[正視聽] 唔好以為區議會冇用

590 回覆
459 Like 23 Dislike
閱歷教識我, 天真係好重要既

我一起身就抽左啲時間研究下選委會點樣玩
https://www.reo.gov.hk/ch/voter/ecss.htm

1. 如你已登記成為功能界別選民(區議會(第二)功能界別除外),你會同時登記成為選舉委員會界別分組投票人(不論在一個對等界別分組,或在一個可選擇的界別分組中登記)。
2. 你須已登記為地方選區選民,或符合資格登記為地方選區選民並已申請作出如此登記(你可按此參閱地方選區選民的登記資格);

即係你係功能組別選民, 唔計超區, 你自動就會有選委會選舉權. 有幾個選委組別係特殊既
1. 中醫界
2. 政協
3. 香港僱主聯合會
4. 香港中國企業協會
5. 社會福利界
資源戰,有冇用都好,點都唔好未打先放棄
補充一點, 只要功能組別做多少少功夫, 例如飲食甲, 漁農界之類可以種票既我地都去種, 贏到600席, 咁樣港區人大同特首都可以選出嚟.

老實講唔係去到今時今日我都唔會話600席係有可能
如果係03年, 07年, 11年, 15年, 我都覺得自己係天方夜譚......
support
岩 仲幾日就係
再大戰都元氣大傷
但唔知點推高選舉氣氛
本身都好攰
Push
有得贏緊係要贏!
其實稍為有獨立思考嘅都知唔會無用

唔去投/走保皇就真係無用 !
2點鐘 三毛狗又出動了 連續幾個POST叫人唔好投票
唔好比泛民食人血饅頭
係囉 繼續比建制拎撚哂啲位 然後直程用區會啲資源傷害我地既手足
班三毛狗咪任務完成囉
Must need to win
其實講嚟講去都係果2,3個悶到爆嘅無腦point

好心佢哋就認真啲啦
勇武都要投呀
區議會一定要宣傳
取唔取消係佢的事, 但你點都要KEEP住宣傳, 要推

唔好聽啲三毛講話咩杯葛區選就係最大攬炒呢啲ON9野
幫你推
[區選]文宣圖及相關整合
https://lih.kg/1701333
我都係果句, 區議會唔只係資源, 更重要係人脈同由人脈而來既動員機制. 話唔投果個跟本係五毛.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞