[Thanks Schweinsteiger] 曼聯終極FF轉會新聞暨吹水區 [42]

1001 回覆
120 Like 14 Dislike
靴里拉被問到迪基亞是否會去皇馬的問題時說:「 我儘量不談論迪基亞轉會皇馬的話題。這對他也很難,每天的情況都不一樣,迪基亞已經從中學到了很多,也更加成熟了。反正我想要迪基亞繼續把守曼聯的大門。我希望如此,但是足球世界一切皆有可能。」

大獲了
靴里拉被問到迪基亞是否會去皇馬的問題時說:「 我儘量不談論迪基亞轉會皇馬的話題。這對他也很難,每天的情況都不一樣,迪基亞已經從中學到了很多,也更加成熟了。反正我想要迪基亞繼續把守曼聯的大門。我希望如此,但是足球世界一切皆有可能。」

大獲了

準備科水買米蘭龍門做後備龍

大獲了

怕咩,重有亞軍庭鋼門

大獲了

怕咩,重有亞軍庭鋼門

耐唔耐頂幾場就得, 長用肯定變戰犯
條友搞笑程度唔差得vv幾多
ddg唔好走
【曼聯之戰術死門】

有感近期做節目,講俄烏意多,抽水更多,忘了本份,為愛隊做少少深入嘅戰術分析,僅此致歉!把握國際賽時間,就讓我以下,講少少曼聯今屆嘅戰術配置及死門。

相信有睇過今屆曼聯,都有以下感覺:

明明場面上贏哂,面對中下游球隊製造嘅攻勢又唔少,點解主場成日和波,對面龍門成日上身?

此非必然,以下兩點戰術配置多死門,正是關鍵

1) 以兩邊作進攻起點,卻鮮有叠瓦式進攻

首先,呢個不嬲係摩連奴嘅戰術特色。兩邊用上單兵突破力強嘅球員,無論在摩車一期的洛賓杜夫祖高爾,國米嘅伊度奧巴神彭迪夫,皇馬的至尊迪馬,摩車二期嘅夏薩特韋利安,曼聯嘅馬迪爾…但同時和兩閘嘅配合則少之有少,一係隻閘就唔可以太上,如捷禾費拉拿艾殊利高爾,一係就俾哂條邊隻閘自己搞自己單兵去落底,如國米馬干曼聯華倫西亞…邊路球員往往要面對一至兩名的球員,要突破先傳中,請問如何經常做到高質傳中?而且套路單調,一係推落底,一係亂斬,一係回後,我係防守者,其實死唔岀腳縮後,就守到你,啲邊路球員又急停又要用唔同方法過人,踢踢下就腳軟,咁點強攻到尾?所以成日去到比賽尾段,曼聯的進攻,反而越黎越欠缺銳利感…

叠瓦的好處,係於邊路製造到空間,作有效傳中或落底,令對手防不勝防,當中路防守者時常要補番邊路的空缺,中路才會少咗人,咁傳中俾到前鋒埋門的機會就大增,阿媽係女人的道理。

但為何之前教咁多隊都好地地?因為曼聯當下欠缺更重要的一門…

2) 欠缺外圍得分手

摩車一期,國米時期,最重要的球員外圍得分手,就係林柏特,史尼達 (費曼年代,當然係史高斯同碧咸),外圍得分手,除遠射外,還有罰球,又係阿媽係女人嘅道理,破密集,頭搥以外,就係遠射!

睇番今年我地常規使用嘅4中場中,普巴,卡域克,靴里拉,費蘭尼在聯賽嘅入球數,得5球…4球係普巴…

咁入遠射罰球邊個最多?答案又係伊巴,朗隊同連加特都有一球,代表乜?除左中場中同外圍入球力弱外,中鋒入外圍最多,即係佢不時會走岀禁區起腳,咁前鋒拉走後衛俾中場入楔或禁區頂起腳的戰術就做唔到,禁區又會少左條友長期接應傳中波,咁用邊路進攻的效果又會有幾好?

42球的聯賽入球,比頭六其他隊伍,少超過10球,代表啲咩?爭冠爭四都下季請早喇

誠然今季球隊打法直接咗,星味多咗,戰術變化同針對性多咗,部分球員重生咗…大部分球迷相信比雲高爾時代滿意咗…

但同時球隊作為英超用錢最多嘅「富豪企業」,曼聯嘅板凳厚過黃頁嘅情況下,講班底不足以爭冠,係說不過去的…但上述的戰術死門,
令我們在岀盡奶力,但成績上,仍然無甚進步(仍然有機衝入前四,係其他球隊一樣不濟),顯示不論摩連奴及一眾中前場球員,若果在餘下10輪甚至夏天都冇好好改善…下年,再下年,曼聯,只會繼續成為曼迷曾經恥笑嘅「盃賽專家」,僅此而已。

文:Karl 仔
on9 阿羊一個咪又係斬靚波
同即討班隱世高手差唔多
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多
on9 阿羊一個咪又係斬靚波

叫我?
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多

輸波有一堆未見過既會然係到講賣邊個換邊個
然後反麥麥柒柒
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多

然後反麥麥柒柒

嬴波都一堆仆街屌Lin啦
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多

然後反麥麥柒柒

即討班友真係
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多

然後反麥麥柒柒

有時就真係幾抵屌既
上場有表現咪無乜人屌囉
咁入遠射罰球邊個最多?答案又係伊巴

廢老射撚晒唔係佢入最多邊個入
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多

然後反麥麥柒柒

即討班友真係

Sorry
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多

然後反麥麥柒柒

有時就真係幾抵屌既
上場有表現咪無乜人屌囉

你以為啦,嗰到真係乜野人都有
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多

然後反麥麥柒柒

有時就真係幾抵屌既
上場有表現咪無乜人屌囉

爆炸如是
盲如是
朗隊如是
同即討班隱世高手差唔多

輸波之後呢到都好多

然後反麥麥柒柒

有時就真係幾抵屌既
上場有表現咪無乜人屌囉

爆炸如是
盲如是
朗隊如是

除左ddg華西hehe呢d光環球員
其他真係點都有人屌

輸波之後呢到都好多

然後反麥麥柒柒

有時就真係幾抵屌既
上場有表現咪無乜人屌囉

爆炸如是
盲如是
朗隊如是

其他真係點都有人屌

小器lin 肯定cap落好多圖
方丈連加特
lm
收到風方丈擇晒負皮上個post同正皮今個post既高汁會員名

然後反麥麥柒柒

有時就真係幾抵屌既
上場有表現咪無乜人屌囉

爆炸如是
盲如是
朗隊如是

其他真係點都有人屌

應該1tb都唔夠裝

有時就真係幾抵屌既
上場有表現咪無乜人屌囉

爆炸如是
盲如是
朗隊如是

其他真係點都有人屌

應該1tb都唔夠裝

你會發現佢即討唔多出聲 其實係到默默咁cap圖日後bin你地c
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞