睇完<<建豐二年>>後諗,究竟近代中國歷史上有幾多個命運轉折既可能?

268 回覆
46 Like 4 Dislike
進築戰術 天都山之戰 西夏根本冇翻盤機會

結果比條茂利退返d地比人
最後佢哋有信,仲寫信去西方求救添,但已經冇力回天
乜撚都係架,變咗做維穩第一,人民科技經濟都係第二
漢以前唔係咁 西周共和過 春秋戰國都會有約束 係大一統之後先開始奶野
所以我係好嚮往春秋戰國果種思想學說蓬勃嘅時期,只要你有料周遊列國可以大有作為
拜偶像嘅結局未係兩千年秦政法西斯囉.有咩運唔運, 係求仁得仁架.
莫論東西古今,都係歷史常態嚟,當代文明嘅出現先係極端小概率事件.
好似歐洲各國咁 因為分裂但所有人都有自由選擇 所以每個國家要富強就要爭取人民嘅生活以吸引人材

但中國好明顯冇哩樣野
豬奶兩千年都係偽史為綱, 崇尚權謀詭計與鬥爭, 人定勝天.
咁結局未就係鬥,手法必然會係殺戮與謊言.
你D大中華膠本身就係作業太深. 豬共算係豬奶兩千年嘅極致,你仲想要咩嚟超越佢啊? 佢嘅殺戮同謊言仲未達你班契弟嘅要求? 縱向比已經前無古人, 係你班嘢一定要橫向同神族文化比較咋.
遼係半漢化國家 同宋有百年交流 喺外交同經濟文化上都比較接近

相反金係陌生人

所謂做生不如做熟 如果只係為左幽燕地區就要隊死個熟人 咁根本係白痴商業模式
點會 就係孫文同蔣介石搞左黨國同所謂訓政嘅概念
所以就算共產黨輸左 中國都會係獨裁國家 唔可以有異見聲音
反而北洋治下真係見到社會有所開放 好多地方都搞到有聲有色
可惜班軍閥畀國共兩黨不斷抹黑搞到個個都以為民國初期剩係得袁世凱稱帝 同軍閥混戰
如果明代清初唔海禁,中國擁抱全球化浪潮嘅話,清中葉會唔會與世界發展脫節而比人打到飛起都未可知
老袁嘅歷史污名,正係國民黨史觀下嘅產物
秦始皇同漢武帝真係毒瘤來
2. 變左個大少少嘅香港

啲漢人因為南方唔駛被滿洲皇帝統治走哂落黎經商移民
又食正大航海時代貿易發達

變成一方富強
袁就算稱帝都係搞君主立憲 未見得會差過蔣匪毛魔更何況中國現代化真係全靠袁 畀人鬧足一百年真慘
首先蔣介石回應急速赤化而爭取右傾獨裁從未成功,另外共產黨未曾輸晒,只有一個如果就係如果日軍冇南侵,而共產黨已經消滅,否則真正和平時期既國民黨就只有廣東至長江一帶既黃金十年GDP上10,另外佢響1944年日記講過成日比共產黨屌佢一黨專政,不如盡早開放黨禁,當然大家可以唔駛理佢日記up乜,但正如Jay Taylor講佢手牌係一手超爛牌 "Chiang governed an almost ungovernable country with reasonable skill and understood his enemies better than American advisers did". 國運一次差過一次,好地地又日本侵華,根本死路一條。 其實陳冠忠想講假如滅共成功,佢幻想中國會好似南韓李承晚,朴正熙時期咁可以提早幾十年響60,70年代靠獨裁穩定國家,撐起國家軟硬件開發,響果時可以備有更好時機同歐洲亞洲同步沖GDP建立工業及資本實力再以書名人物蔣經國接手,提出一個思考問題,就係中國能否免於苦難提早進入民主!?

雖然一樣得罪民主派人士,例如有一話講70年代反共又反國既中立派人可以走去香港而正史佢係走唔到(因為佢響人大投左唯一既反對票而比共產黨鬥撚死左),但同時期歐亞好多國家都未有民主,冇咁落後於其他國家會減少中共依家面對既問題出現,簡單講句大陸人都知,冇國民政府倒台唔會有日本,因為美蘇兩國及同聯合國原本就準備將部分日本既工業拆左再搬去中國,要令日本倒退到1930年,上海佬已經準備買大量歐美先進機器返去光復上海,不過係國民黨內戰失利先完全扭轉呢個政策。

當然就算打敗共產黨,蔣介石一樣會進一步針對共產黨人,黨內鬥爭既人,同民主派人施行白色恐怖,例如有一話講逼害紅藏人同孫立人。但跟住陳冠中又繼續幻想到佢個仔蔣建豐經國,冇經歷過共產洗禮後會否可能做到好似響台灣咁開放民主自由,佢既結局係小小open ended,但係按照佢寫既80年代北京美麗島飯店入面影射既角色響正史台灣雖然被捉但大部分被特赦後成為民主鬥士同民進黨基石,加上蔣經國出名開明,所以不難令人聯想到建豐帝下一步可能同台灣歷史一樣咁開放民主,但係,另一方明佢想鼓勵你思考「中華大地能否好似小國寡民台灣島仔一樣發展民主?」美麗島大審判會否好似中共64咁趕走晒或者殺晒? 或者佢地響呢個平衡時空由國民黨執政,國民提早獲得溫飽,資本同工業實力響70年代一早就接近美國,文化更深厚,政治比中共溫和既幾億人口大國可能得到寬恕,定係好似好多藍絲口中講「中國太大人太多不宜民主要趕盡殺絕」最終國共命運一樣?

陳冠中作為上海人,同我響外國及上海遇過好多上海知識分子一樣咁熱愛國民政府,周不時拎段歷史黎打J,「國民黨曾經想將南京建成華盛頓,上海便是紐約」,書中每一話入面都係寫到「不完美但點都好過共產黨」所以叫烏有史,起碼唔駛經過紅禍亦保留文化古蹟,最緊要係保住中國人既靈魂同傳統中國既樸素,佢想講既係說到底,國民黨遠比共產黨正常好多,對異見既包容,對科學同文化既尊重,對歐美民主陣營既友善,對選擇不理政事既平民既同情及不干擾,正如南韓台灣再差都好過北韓,共產黨既壞唔係一種現代形式既獨裁暴政,胡溫年代高中歷史書係咁寫,毛澤東令中國走進「原始共產主義 (Primitive communism)」所以有講「毛澤東不只是個獨裁者,更不只想做皇帝,而他想做的是邪教教主」,響大陸知識分子眼中即使國民黨在台灣既走火入魔都睇得出其遠比共產黨更人性化既一面,台灣再差都係中國既小獨裁南韓,香港係小西柏林。
咁暫時事實係國民黨係大陸時期點衰都好過共產黨既
北洋治下真係最開放
睇下54運動班軍人點對學生 對比國民黨當年點對學運 再睇埋而家共狗點對香港學生
呢單嘢真係駁唔到...領先全亞洲添啦
咁第一次北伐好大機會成功?
但係之後守唔守得住先
戊戌變法如果成功
當時日本點對付學運?
幾有趣,推下
最後一個好多幻想空間

最起碼泛華夏唔會咁早就被大一統管死,或者「進口」中亞嘅祅教、西亞同歐洲嘅基督教,往後超過百個國家都喺共同信仰下透過各種政治操作整個華夏嘅「教皇」,然後每個國都運行緊山寨版嘅歐洲式封建政體

我成日都覺得周王朝分封制沒落係泛華夏歷史嘅分水嶺,不可逆轉嘅衰退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞