[正視聽] 唔好以為區議會冇用

590 回覆
459 Like 23 Dislike
你覺得選舉會如期進行?
以前..... 我作為一個老人家, 咁我同你講下以前

07年輸區議會, 大量民主黨新人出走, 民主派青黃不接, 開始出現斷層, 民主派開始分裂
11年政改, 一票不投民主黨, 泛民內鬥, 結果魚翁得利
15年泛民本土互鬥, 送左何君堯入局, 加上16年游梁自爆, 搞到原本屬於本土派既資源冇埋. 唔係今年點解好似要從零開始做起?
我賭唔會, 但係區選正視聽系列得今日做先有用.
扣留同還押係咪唔可以投票?
選委票其實係三分天下, 商界(前自由黨), 土共, 泛民各1/3. 商界唔buy泛民, 唔只係因為有中共, 更重要係因為投泛民對商界冇著數。

大家要開始諗下有邊度既商界同土共係爭取到過嚟既, 我自己覺得自由黨既餘孽 (上次上報紙話要區選果125個人), 侯志強薜生呢類開明既鄉事派都係有機既.
區選小支線
投完票就算,唔需要浪費精力係區選
應該唔得。
就算得,班狗用任何理由唔比你出去,你都無say。
認同唔可以用黎體制內改革,
但係一個議席唔只係資源, 更重要係人脈, 都係果句, 想像下你係某區區議員, 而果區既後生經過你既努力, 有20%變曬做勇武派, 一區平均1萬-1.5萬人, 後生佔兩成, 你就有400人-600人既動員兵.
區議會資源都係其次
最緊要係一場保皇黨無得迴避既民調
等同69 616 818 和理非表達支持勇武
反對港共政權既強力後盾
唔只俾香港人睇 仲係俾西方社會睇
泛民主派今年已經係私怨最少
你如果經歷過11年15年, 先知果陣分門分派好勁抽, 公民黨打民主黨你見過未?
係, 大家盡力投, 投完下禮拜繼續黎明行動
呢個態度正確. 韓國人70-80年代就算知係造票, 佢地都係會投, 因為投票同自由民主一樣, 你唔去exercise就會比人地搶走埋
Push
我其實唔同意,今次警察擺明做show, 無強攻, 無格硬黎, 佢地自己乖乖地行出黎自首。
相反引晒我地出黎放火, 好多人淨係睇電視真係會覺得我地係暴徒。
入到區,先可以爭取民心,民意公投!!!

投票前巴絲不妨去 (好似係) 連登仔開發嘅 https://hkfactcheck.io/https://vote4.hk/ ,FC邊個係隱形保皇黨
有腦嘅一定明
其實十月打後少左好多中立撚架啦

我用幾單野做例子

1. 叔一燒
2. 磚拍藍絲

呢兩單野據我觀察響黃絲圈其實引唔起咩討論, 證明左大家已經係前線做咩都唔割

而按中大民調, 泛民:中立:土共既比例由3.5:4.5:2 已經去到5:2.5:2.5. 中立既數字其實減得好快.
https://hk.appledaily.com/news/art/20090410/12623672

09年修例允許囚犯投票
扣留嘅應該都同理可以投?
反而班狗唔畀人投會係違反法例
每個議席四年任期值幾百萬 點都唔係送比共狗啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞