Virtual Youtubers討論區(13)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
名氣應該跟中之人,唔係跟公司
我諗大把job做掛
呢個無點追,淨係有睇佢地2個一齊打lolあくあ印象中打game多?

Btw你咁問,佢同mea有關係的?🤔
呢個好難講,因為呢個好視乎對方同巿場受眾對中之人認識幾多
以Ai同輝月夜為例,之前日清搵過佢地拍廣告,咁最起碼都知道中之人係邊個
咁日後四天王俾人炒左,佢地用返p丸同春日望身份出黎搵job,日清當然知佢地係邊個
但大眾有幾多人知道佢地就係風摩一時嘅vtuber四天王本人呢?我相信好多人都唔知
咁日清搵佢地拍廣告嘅效用就低好多,咁仲俾唔俾job俾唔再係四天王佢地就係一個問題了
再者,假如日清從來冇搵過佢地拍廣告,咁佢地俾人炒左中之人出返黎,日清都唔會知佢地係邊個
所以好可惜嘅係我覺得皮嘅人氣未必帶到返去中之人身上

主力做聲優都仲有機會,中之人嘅身份好容易係網絡傳開,睇動畫嘅人知道某某人原來係大物vtuber中之人,都可能吸引到佢地睇
不過上面有巴打話齋,依家view數係咁跌
最怕嘅就係最後去到中之人原來係前大物vtuber都wfc嘅地步
純粹問下
事實vtuber上人氣回流唔到咁濟
おはYUA
YUA dead
嚟入坑彩虹社吧  剩係睇一兩個無問題的 
入彩虹坑只會越追越多 , 不能自拔
大家都是例子
Gamer >Seed>無印1,2>大統合>19組
可以順便練日文聽力
自從追多咗後真係好咗
我又係聽力好似屎咁,好灰心
咁彩虹社,有無邊位係非gamer既推薦下

Btw係咪彩虹社就好似一間公司咁,下面有好多vtuber組成唔同unit,再分去唔同領域直播?vtuber界有好多呢類公司?
彩虹係一間有近100個vtuber嘅公司 冇分組別 炒埋一碟
真係好左好多 依家唔洗好認真聽都跟到
純雜談勢其實唔多 至少都Mc雜談
刀也花咲綠仙卯月都幾有趣

最正一定係童貞鍊金術師 次次都笑位多

不過易入口就 咲唯
好難分類,主要睇你想睇咩再推介
打機雜談茶番唱歌都有,輕口味重口味都有
.live又出黎潑火
唉...本來單野都唔係咁大,搞到咁完全想像唔到佢地點返身
啲聲明應講個啲又唔講,唔應講個啲就係咁講...
https://www.nicovideo.jp/watch/sm36051886
依條片講得幾岩
idols 部建立既brand基本上己經冇左
出左事係係幫營運講說話,鞭會長屍唔係營運首先出黎解釋
咁樣打機又唔係最好睇,綜藝又唔係最好,唱歌最好果個都走左連佢營運左咁耐既形象都冇埋,idols 部除左“可愛”之外仲有咩留底
炒撚左最勤力開台 最多外交既會長
唱歌最勁又炒 淨番個啲廢到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞