睇完<<建豐二年>>後諗,究竟近代中國歷史上有幾多個命運轉折既可能?

268 回覆
46 Like 4 Dislike
咁似斯巴達二王制
有幾個講法既,我細個讀書時有個講法係共伯同和伯2條友共同執政,所以果年叫共和元年。

好聽咪2個攝政王,大家都無心食周天子檔野,到周天子大左咪俾返佢做莊囉。

唔好聽就大家都食唔起對方

當然,呢個講法其實好求奇,唔太夠證據去支持。
元朝喺蒙古人眼中係其中一個汗國姐
其實都有既,不過唔係主流,皇帝唔理百姓都唔理
應該仔細d去睇佢地既文明…

1. 當時已有文字,音樂,詩等等非物質文化。

2. 已由狩獵轉去農耕時代。

3. 青銅器相當發達,但鐵器好少。青銅器都係d拜神野同杯,相信都係貴族先玩得起,平民應該都係用陶器。

4. 出土d文物見都有衫著,應該唔係原始人生活既…

5. 相信住屋都係石屋,木屋,泥屋為主。

6. 相信都真係有社會制度既,但應該無d經書吹得咁勁,因為經書寫得太完美,反而有d唔可信。

7. 有以上講既野,應該都有唔少地方係聚左過千人住,唔係玩唔到呢d分工出黎。
最似都係名家,但完全唔係嚴緊既邏輯學,基本上我當無
6月前睇左 當時已經覺得無乜可能 而家更確認冇可能
乜白馬非馬同蘇格拉底拍埋完全無得比
仲未計其他數之不盡嘅西方邏輯學家
根本學前班同大學level
應該搞呢d野既時候,中國人走左去搞訓詁學同形上學

當然,都係歷史迫成
雖說周王朝經常被人講話係百家齊放,百家爭鳴嘅時代,但都改變唔到中原王朝歷代都係只有專制封建嘅事實,即使當時邦國林立,但唔同邦國之間政治體制差異極少,反之古希臘各城邦都有其獨特差異,雅典嘅民主,斯巴達嘅寡頭,哥林斯嘅僭主,亞里士多德透過對當時希臘各城邦政制嘅觀察再提出六種政制概念,直到今時今日都仍然適用,更唔好講後起之秀羅馬結合各城邦政制再創造出共和,現代代議民主制根源幾乎都可以追溯羅馬共和
人地希臘城邦直到後來羅馬都素來有公民議政參與政治事務嘅傳統,提出並嘗試過唔同政治體制,為西方往後政制發展提供參考價值

遠東咁多年一直過住由上而下集權式官僚系統組成嘅東方專制,連議會都唔會有,又點樣可以令平民參與政治事務
真係陳毒獸
19當年係咪其實喺英國24小時全天候鎮守唐人街。其實長遠真係性格決定命運。你睇美、英、日、德、法、俄嘅歷史

OP 係咪見1月3日左右喺日本治維新開始,所以出貼
有個位同滿清唔同嘅,德川收皮後,其後軍閥冇乜玩野(最勁都係湯佬套戲),去攪政黨和三權分立制度呀,而唔係想軍閥想掌握絕對權力
op?
哀其不幸,怨其不爭
樓主
我又覺得好得意…我地讀既歷史好鐘意抽中國改革既失敗黎讀(其實係考), 由漢武新經濟政策,到宋代政革,再到清末既失敗…

同埋會對比日本明治維新黎比較,當然2者好有相似既地方,亦行左2個極端…

但真係唔知點解係唔會多講中國過去一d比較成功既改革,例如黃冊魚鱗圖冊,軍機處等等。

久而久之,令人覺得中國真係好失敗,成日做錯野咁
圖冊同軍機處點成功法?
明亡時啱啱先打完三十年戰爭援條毛咩
圖冊係之前d地權同戶藉唔清唔楚,佢總叫按當時技術大執過。

軍機處可以想像係現代既軍部,比兵部有系統。
不過軍機處最後都拆開做內閣總理大臣同陸軍部
後黎玩爛左,佢玩爛得比較快不過好大程度係又係唔識限權既問題
支那的確係一個失敗既民族
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞