睇完<<建豐二年>>後諗,究竟近代中國歷史上有幾多個命運轉折既可能?

268 回覆
46 Like 4 Dislike
巴打好勁
其實我只係瞄一下精省前既台灣議會同今日立法院人數only
計錯數
lm1
咩黎
利申未睇
鄭孝胥呢個天真撚以為可以透過日本人幫滿清復國,結果滿洲國完全唔係佢想像中既一回事,只不過係日本人用黎掩飾佢地入侵滿洲既遮羞布連佢自己都畀日本人迫走埋
除左封爵方面好似繼承滿清
唔知有冇記錯
估唔到個post咁都涯到9頁
入侵滿洲係大中華史觀嘅講法
由滿洲人角度睇,溥儀退位之後離開漢地返滿洲建國,合情合理
家鄉冇左一半
好鐘意余杰呢個畀中共迫害嘅作家
由古到今
大一統思想根本害死呢個國家
人民懦化,盲從君君臣臣父父子子
無論點都無得救 民族無血性
利他主義嘛,
不過佢哋得把口講啫唔係實做,我應該講虛偽
ofc自焚而死好擺明落佢假 睇唔起佢
你睇以前有邊個天子帝王係死國
堯、舜、桀 (前兩個有爭議) 結局都係流放or囚禁
連顧炎武都話係武王之不幸

你就知當時係幾咁大頭佛
武王滅商之後憂懼交加 一死咗商即刻聯同奄、薄姑等盟國發起三監之亂
武王偷襲係事實 商連囚徒都送上去打仗證明有幾咁措手不及
禮崩唔崩 樂壞唔壞 係取決於周作為宗主嘅實力
唔係靠巫師鳩噏
自從昭王南征不還、喪六師於漢就已經難挽頹勢
平王弒父 平王、携王爭立 可以話周嘅霸權同合法性徹底拜拜
去到桓王仲要畀鄭莊公射傷周禮就唔可能再翻身
都鎮唔住班𡃁
明朝係無君主立憲 唔好亂講
出口成憲就有

晚明君權同清朝係差好遠
但同君主立憲係無咩關係
皇帝尊重傳統 咁只係皇帝開明
你班文臣係無bargaining power 軍隊仲喺自己手入面
英國主要係國會收稅權力(軍費)嚟約束
你講嘅明式君主立憲換咗崇禎就差唔多玩完
大學士兵部尚書督師總督都係當雞咁殺咋
你講嘅大一統只能靠提前匈奴入侵中原解決匈奴vs.楚魏齊
幾乎無咩嘢可以唔中央集權戰國化
其實我覺得可以 不嬲公認係一個意外
但安祿山2.0遲早會有
當然具體打成點係未知
因為忠於唐室嘅藩鎮仲有好多
雖說周王朝經常被人講話係百家齊放,百家爭鳴嘅時代,但都改變唔到中原王朝歷代都係只有專制封建嘅事實,即使當時邦國林立,但唔同邦國之間政治體制差異極少,反之古希臘各城邦都有其獨特差異,雅典嘅民主,斯巴達嘅寡頭,哥林斯嘅僭主,亞里士多德透過對當時希臘各城邦政制嘅觀察再提出六種政制概念,直到今時今日都仍然適用,更唔好講後起之秀羅馬結合各城邦政制再創造出共和,現代代議民主制根源幾乎都可以追溯羅馬共和

係你以為
兩霸楚、晉政制差天共地
楚國重用王族 令尹獨大 國內邊地行縣公制 打起上嚟殘忍但有義
晉國大肆屠戮公族 卿將架空國君 軍力長期獨步海內 不斷呑併攻打同姓宗盟 霸權譎而不正 改革係秦制嘅先聲
衛國膽怯 公室畀世人恥笑 反而秦國滅晒六國都冇滅佢
宋國重禮而好巫風 保全好多小國 但繼承權好亂
齊國有五都 人口眾多而重商 齊相只係擺設
鄭韓都出利兵強弩
吳國別樹一格 特色用重裝步兵
邊會無獨特差異 你唔識唔好亂講
ching好勁
吳國同楚國邊個係華夏世界邊緣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞