LIHKG機械鍵盤集中討論區#6

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
係淘寶睇緊一D軸體
見到有所謂貼片軸同RGB軸, 想問有咩分別?

貼片軸 for 啲帶 PLCC LED 嘅底板用,透光效果好啲
RGB 軸都一樣,叫發唔同
叫貼片一般都係 Gateron 軸
我見原裝 Cherry 大都叫 RGB 軸

咁其實係手感上兩種都應該冇分別?
本體其實都係果個軸?
係淘寶睇緊一D軸體

貼片軸 for 啲帶 PLCC LED 嘅底板用,透光效果好啲

本體其實都係果個軸?

Cherry 同 Gateron 本身已經有大分別喎
係淘寶睇緊一D軸體

本體其實都係果個軸?

Gateron同cherry RGB有少少分別
Gateron仲有燈槽個窿,Cherry RGB封咗
係淘寶睇緊一D軸體

本體其實都係果個軸?

https://world.taobao.com/item/42857769791.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4002-14986162243.39.NkMatG

當然, 但係因為我見到呢, 同時有Gateron既rgb同貼片
咁其實手感係會一樣?
https://world.taobao.com/item/547664295623.htm?fromSite=main&spm=a1z10.1-c.w13619845-14986162203.14.RQHjRb

HHKB Layout, Aluminum Case, Top Mount, Weight Insert, Build in USB hub, 12 color option....
END GAME ??

就咁睇同 Viper 應有段距離
同 SKOG 一樣外型太花巧...NMCOT

緊係有距離,價錢都有差好遠。
不過佢塊PCB幾特別,同個Weight Insert幾正。
DUCK有樣唔好,就係太少色揀。

唔係幾明 即係Duck Viper好啲定呢隻好啲 可唔可以講詳細啲

淘寶個隻我無係手,無得比較。
但有樣野係可以肯定,Viper一定值錢過淘寶個隻。
Viper已經炒到USD650

隻ALF睇落幾吸引 但係好貴
未試過玩custom好驚買錯會後悔
係咪等啲大路啲嘅會好啲 (eg RAMA?)
btw 其實 x寶多唔多假 cherry/gateron 軸? 係咪連凱華軸都有假
btw 其實 x寶多唔多假 cherry/gateron 軸? 係咪連凱華軸都有假

你應該問有啲咩係淘寶冇

我講下架咋其實我唔識

凱華都有假?
本身其實唔係gateron同凱華都已經係強國出品咩
唉,好多嘢要做但係未做
仲好多嘢想做添
都應該要再清潔下啲 keyboard
我諗都要幫部 T430 換 thermal paste,idle 都成 65度
唉,好多嘢要做但係未做
仲好多嘢想做添
我諗都要幫部 T430 換 thermal paste,idle 都成 65度

之前洗cap好似會貼圖出嚟
今次貼唔貼
唉,好多嘢要做但係未做
仲好多嘢想做添

好涼爽

凱華都有假?

凱華响強國俾打手推上天
Gateron 啲打手就國際化啲
我覺得 Cherry stem 始終比較穩,唔同 batch 比較都 consist
但 Gateron Linear 算造得唔錯嘅

凱華都有假?

凱華响強國俾打手推上天
我覺得 Cherry stem 始終比較穩,唔同 batch 比較都 consist

成日覺得Gateron紅快得濟手指跟唔到
唉,好多嘢要做但係未做
仲好多嘢想做添

好涼爽

T430 本身 thermal design 已經有問題,點搞都係會熱

凱華都有假?

凱華响強國俾打手推上天

題外話 MD之前見有凱華speed switch 唔知最後多唔多人買呢

凱華都有假?

凱華响強國俾打手推上天

題外話 MD之前見有凱華speed switch 唔知最後多唔多人買呢

外國都好多人肯做水魚架

凱華都有假?

凱華响強國俾打手推上天

外國都好多人肯做水魚架

睇reddit都多人鍾意gateron 話linear順過cherry tactile嘅就嗰下bump大力過cherry
但係都ok多人凱華唔襟用 我淨係有睇reddit冇睇deskthority同geekhack 唔知其他地方啲人點睇

凱華都有假?

凱華响強國俾打手推上天

外國都好多人肯做水魚架

睇reddit都多人鍾意gateron 話linear順過cherry tactile嘅就嗰下bump大力過cherry
但係都ok多人凱華唔襟用 我淨係有睇reddit冇睇deskthority同geekhack 唔知其他地方啲人點睇

tactile bump 都係同 cherry brown 比啫,唔係同 clear 比
cherry brown 個 bump 咁細,緊係冇咁好
等睇有人入黎屌人

btw 直接 del 咗上年 meetup 好唔好?
另外想再重寫一次頭 post 部分內容,有冇咩意見? 好唔好繼續用宜家嗰隻 Q&A 型式定係有咩其他提議?
初步想寫清楚啲,橫掂 lihkg 嘅寫數限制多過舊登,可以再寫詳細少少
但係又驚太多嘢會睇到眼花

頭 Post 會唔會再接近啲 Wiki 方式:
I. 機械鍵盤同普通薄膜嘅分別
II. 軸體種類和特性
III. 列舉幾種主導嘅 Layout ,60% 有幾好,Numpad 真係方便同快?
IV. 通用、唔難入手嘅鍵盤推介,簡單特色介紹
V. 鍵帽及其物料和各 Profile 分別,邊度買

二(或三)樓:
meetup 係一個 Milestone 同 Achievement 建議保留貼相
鍵盤組裝、Modify link 具參考價值建議保留

咁改如何

一樓講基本知識:
1.咩係機械鍵盤?
2.機械鍵盤同薄膜比好處係邊?
3.點解唔好玩燈
4.點解唔好亂買Razer Logi TT CM Storm Ducky Corsair?
5.軸體介紹(Cherry MX/Gateron/Topre)
6.Layout / Form factor
7.介紹Keycap

二樓講買賣:
1.點揀自己想要ge軸體(用途,喜好)
2.入門鍵盤推介(加唔加電競牌子我無所謂,但一定力勸啲人唔好買)
3.本地買到ge機械鍵盤推介(按價位同layout)
4.邊度有得買以上ge鍵盤
5.Keycap又點樣買,邊度有得買

三樓講自組+Mod

四樓貼Meetup相ge Link

先獻醜一下,寫咗一樓頭兩點

Q1: 咩係機械鍵盤?

鍵盤略分為三種型式: 薄膜 / 機械 / 靜電容式

機械鍵盤其實係指每粒掣都以有金屬接點觸發按鍵的鍵盤
但普遍大家將薄膜鍵盤以外各種鍵盤(包括靜電容)都統稱做"機械鍵盤"

早期嘅電腦生產商都會將鍵盤當成電腦零件一部分連同電腦本身以高價一齊賣俾客人
機械鍵盤係最早出現嘅鍵盤款式,靜電容次之
兩者ge成本都相當高昂,設計亦複雜

但後來個人電腦生產商為咗降低成本,引入設計簡單而且平價ge薄膜鍵盤,逐漸取代"機械鍵盤"

近年由於電競興起,電競品牌利用機械鍵盤作為賣點,電腦用家開始注重鍵盤手感,加上Cherry MX軸全球專利結束,大量廉價仿制品衝擊市場,於是"機械鍵盤"再次受到世人關注

Q2: 機械鍵盤比薄膜鍵盤比較有咩好處?

機械鍵盤ge壽命相當長,手感比薄膜好,每粒掣ge手感亦非常一致,方便長期使用電腦ge人
機械鍵盤軸體亦有手感之分,直上直下ge有,打上去有段落感ge又有,好似打字機咁啪啪聲ge都有
而且唔少機械鍵盤有N-Key Rollover,方便打機快速輸入多個按鍵

有個reddit post: Varmilo講Gateron 個durability 唔掂,唔support 用 Gateron 既鍵盤

https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/comments/5ow1v6/varmilo_dont_give_warranty_for_gateron_switches/
有意見係好,但係都唔使用真名掛
有意見係好,但係都唔使用真名掛

屌,用自己Gmail改
見巴打話講開tip mount
想問下有咩現成kb 係top mount ?
手感上會有咩唔同?

新手留名

幾銀?
有諗過買不過條駁線
原本用緊 realforce 30g

後來貪得意
買左呢隻試

跟住就賣走左 realforce

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞