睇完<<建豐二年>>後諗,究竟近代中國歷史上有幾多個命運轉折既可能?

268 回覆
46 Like 4 Dislike
記得19才子曾經係光明頂度講過
中國既國運差到PK
由封建制度(周)不幸被中央集權制度(秦漢)打敗後就衰到今日

最近速讀建豐2年呢本禁書
就假設國共內戰最後由國民黨嬴
跟住歷史走向未算好好不過都叫好過就大支爆既今日

所以諗下
究竟近代中國係咩時間度出現同現今歷史唔同走向
先會變得冇咁衰...

19就選乾隆見完馬戛尼後開放國禁
我就想睇如果清廷公佈<十九信條>(<欽定憲法大綱>之後公佈既,大幅縮減君權)後冇倒台會點,應該幾精彩www(如果有時間其實想開一個post寫what if呢個假設成真會點,不過準備轉工有排都唔得)
其實陶傑講嗰個時機真係可能性太低,乾隆係so call 盛世,見個外使又點會比佢大到要開放。日本都係比人用黑船嚇完先識開放啦

巴打講嗰個時間合理啲
第一條友提倡係中國係務農個陣

A:喂 不如我地試下種野嚟食

。。。一個月後。。。

B:屌你老尾仲要等幾多日先有得食

C:好肚餓呀

D:仆你個街仲未有得食 都係打獵算啦

成個世界清淨哂
再早d啦

太平天國贏

明朝君主立憲

宋朝資本主義成功

墨家思想贏儒家思想 重工商科技

秦國冇統一 七國成為類似歐洲列強
中國人鐘意揀衰野
我都係最近睇完
唔夠熟近代中國史真係會有啲蝦到
蔣介石大陸時代響果個時空果個局勢黎講其實唔係太差
佢既入滅好大都係因為共產黨逼成
響孫中山死左唔係幾耐, 佢甚至係國民黨黨內既中庸派, 唔想介入左派同右派既鬥爭, 亦都選擇過退出, 直到共產黨入侵國民黨到一發不可收拾, 佢都重係比黨內右派逼佢先肯往右傾, 北閥既時候重會一路建設基建一路打, 跟住先有黃金十年直到日本侵華, 果陣國民黨係show到好有potential, 不過the rest is history.
蔣介石大陸時代響果個時空果個局勢黎講其實唔係太差
佢既走火入魔好大都係因為共產黨逼成
響孫中山死左唔係幾耐, 佢甚至係國民黨黨內既中庸派, 唔想介入左派同右派既鬥爭, 亦都選擇過退出, 直到共產黨入侵國民黨到一發不可收拾, 佢都重係比黨內右派逼佢先肯往右傾, 北閥既時候重會一路建設基建一路打, 跟住先有黃金十年直到日本侵華, 果陣國民黨係show到好有potential, 不過the rest is history.
只要肯解體
如果七十年代北京無將港澳剔出聯合國殖民地名單
八十年代香港人就有公投自決嘅國際認可
北宋冇徽宗哩條茂利做皇帝嘅話

西夏會直接收皮 亦都冇聯金滅遼哩種弱智外交政策

重商主義先會有足夠時間萌芽
李大釗陳獨秀
點解太平天國贏會好,咪又係另一個極權
基本上中國可以冇左天朝上國思想,清朝肯學西方野已經好好
三國冇歸晉,吳國成為海權國家開啟大航海時代,魏蜀兩個內陸國家為中原正統名義長期戰爭
孔明用計, 司馬仲達被火圍困, 結果落雨救o左司馬
如果場雨冇落...
三國命運又可能截然不同

仲有如果馬叔冇失街亭...
如果唐明皇冇對楊肥肥沉船
冇誤國事, 大唐盛世會唔會繼續?
戰國七雄無被統一,整到歐洲咁我覺得係唯一可能。

統一過之後支國DNA痴左線個個都想大一統
墨家真係幾創新

不過因為會危害到君王貴族利益

贏儒家真係無咩可能
連歐美各國都覺得佢哋係異端野蠻
講得太遠嘅話就好易傾到離晒題
回覆返先
我覺得明朝其實已經係de facto君主立憲(萬曆)
不過我仲想帶兩個特別啲嘅觀點
1.如果南明冇比滿清消滅,只係退守南方,南北分治(好似曾經有討論)
2.承上題,如果當初南明接受左西班牙葡萄牙嘅建議轉信天主教而獲得外援企穩陣腳,之後落嚟嘅發展會點呢
我buy
熙河開邊其實就快逼死西夏
儒家其實都冇贏 贏嘅係法家

就算係劉徹都係玩外儒內法 董仲舒只係門面 桑弘羊嘅法家侵蝕左儒家哩個外殼 變成一套歪曲嘅帝皇思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞