Cut CMHK 中國移動 終止合約懶人包 (自動續約適用)

396 回覆
65 Like 1 Dislike
Sorry 呀 因為其實我唔係好專業亦唔係做cmhk所以唔太清楚,但以下我剛剛google到嘅嘢比你參考下,但確實你最好都係打去客服問:

個人無經驗,但係見到其他forum啲人多數早一個月通知終止合約。
由於CMHK合約寫到期前要通知,而通訊事務管理局寫無需多於一個月通知(下面有link),我猜測就算無早過一個月通知都終止到,但呢個只係猜測,點都好,如果過咗,都係打去客服試下先;如果重有一個月,就及早打去終止吧。

另外佢係無問到我轉去邊個台,所以唔洗答。

最後如果你打去問咗歡迎share返答案,等將來有人需要都識點做,thank you

https://www.hk.chinamobile.com/tc/corporate_information/Customer_Service/contract_terms_conditions/customer-support-t-n-c.html

當服務及/或增值服務合約屆滿時,如果客戶並未通知中國移動香港是否(a)續約、延長合約期或更換合約,或(b)終止合約,中國移動香港將以按月續期的方式按照原本的條款 (或其他中國移動香港認為合適的條款) 繼續向客戶提供該等服務及/或增值服務,收費則按照當時最新的市場價格收取,直至客戶按照原本合約訂明的方式終止合約。但是,除非雙方另有協議,否則原本合約中的折扣、優惠、禮遇、回贈及/或禮品並不適用於上述按月續約的情況。

https://www.ofca.gov.hk/tc/consumer_focus/education_corner/alerts/tsc/cpic/procedures/index.html

他/她毋須就終止合約給予服務供應商多於一個月的預先通知期
我想問佢自動續約咗成年係咪都可以咁做
一直想轉,但唔知點做好,仲要張卡唔係我名
我都自動續咗差唔多一年幾,係得嘅
屌 佢唔撚同我cut,一直喺到講點改善個網速
屌佢老母,話撚咗冇改善,達唔到合約要求先cut
之後佢連接已中斷,left live chat
我係咪冇希望仲難cut過有線
嗰陣佢都有講有幾啱你用,但我話唔啱法規,堅持要cut,佢就幫我cut了。
要堅定咁要求cut呀!
同埋,上面通訊管理局寫明:除非用戶特意表明,否則服務供應商不可自動替用戶續約。

你無應承過續其實佢只係繼續提供服務而無約綁住你。
仲有2個月到期,想cut
係online chat 留左contact 話會打返來
都唔知有無水我
過多個月未打比你就主動call客服,其實都唔算太難搞嘅
終於打咗去cut啦
佢會問下你轉台係想快啲定咩,說服下你咁
堅定啲就cut到
又多一個成功例子啦!
恭喜恭喜
Cmhk真係好陰濕
加油呀巴打
有無用到service?自動續之前已轉走咗台?係擕號轉走?
貪啲人懶得cut就可能無限賺落去;唔記得cut又可以罰你錢
佢份contract係咁寫,如果未轉走又真係有用到,咁你真係有享用到佢嘅服務,可能有啲難度?
但我嗰陣自動續都無加到價,係cut約嗰下先叫我比返差價
試下waive唔waive到再上來分享下?

———————

當服務及/或增值服務合約屆滿時,如果客戶並未通知中國移動香港是否(a)續約、延長合約期或更換合約,或(b)終止合約,中國移動香港將以按月續期的方式按照原本的條款 (或其他中國移動香港認為合適的條款) 繼續向客戶提供該等服務及/或增值服務,收費則按照當時最新的市場價格收取,直至客戶按照原本合約訂明的方式終止合約。但是,除非雙方另有協議,否則原本合約中的折扣、優惠、禮遇、回贈及/或禮品並不適用於上述按月續約的情況。
屌 我喺熱線嗰到卡咗關
點卡法呢?
兜嚟兜去都去唔到聯絡客務服務主任 後尾直接落門市 佢話原來轉台唔洗同佢講 上完新台叫新台問佢哋拎返個電話號碼就得
多謝你嘅update!!
我都無咩經驗,不過有啲人反映過轉咗都charge錢,可能係其他原因掛
聽過轉左charge五舊,因為轉左台無打去cut
唔知係咪唔同咗例呢?不過打去cut都唔洗好多時間嘅,做咗安心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞