睇完<<建豐二年>>後諗,究竟近代中國歷史上有幾多個命運轉折既可能?

268 回覆
46 Like 4 Dislike
清朝唯一成功真係搵鬼佬做海關收關稅 幫清朝收入倍增
係,但以前讀中史又係完全提都唔提
因為中歷要教大家列強逼害我地中國人 好可憐
開放中國市場=經濟侵略
只教鴉片戰爭(但唔提廣東人sir this way 帶英國佬打政府), 八國聯軍 (唔講中國人幾on9先比人打)

要以被害者身份出現

咁緊係唔提列強開放中國對中國其實有好多好處既野啦
又真係個史觀on9左少少, 對比其他國家既史觀又完全唔同…唔好講美國同英國讀歷史,近近地韓國既歷史史觀係大韓民族既熱血奮鬥史,積極好多,唔係列强入侵既受害者咁…

btw. 鴉片戰爭定trade war都講到爛
伊藤博文 咩人黎?
唉 可憐六君子.......
刑部尚書趙舒翹奏曰:「此等亂臣賊子,殺無赦,何必問供。」
和勇一心!重新上陣!借鏡共產党革命思想!
https://lih.kg/1814717
首任日本首相
佢點揸旗法
圖冊大執完之後,大把權貴照樣隱暪田土,呢個制度冇可能長期執行到。教科書係唔會講
假如光緒搵佢做首相,我諗都冇可能振興大清。只係權力下放、君主立憲都做唔到,甚至佢要同各省總督合作先得。
真係未聽過…
即係變左兩國首相?
應該已經離任左
作為元老留係政壇
求更詳
圖冊設立目的俾政府知有幾多塊地,塊地係邊個,方便收稅。不論宋、元、明、清,時間一長,地方鄉紳、權貴子弟就會兼併,唔會上報,唔通佢地會想交更多賦稅咩
重要就係,當皇帝都容許,呢個制度可以話無用。

[全港最大的Fact Check平台-非食店篇]集合超過400間各地區各行業的良心店
https://lih.kg/1817378
YOUTUBE有條友就同一題目講過下,
觀點同建豐二年接近

中國唔會因為國民黨贏而變得民主
https://www.youtube.com/watch?v=gmOKw7TUkw0
國民黨都係一黨專政

但蔣介石應該無毛澤東咁癲
中國會死少好多人
國民黨亦較傾向保衛傳統文化

另外,個人意見,如果國民黨贏,內無威脅
大概會在二戰後已要求英國交回香港
而美國為了拉攏中華民國抗蘇
應該會支持國府
英國會被迫交還

就算中華民國因為外交考慮唔要求交還香港
在中國無被西方制裁既情況下
香港就唔會有發展經濟機會
但會成為反國民黨專政文人的避難所
西方教會學校大概會留在大陸
但少數反國民黨文人會流落香港
此平行世界,可能有另類的新亞書院
但就唔會有建立中文大學的需要
當佢接觸到既外族都比自己弱,
大部份都向自己朝貢時
又有咩誘因去改變?
你呢個想法係最傳統儒家既想法
以為政治係統治者德性問題
事實上幾乎最唔關事
呢個係上帝視覺既想法
當年又點知金人日後為害?

你係皇帝,突然有第三者出現,可以幫你打低世仇
誘因好大

反而南宋衰過一次,再聯蒙滅金先算ON9
19才子都on撚9,有能者居之,咩叫不幸被打敗?周朝國王定將軍被雷劈死搞到秦朝不戰而勝?所以話中國人真係冇變過,輸左又唔反思下自己輸咩
只係變得冇咁壞已經好好
唔算上帝mode啦係當時嘅論爭來

1. 遼宋根本無仇可言 到12世紀初已經係百年盟友 如果你指嘅係幽燕地區所有權(或長城地域) 只可以視為利益 唔能夠算係“仇”

2. 正因為金係陌生 所以先信唔過 哩個係國際外交嘅常態來 何況聯金滅遼係一場豪賭

3. 聯金滅遼於宋 成功要有幾個假設
a 宋可以打贏遼
b 金可以打贏遼
c 金打贏遼之後會老實取代遼成為宋嘅北方屏障
d 宋可以同金有近似遼嘅外交友好關係

4個假設喺當時資訊不發達 又冇沙盤推演 之下 都係豪賭 結果得b完成到

而金最後嘅反口 明顯係因為宋軍嘅弱勢直接引致

4. 當時嘅反戰派聲浪都唔細 而且當中亦有提及幽燕地區對宋再無臣屬意思 咁宋攻擊幽燕地區就再無第一次宋太宗對遼北伐嘅優勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞