睇完<<建豐二年>>後諗,究竟近代中國歷史上有幾多個命運轉折既可能?

268 回覆
46 Like 4 Dislike
我睇
秦、楚、吳、越 呢啲國君仲保存到一定實權嘅國家大致構成華夏世界邊緣
而相對而言 吳國比較遲出現並接觸華夏列國 (雖然佢話佢始祖係文王個大伯太伯)
而楚 (荊) 好早了 可以話係最早分神枱豬肉嗰批
《楚世家》:吾先鬻熊,文王之師也,蚤終。成王舉我先公,乃以子男田令居楚,蠻夷皆率服 不過於周叛亂無常咁解 大家一直知道有佢
所以吳更邊啲
而且吳、越彈出彈入
稱完霸就同華夏世界bye bye
btw宋 (商) 君都有實權
嘩越講越遠
不過諗緊如果國民政府冇廢除北洋政府制定老國音
想知道今時今日北方嘅語言係點樣
使撚講咁遠咩,無張學良條契弟已經夠
聯省自治、粵人治粵好似幾吸引
宋咪即係商
《左傳・昭公八年》:秋,大蒐于紅,自根牟至于商衛,革車千乘。
祝定大家身體健康
新年假有時間希望可以寫一篇我FF版本既近代中國烏有史
呢個好似難討論...
呢個post討論得7788 㗎啦已經
其實諗住開一個topic
就係寫一個what if晚清成功轉型既烏有史
不過依家大家期待支爆嘅情況
諗緊咁寫會唔會俾人鞭
1516緊
中國強大但唔係支那共產黨統治乜都得
比少少時間我
唔撚係,個開戰點係山東問題,中共想一國兩制,
山東出事?
東三省地區政治,老共想玩近似香港摸式,老將心想即係割據,先打起來

ps:未fc
滿洲國共產version
諗好新topic個格式點寫了
因為我通常一有idea就寫出黎
所以唔會完全玩順序寫
大約應該咁寫:
eg: 現行制度>起源加歷史演變

希望唔會令大家睇得辛苦
商紂主力去咗滅東夷
https://lih.kg/1873758
開左topic了
大家多多支持
ff宋哲宗咪咁早死
其實中央集權打贏封建一d都唔不幸 中國中央集權嘅政治制度其實係領先世界好多年 而家全世界民主國家都係行緊依套 就算美國號稱聯邦制但係地方政府都係無咩權 請唔好將中央集權同獨裁專制搞錯
其實中國由領先走到落後係由明開始 宋元兩代中國都係全球化經濟同科技先鋒 明代開始走入封閉 完全miss左大航海時代 經濟同科技進步完全停濟 到左清先走到無得救嘅地步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞