睇完<<建豐二年>>後諗,究竟近代中國歷史上有幾多個命運轉折既可能?

268 回覆
46 Like 4 Dislike
建豐二年唔係講就算國民黨渣旗都係一尻樣咁發展咩係skip左毛澤東死個三十年既路,其它一樣樣
仲要講明唔係烏托邦化
至少無大躍進, 文革 呢D痴線野
中國經濟發展會更好
南宋 聯蒙滅金 無問題

因為當時蒙古 已經就快消滅金國, 南宋唔參戰, 金國一樣會滅亡

而且蒙古攻打金國, 奪取大量領土果陣, 金國又出兵攻打南宋, 奪取番南宋領土去補償損失, 金國自己拎來衰
人口正路應該有6-7億,經濟會早左幾十年發展,但民國四大家族呢類士族問題其實好嚴重,唔比今日d 土豪差。但我覺得都好可能好似依家咁開放政權,有民主選舉既。
無限權無監察無自律,咩制度都會無用
四大家族中共吹出來做文宣,你自已去睇吓批後人係咪發過香港四大地產商,
蔣家宋家陳家當年講出黎又真係唔野少…

我覺得要睇當時先公道既,4大地產商100 年變成點無人知…東印度公司當年仲勁,咪又係收皮…

有人講樣野,大家可以討論下,就係中國人社會,富不過3代,再有錢都會俾政權搶。
其中一個大問題係個制度已經有問題,擴騎制d士兵無以前咁fit, 但無適當既换班,戰力比以前低左,藩鎮權大兵多中央唔夠佢地惡

分封而受封者有兵權同行政權係一件好on9 既事,根本就小王國,唔受管
我覺得個制度類似而家田土廳,不過透明化,民眾會監察。俾著以前,惟一監察得班御史大夫,一般百姓點會理。
我唔知以前會唔會俾民眾知。

不過如果田土廳d人都同d有錢人同謀合污,咁其實又係一樣唔登記都得,所以講黎講去都係果幾樣野,要限權,要有有效既監察,同埋要自律。
四大家族當年係唔差,向來係中共針對目標,但係事實上又真係牽涉好多官商的事。
以前民眾一知道,先擊鼓嗚冤,繼而起義,套路來來去去都咁樣。

你咁講都啱,不過現今制度至少俾以前進步,有錢人唔登記的後果就要坐監,唔洗好似以前推翻人地或者靠皇帝得閒幫你主持。
唔係講現在呀,係講緊亡命台灣,走佬個時,佢地生活係點,重有你當個個本身未當官前係冇產者;單野係瞿秋白自已用屎忽諗當時中國官僚資本問題寫嘅文章,陳伯達用來做基礎,攪大佢;屌,反而應現現在中共身上
佢地之前有做好多投資係外國,尤其買美債個邊。最傷都係大陸資產被中共沒收。
佢地係台灣生活真唔知,要靠巴打解答
真正ok係孔家,不過,人地都未做官前,已係喺美國有錢人,但當年全美華人存款都係得幾千萬美金(中共話佢貪七、八億美金)。就算現在孔家都唔係億萬。蔣家,自已有眼睇,唔洗講。CC 陳兩兄弟,一個冇錢病到要蔣介石特批救命錢去醫,一個喺美國開養雞場。宋家走去美國,中共收曬佢在中家產,佢地喺美國71年分家產都喺得約五百萬分;
點講四大家族都冇陳講個200億美元的財產
無文革同土改鬥走哂班既得利益階級,點會釋放到咁大生產力出黎比中國改革開放個廿年做世界工廠

要搞土改就一定會政治動盪,一係唔撚搞直接民主化就會好似今日印度咁上下
果時中國人一窮二白,對比下四大家族好誇架喇。依家佢地都沒落左架喇,蔣家後人依家都好低調…

講真外國果d大家族,都成日話佢地已經隱藏晒,只係背後控制財富,呢d同神秘學差唔多,睇你自己信唔信囉
你咁講,你講曬啦,冇得講
唔係,我唔信架,無證據吹水野黎姐
土改當然會政治動盪,其實即係資產轉移;台灣都土改,重爆句類似『愛錢既人多,但愛命既人更多』,人地都冇判鬥地主;
重有,你第一句有問題,冇必然關係
打西夏真係⋯
再睇翻本書,其實頭章同尾章先係戲肉
不如你講出嚟啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞