《女朋友全家變咗隻蛋》

991 回覆
1798 Like 25 Dislike
nice
睇到好緊張,加速
先唔理宋文德係咩人,但佢咁樣講一講,我當下就諗起老豆老母。

我二話不說,打電話返去屋企。

「......」

等咗好耐,先換嚟一句:「唔好意思,你所打嘅電話暫時未能接通......

之後,我又個別打過去老豆同老母個手機號碼,但兩個都無人接通。佢兩個都到退休之年,平時都唔會咁早訓......

我行嚟行去,打咗三十幾次電話俾佢哋,換來嘅都係冰冷嘅一句未能接通。

就係我心急如焚,唔知第幾次嘗試之後,終於接通......

「喂!!阿爸!有冇事啊!?鎖好門啊,仲有窗呀!喂......!?」一接通,我將所有嘢吐哂出嚟。

「喂...」我真係心急到想喊咁濟:「聽唔聽到呀!?」

.

. .

. . .

「嘶~」

我跌咗部手機落地,因為隻手顫到捉唔實。

係...

兔子人...。
「政...咩事?」泉叔察覺到我異樣。

「兔...兔...子人...」我不自覺咁,軟坐喺梳化上:「去咗,我屋企人到......」

泉叔皺一皺眉,拉起我手臂:「起身,你屋企喺邊?」

「樂...富...」

「去救你家啊!」泉叔拉起完全崩潰嘅我。

我真係再承受唔到......

多一個身邊嘅人離開。

「係...係...」我好下意識咁拎出泉叔俾我個把狩獵小刀衝咗出走廊,而佢就跟喺我身後。

車上,我諗過數百個可能。

兔子人食緊我父母?兔子人殺咗我父母?兔子人、兔子人、兔子人......

我宜家滿腦子都係兔子人,嗰個毛茸茸嘅形象,好似夢魔咁喺我腦海揮之不去。
Lm
加速
好緊張呀屌
繼續好緊張呀唔好停喺呢個位
好耐未試過睇呢啲懸疑故
今晚唔洗訓
泉哥以近乎衝紅綠燈咣駕駛方式送我到樂富,車都未停好我就急住開門要落地,搞到差少少仆親。

「政!唔好咁魯莽啊!」泉叔叫住我。

我不顧一切衝入大廈,連保安都嚇到。

「咁耐嫁......」我咬牙切齒,喺升降機門前等候。

「阿...阿先生,你係要去邊層?把刀你要唔要收好先?」看門嘅保安主動問。

「有冇見到一隻兔人入嚟!!?」保安一問我嘢,我反而問返佢轉頭。

「呃,兔人?」

「有冇啊!!?」

「呃啊啊......」保安成個身縮到講唔到嘢。

拎住獵槍嘅泉叔,即刻過嚟解圍:「政!冷靜啲啲......」

陣陣嘅無力感,強襲我全身。
樓主
高質正評
點解無得正評幾次
唔好喺度停啊
升降機門一開,我即刻行入去撳自己屋企嘅樓層。

同時間,泉叔跟入嚟一邊上子彈,一邊監測住我情緒。

「就算見到兔人,你都唔好亂咁衝過去......」泉叔提醒我。

「我唔理啊!」我用力亂砍道門兩下,去發洩情緒。

「叮」到達樓層。

如同出閘嘅賽馬,門一開我就狂奔到父母嘅單位,行到過去就見到門係半虛咁開住......

「老豆!阿媽!!」我推門入去,橫視客廳。

但無任何人回應我......

到我慢慢推開門,入去佢兩個嘅睡房先,理智終於崩潰。

因為喺佢哋間房嘅床上,

有碎裂嘅蛋殼同血淋淋嘅黏液。
Diu
加速
ching打算幾時係神秘台出post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞