《女朋友全家變咗隻蛋》

991 回覆
1798 Like 25 Dislike
證明我幾成功,因為真係跟住呢個形象寫
目光銳利
「你意思係...我女朋友全家變咗隻蛋......?」昨晚嘅畫面,就如潮水般湧現。

包括,

我坐爆咗Chloe細佬間房嘅蛋。

諗到呢到,我全身已經不其然咁顫......

「可以咁講...不過有個專業嘅叫法,叫做「復活蛋」。」泉叔留意到我臉色唔妥:「做咩臉青青咁,你唔好同我講你口癢食咗啲蛋啊?」

「無...不過我...不過我......」

如果講出嚟,咁同我承認殺人,殺自己女朋友親人有咩分別......

「定你唔小心,整爛咗「復活蛋」?」泉叔試圖猜測。

「係......」我好辛苦先吐出到呢隻字。

「幾多隻。」

「一隻...我...隻蛋上面嘅樣,係我女朋友細佬......」

泉叔沉默咗一陣:「唔係你嘅錯,將呢股憤怒放喺兔子人身上。」
「咁係咩意思!?救唔返!?」

「要我再講白啲?係,救唔返。」泉叔指住我心口位,戳咗幾下:「但你仲有機會救其他人,同你自己。」

經過呢一次,我心靈受咗好大重創。

每次諗起嗰下「咔嚓」嘅殼碎聲,就會想搵個安全嘅角落自閉。情況持續咗好幾日,直到某日,泉叔話要出去買啲日用品,叫我留喺鐵皮屋,唔好亂出去。

一旦無人存在喺同一個空間,人嘅腦袋就會開始亂諗嘢,而罪惡感亦會慢慢爬上脊椎,呢個時候哪怕係一點聲音都會驚嚇到自己。

可能泉叔明白,所以走之前特登開咗部舊式播音機俾我聽。入面播住嘅係Tear Ducks嘅《Between the Lines》,的確令我有分散注意力嘅功效......

直到屋內一聲巨響。

「呯!!」
呢一響,令到沉醉喺音樂嘅我回神過嚟。

「呯呯!」

又響。

係兔子人!?

我個心出現兩種掙扎,一種係當聽唔到咩事發生,繼續匿喺間房入面。

另一種,係出去同兔子人死過,咁樣做會令我意外殺死細佬嘅罪惡感減少。

所以我毫不猶豫,選擇咗後者。

我小心翼翼咁行出間房,向聲音來源靠近。

「呯!」

聽落...唔係外面傳入嚟。

而係鐵皮屋內發出。
我將耳朵貼近地面,聽得出聲音來源係地面下......

「點解下面會響...」我腦內浮現咗一個想法,就係地下室。

印象中,琴晚都發生過類似聲響,不過泉叔好似好快解決咗。

最終,我細心觀查下,搵到泉叔屋企某個長櫃下聲音係傳得最亮,於是推開咗長櫃竟然發現一塊地板門,不過要用鎖匙開。

可能泉叔太方便,條鎖匙正正放喺長櫃嘅檯頭。

「咔」我解鎖,拉開地板門。

係一條通向地下室嘅樓梯。

我摸住牆慢慢行落去,因為周邊實在太黑。

最後,

我見到地下室盡頭係兩顆亮住鮮紅色嘅光點。

我好似飛蛾咁執意行過去,完全無思考過眼前嘅到底係咩嚟......

直至我同嗰兩顆紅光距離不到一米,我先見到嗰兩顆鮮紅嘅光點不停咁輕微激顫......

嗰一刻,我先意識到嗰啲係目光!

「嘶~」

我打開手機照明向前面嘅物體照明,果見係一隻污穢不堪嘅兔子人!

「呯!」

佢打算衝向前捉住我雙手,好彩嘅係佢俾一個鐵籠困住而限制咗行動,只可以喺籠裡發狂,以血紅嘅目光盯住我,口中不斷喃喃自語。
tear ducks indie嘢
live
我行去門口,臨要開門嗰下,突然細思極恐咗一下。

個故幾好睇,幾有懸疑氣氛,但一見到呢幾隻字就
驚慌失措嘅我嚇到跌低,手機都跌埋落地,兩隻腳發軟,只可以好似電影入面嘅弱者咁,不斷兩隻手撐住退後。

籠入面嘅兔子人,顯然已經受過無數次嘅折磨,身上分唔出係皮髮定戲服嘅身體已經傷痕累累,而且面目並唔似戴住面具,更似係樣子生得缺憾嘅怪胎......

崩咗一角嘅兔唇、過長嘅耳朵、類似兔類嘅臉孔輪廓,用怪物嚟形容都不足為過。

但點解...

泉叔屋企會有呢啲嘢?

突然間,眼前嘅兔子人用頭不斷撞向鐵籠,每一下都極有力,無法再承受呢啲畫面嘅我,立即逃出地下室,推返好個長櫃喺原本位置。
幾好睇, 不過後悔咁早睇到
live左有能排等
越多人支持同正皮 我寫得越多

btw多謝支持
我都諗咗一陣用唔用呢隻蝗字好 結果我輸咗俾自己
加速
樓加油加速
咁就咪再用啦
下次用“我當堂得啖笑, 然後嚇一跳”
agger
先唔好理呢個係咪蝗字,
呢個字套入句子根本邏輯唔通,
"細"字嘅意思係"仔細",
既然"仔細", 又何來突然?

我行去門口,臨要開門嗰下,突然有一種恐怖嘅預感 / 感覺 / 寒意
留名
又live咗啦
樓主 文呀
lm
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞