「你去幫你老豆睇睇啲文件先。」阿媽急步返入廚房。

行入廳,我見到老豆拎老花眼鏡睇緊報紙。

「喂,明明字都唔識多隻,睇咩報紙。」我對老豆嘅開場白。

「哈哈,睇圖都得啫。」老豆塞咗一疊政府信俾我:「幫我睇睇去,係咪有咩稅之類未交......」

「嗯。」我拎咗疊信入自己間房,順便將遺書放入枕頭下面。

一路睇嗰陣,我居然無啦啦諗......

以後,仲有邊個幫我老豆老母睇信?

心情越嚟越失落,我大可以拋低一切,唔理Chloe死活......

繼續過自己人生,就將一切都忘記,就當一切都重生開始。

「老豆,俾返啲信你,都係啲廢話無咩特別。」睇哂之後,我將信掉到佢面前。

但我知道,我唔能夠咁做。

「麻哂你啊。」

因為...

「唔麻煩...」

我係佢男朋友。

「你啱啱喊完嚟啊?」

老豆愣然咁望住我。
「痴線。」我笑一笑,說:「你下次都係搵區議員幫手啦,唔好再麻煩我。」

之後我返入房,躺喺張床上面。

呢幾日一直喺外面神經崩緊,直到返嚟自己真正嘅屋企,有自己家人陪伴嘅一刻,我先覺得真正安全,真正可以休息。

竟不經不覺,訓著咗。

訓醒嗰陣,已經七點半。

我即刻彈起身行出廳,發現老豆老母已經鋪好檯準備食飯。

我再打開手機,致電俾阿泉叔:「喂...」

「喂,點啊政,查咗成日。」

「泉叔你點啊?搵唔搵到嗰條友......」我問。

「搵到,仲審問緊佢。」

「審...問...?」

「協助調查咁盤問啫、盤問啫!」話畢,電話另一邊傳出隱約嘅叫聲。

「咁...有冇咩要幫幫手?」

「呃,一陣幫手買盒叉燒飯上嚟~加蛋啊。」
「出生、再生、重生」

三隻字,擺正喺網站正上方。

Btw 覺得泉叔可能係final boss 兔仔人 或者最尾應該要死

新讀者留名
另一邊,今日上討論區搵到嗰位「宋文德」網友,佢仲未回覆我。

「食得啦政。」老母叫我埋位食飯。

食飯期間,我開始慢慢擔心。

因為宜個係,第一次無泉叔喺我身邊嘅晚上。

雖然咁講有少少Gay,但總覺得自己無佢咁嘅勇氣。

「你食得咁急嘅?」老豆問我。

「肚...餓。」

我快手扒多兩啖,就起身去著鞋。

「湯都未飲喎阿政......」阿媽叫住我。

「我下次返嚟再飲。」

出走廊之後,安全感更加低。

唔知點解我總有個預感,萬事有一就有二。

即使我唔主動搵兔子人,兔子人都會主動嚟搵我。

果然,最後宜個預感......

應驗咗。
多謝支持 可以推薦埋俾朋友睇
就算喺等升降機期間,我全身都保持警戒住,樓層之間一有啲咩風吹草動,任何拉閘聲,我就會好似神經過敏咁縮一縮。

就連升降機打開門嗰下,我都好驚下一秒入面係有咩。

宜種心慌嘅心態,一直落到樓下人來人往嘅街道先至慢慢消除,呢一刻我先開始意識點解泉叔會有精神病,要食藥又要睇心理醫生。

好難想像......

佢長期一個人係如何面對。

我買咗盒叉燒飯後,根據泉叔俾嘅地址去到嗰位保安嘅住址,去到門口嗰陣拍拍門。

「仲諗住你夜少少先嚟。」泉叔咬住牙籤,喺單位入面開門俾我。

「嗯...」我無辦法開口去講,快嘅原因係因為自己一個太驚:「你嘅叉燒飯。」

入到嗰個公屋單位,我唔見嗰位叫譚國源嘅保安:「嗰個人呢......?」

泉叔指一指間房,我行到入去先見到個頭部俾人綁住膠袋、雙手雙腳俾繩綁住嘅男人。

「佢...死咗...?」

「無,太攰啫。」泉叔開始食叉燒飯。
屌 炒蛋
「有冇問到佢點解要入我女朋友屋企?」

「佢一開始堅持係滲水問題,到我問佢有冇見到「蛋」嘅事,佢就一粒聲都唔出。」

「滲水點解要入埋佢細佬間房!?」

「算啦,佢唔會再講嘢,你睇佢十隻手指。」泉叔說。

一望之下,見佢十隻手指居然都滲滿血,全部指甲都俾人挖哂出嚟。

「......」我愣住。

「不過我有檢查佢信箱,佢似乎都係「重生會」嘅人,佢哋有書信來往......」泉叔說。

「有冇「重生會」嘅回郵地址?」

「無,所以應該係用人手塞入佢樓下個信箱嘅方式。」泉叔得出最後分析:「一個,隱密性好高嘅宗教團體。」

「宗教團體......」

「即係邪教。」
無端,我諗起「重生會」嗰三個格言,於是行入房喺譚國源面前講出。

「出生。」

「...」

「再生。」

「......」

「重生。」

「弟兄......誰人指引你到來?」譚國源出聲了。

聽到佢講嘢嘅泉叔,差啲咽親。

「我係洪家嘅一員,洪善瑜嘅細佬。」無錯,我喺到扮緊細佬,我女朋友一家姓洪。

既然「重生會」寄信俾佢哋,又得悉佢哋每一個家族成員嘅名,咁雙方應該都同呢個教會有所聯繫。

而當日,譚國源喺間屋無拎走啲蛋,而係入屋周圍望嚟望去,咁我估計佢係「監測」緊某啲嘢。

「儀式...未...完結...?」年過五十嘅譚國源咳咗幾聲,續說:「你應該......化蛋......」
聽到「化蛋」一字,我同泉叔都不經意咁睜大咗眼睛。

但理智壓制住我哋,要慢慢,唔可以急。

「儀式...?」我續問。

「果然......遺留咗你。」譚國源繼續講啲,無人明嘅說話:「跟你家人...一同前去「樂園」,一端吧嘻嘻嘻哈哈哈......」

譚國源突然流露出詭異嘅笑聲。

「......」我無法言語。

泉叔聽到佢笑之後,反而替我嬲埋一份,決定起身出手。

「你仲有腳甲。」泉叔蹲低,拎出摺疊刀反開佢塊腳甲。

「咔──」

「咔咔──」

「呀呀呀!!!!」譚國源嘅嘴巴,即俾泉叔用牛皮膠紙封上。
樓主好快手搭程車之更新左幾篇
時間去到深夜十一點。

譚國源雙腳,都已經失去所有腳甲。

泉叔一個人喺洗手盤到洗手同抹刀,我就坐喺梳化上思考,思考兩者嘅關連。

儀式...

莫非「重生會」,

可以利用某種邪門嘅「儀式」,令人類變成「復活蛋」?

如果係咁嘅話,

點解佢哋又要咁做,

兔子人又同佢哋有冇關係?

種種思路,喺我腦中縱橫交錯。
呢個時候,手機又再響起。

今次唔係父母,而係嗰位叫宋文德嘅網友終於喺Telegram覆我。

宋文德:「你好?」

我:「你好!你係咪知道兔子人嘅嘢!?我女朋友全家變蛋,俾兔子人帶走咗......」

宋文德:「冷靜,時間、地點?有被「兔子人」直視過嗎。」

我:「上星期三凌晨時份,喺我女朋友寶琳嘅屋企,我有俾佢兔人直視過。」

宋文德:「哪兔子人直視你的時候,雙目呈現鮮紅色嗎。」

我:「有...」

宋文德:「立即跟你家人、朋友保持距離!千萬不要跟他們接觸,找個山頭待一晚,我明早去找你。」
live 左
好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞