睇完<<建豐二年>>後諗,究竟近代中國歷史上有幾多個命運轉折既可能?

268 回覆
46 Like 4 Dislike
講北平個到囉,其他垃圾
病到傻傻地,不如你略略講返
咁都有好多反共嘅知識分子嘅,百花齊放係好事,亦都有好多知識分子講普世價值,但有幾多中國人會明不過共產思想符合蟲國人民以食為天呢個傳統思想,搞到佢多人支持
仲要有列寧科水支持
1946年制憲國大,國民黨自己230席,共產黨200席,席次由政府分配變相其實係承認中共第二大黨既地位,其他政黨都係得100席左右,係共產黨自己唔玩

冇乜人知既1947年中華民國國民大會代表選舉,應該係唯一一次中國全國國會直選
宋聯唔聯金都好,遼都遲早會俾金滅,宋趁呢個機會收返燕雲推返去太行山係將來唯一可能擋得住金軍南下既方法

聯蒙又係一樣,宋唔郁蒙古都係會滅金,但係宋對金重要有齊國仇家恨,反正你點都死,點解唔桶你一刀
少少問下
國民政府既國大+立法委員
同北洋政府既參眾兩院
邊方面相似而邊方面差天共地
北洋真係唔清楚,幾年變一次,重要基本上冇點實制履行權力,但大致同美國模式差唔多

國大淨係負責選正副總統、修改憲法同複決立法院既憲法修正案

民國草創好多嘢抄緊美制
後期國民黨組織本身都已經被蘇聯影響得好緊要
包括中央委員同全國代表嘅制度
消滅咗黨內分派嘅空間
去到行憲,國大好接近蘇聯模式
好似去到輝伯先走返去美制
最錯係孫大炮聯俄容共、明末中國人對科學嘅研究因滿州人嘅入侵而中斷

華人基因問題
我覺得歐洲強大唔係因為分裂

而係歐洲既地理因素造成

近海=有利貿易 有利文化交流
西歐地理上任何一點離海洋都唔超過800公里
而且河運發達 河川唔似中國只有東西流向

平地多 阿爾卑斯山 庇利牛斯山 已經算係天險
(但搭船好易都去到 馬賽去熱那亞)

歐洲任何一點去另一點 都快過係中國咁做
因為有船運

你見離海遠少少既東歐即刻窮過西歐

中國分裂既話 內陸省份肯定窮到非洲咁
咁美國內陸州份都唔算頹
都係 仲要東西向果啲河一啲都唔適合航運 無可能唔比下遊地區鉗制
密西西比河流域 五大湖區咪ok
再過果d咪頹到pk 咩蒙大拿果堆
點睇瑞士, 奧地利 呢兩個內陸國家都好發達??

而且瑞士仲要多山
奧地利瑞士話就話內陸國
但去威尼斯同熱那亞兩個港口都不過係1-200公里

同中國內陸省起碼都1-2000公里冇得比

仲要奧地利有歐洲第一大河多瑙河
凍結國大,將權力分俾立法院同憲法法庭
變左做一院制
曾國藩加李秀成打返北京又點睇?
曾係一個好自律嘅人,應該做到明君。
邊有人理光緒皇帝界毒撚
洪憲搞立憲反而重有得諗
問題袁世凱搞的時機太早,即刻被人攻擊復辟帝制。
不過呢
睇返啲書有講
其實戰後第一次選舉前傾好既政協憲草
張嘉森/君勱其實將原本蘇式既五權憲法魔改到接近美國既三權
國大好似變成每憑四年先開一次為選總統(類似美國選舉人團)
監察院改到由地方間接選代表⋯類似參議院咁
最衰國民政府嗰陣衰得太快
冇機會俾人睇吓改成咁嘅成效係點樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞