LIHKG機械鍵盤集中討論區#6

1001 回覆
9 Like 1 Dislike

錯咗添

唔緊要,多口問下only

我覺得HHKB好玩啲,不過個價錢好唔friendly

HHKB 好平啫

平係平,但係比起其他唔friendly吖嘛660c好似都係千中間

係咩,上次個 fd 買 HHKB Pro JP 連運費好似都係千中間喎

Hhkb pro 2 而加萬九yen 左右

咁樣係千中間咩不過理撚佢,已入手墨色
https://www.massdrop.com/buy/massdrop-x-matt3o-devtty-custom-keycap-set
Hi-Pro profile 好似幾抵玩

望望下忍唔住手join左

錯咗添

唔緊要,多口問下only

我覺得HHKB好玩啲,不過個價錢好唔friendly

HHKB 好平啫

平係平,但係比起其他唔friendly吖嘛660c好似都係千中間

係咩,上次個 fd 買 HHKB Pro JP 連運費好似都係千中間喎

Hhkb pro 2 而加萬九yen 左右

咁樣係千中間咩不過理撚佢,已入手墨色

年半前1300左右連運費
好似係
講開HHKB,上個WEEKEND執倉俾我揾到隻特別野

算係一隻比較罕有嘅HHKB...
呢隻算係全新,應該買左之後Check完就無用過。係上次Reddit有人Post完我先醒起好似有一隻

呢隻算係全新,應該買左之後Check完就無用過。係上次Reddit有人Post完我先醒起好似有一隻

pro 1
巴打仲有啲咩唔記得自己有嘅嘢

pro 1

多到要放倉

pro 1

多到要放倉

米皇

pro 1

多到要放倉

米皇

哩啲先係米皇幾時開倉清貨

pro 1

多到要放倉

米皇

Rich_Theft Warehouse Drop

pro 1

多到要放倉

米皇

一定好過mass drop個垃圾

pro 1

多到要放倉

米皇

我個倉無乜特別野,好多買落又無用嘅野。

pro 1

多到要放倉

米皇

我唔介意幫你收留你嗰啲擺喺倉冇用嘅keyboard架

pro 1

多到要放倉

米皇

我唔介意幫你收留你嗰啲擺喺倉冇用嘅keyboard架

不如攞啲冇用嘢出嚟大家夾手夾腳清咗佢呀
琴晚玩左陣隻HHKB Pro 1,今日返工用返隻HHKB Pro 2。發現係有少少分別。
Pro 1 輕過同細過 Pro 2
Tactile Feel係有分別,不過都可能因為隻Pro 1太耐所以D膠有變化。(Pro 1:2005, Pro 2:2012)
Pro 1 Keycap比Pro 2 厚身,只係厚好少。

結論係兩隻無明顯分別,但外型上係Pro 1靚過Pro 2(因為無Logo)。不過如果買HHKB,最好都係買黑色。隻Pro 1隔左咁耐都無變過,Pro 2已經由白變微黃。
又要講下MD,唔知算讚定彈。
話說之前Join左佢一個USB Cable Drop...

佢個時張圖係咁

實際收貨時係咁

個Coil位錯晒,我好懷疑MD係Ship之前有無睇過批貨先。不過我見條Cable用到又Coil得幾特別就無再理佢,一路無事用左1個月左右。
琴晚又收到2條Cable,同係我MD買係一樣款,但係由個Seller直接Ship俾我。MD從來無講過有Replacement而我又無投訴過。係完全零溝通情況下叫個Seller直接Send過兩條新嘅俾我

佢個時張圖係咁

實際收貨時係咁

個Coil位錯晒,我好懷疑MD係Ship之前有無睇過批貨先。不過我見條Cable用到又Coil得幾特別就無再理佢,一路無事用左1個月左右。
琴晚又收到2條Cable,同係我MD買係一樣款,但係由個Seller直接Ship俾我。MD從來無講過有Replacement而我又無投訴過。係完全零溝通情況下叫個Seller直接Send過兩條新嘅俾我

你條舊線好頂癮

佢個時張圖係咁

實際收貨時係咁

你條舊線好頂癮

唔係喎
我個同事好似都係咁, 佢拎咗番公司用
不過唔知佢有冇收到replacement

佢個時張圖係咁

實際收貨時係咁

你條舊線好頂癮

條線變左一碌線
好靚呀

TKL

講下Minivan, 之前買左隻round 3。但個case唔太完美,咁我email俾個seller。佢即覆話send過套全新俾我。星期五send,今日就收到。

佢仲送左多塊plate同40%rest 俾我。

MD 咁大間公司售後服務都無一個Keyboard project 搞手咁好。
Shipping 又慢,CS 又差。
今日講個兩條USB 線

好難想像,點解可以錯成咁。

不過錯有錯着.....

同隻HHKB 幾襯
講下Minivan, 之前買左隻round 3。但個case唔太完美,咁我email俾個seller。佢即覆話send過套全新俾我。星期五send,今日就收到。

MD 咁大間公司售後服務都無一個Keyboard project 搞手咁好。

就係大間先難做得好

就係大間先難做得好

唔關大唔大間事,係有無心做好件事。
MD個CS真係垃圾級,好多時都要直接同Seller Deal先會比較快有Replacement。
Shipping 個問題更加無得解釋,幾年都無新Shipping 揀。
買60% plate 同埋用 Tactile Switch既話呢
邊隻材料會好feel同好聲d?

Carbon fibre? Stainless steel? Aluminium?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞