LIHKG機械鍵盤集中討論區#6

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
乜都冇留名

唔啱規矩喎
乜都冇留名

留得名就即係想入坑啦
乜都冇留名

留得名就即係想入坑啦

花生
等睇有人入黎屌人

btw 直接 del 咗上年 meetup 好唔好?
另外想再重寫一次頭 post 部分內容,有冇咩意見? 好唔好繼續用宜家嗰隻 Q&A 型式定係有咩其他提議?
初步想寫清楚啲,橫掂 lihkg 嘅寫數限制多過舊登,可以再寫詳細少少
但係又驚太多嘢會睇到眼花
Sorry呀咁多位巴打
爬左一陣文都未搵到所以先夠膽問

想問香港有邊到可以買到可以成set diy嘅配件 有無得1set咁買?
Thank you哂!
Sorry呀咁多位巴打
爬左一陣文都未搵到所以先夠膽問

想問香港有邊到可以買到可以成set diy嘅配件 有無得1set咁買?
Thank you哂!

俾啲時間我
我有貨但未publish得切
等睇有人入黎屌人

另外想再重寫一次頭 post 部分內容,有冇咩意見? 好唔好繼續用宜家嗰隻 Q&A 型式定係有咩其他提議?
初步想寫清楚啲,橫掂 lihkg 嘅寫數限制多過舊登,可以再寫詳細少少

屌咩?
貼下隻自己design 嘅60% high profile case加怨念keycap

同幾個朋友整緊65% 版,今次個斜度會再大少少。
個keybroad有幾粒制禁大力或禁幾下先有反應
有冇巴打知邊度有得整
等睇有人入黎屌人

頭 Post 會唔會再接近啲 Wiki 方式:
I. 機械鍵盤同普通薄膜嘅分別
II. 軸體種類和特性
III. 列舉幾種主導嘅 Layout ,60% 有幾好,Numpad 真係方便同快?
IV. 通用、唔難入手嘅鍵盤推介,簡單特色介紹
V. 鍵帽及其物料和各 Profile 分別,邊度買

二(或三)樓:
meetup 係一個 Milestone 同 Achievement 建議保留貼相
鍵盤組裝、Modify link 具參考價值建議保留
有啲覺得唔知點回 Post,怕回咗影響巴打生意仔,但要就住就住又冇晒癮。
等睇有人入黎屌人

II. 軸體種類和特性
III. 列舉幾種主導嘅 Layout ,60% 有幾好,Numpad 真係方便同快?

二(或三)樓:
meetup 係一個 Milestone 同 Achievement 建議保留貼相

呢個Post就黎變生意Post。
頭Post應該係Q&A多,無理由放自己網店條Link。呢個係交流Post,唔係交易Post。
貼下隻自己design 嘅60% high profile case加怨念keycap

同幾個朋友整緊65% 版,今次個斜度會再大少少。

https://world.taobao.com/item/547664295623.htm?fromSite=main&spm=a1z10.1-c.w13619845-14986162203.14.RQHjRb

HHKB Layout, Aluminum Case, Top Mount, Weight Insert, Build in USB hub, 12 color option....
END GAME ??
係淘寶睇緊一D軸體
見到有所謂貼片軸同RGB軸, 想問有咩分別?
Sor
收斂下先
諗緊買magicforce 68 cherry 定 tada68

不過想問下tada68 空白鍵右手邊d制同平時果d唔同size,會唔會好難買kc

同埋 gateron 同 cherry 手感會唔會差好遠
諗緊買magicforce 68 cherry 定 tada68

不過想問下tada68 空白鍵右手邊d制同平時果d唔同size,會唔會好難買kc

同埋 gateron 同 cherry 手感會唔會差好遠

基本上新嘅貴價keycap都會有65%layout,但可能要俾多少少買non-standard kit。
Gateron 同 Cherry 有分別,不過都係個人喜好。自己買幾粒返來試。
https://world.taobao.com/item/547664295623.htm?fromSite=main&spm=a1z10.1-c.w13619845-14986162203.14.RQHjRb

HHKB Layout, Aluminum Case, Top Mount, Weight Insert, Build in USB hub, 12 color option....
END GAME ??

topre end game
等睇有人入黎屌人

II. 軸體種類和特性

二(或三)樓:

咁 Razer Logi TT CM Storm Ducky Corsair 依 pat 嘢同埋驗眼圖點搞好?

END GAME ??

topre end game

Topre 同 Cherry MX 係兩樣野,無得比較。

END GAME ??

就咁睇同 Viper 應有段距離
同 SKOG 一樣外型太花巧...NMCOT
等睇有人入黎屌人

II. 軸體種類和特性

二(或三)樓:

咁 Razer Logi TT CM Storm Ducky Corsair 依 pat 嘢同埋驗眼圖點搞好?

Up to U
係淘寶睇緊一D軸體
見到有所謂貼片軸同RGB軸, 想問有咩分別?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞