召集LIHKG所有單車jj (3)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
屌! 是咁的,等我慢慢娓娓道來成件事...

其實成件事爆哂粗都描述唔到我心情
同埋因為費事又有FD 丫,唔同人走黎找我算帳,所以舖頭我會用ABCD 代替

首先,我部車係2016 年係A舖買的,咁因為水壺架底果兩粒鏍絲鬆左
搞到爆左碳,邊部車就唔講啦,我太多車
咁出左事,就緊係去A舖度問佢叫佢做保養啦,咁但係因為部車係B 舖代理
佢地兩間舖又咁FD 子,就緊係去A 舖度問佢啦
咁等左大概一個星期,B代理既答覆緊係話,喂!無得整喎(無咩野緊係唔好咩上身啦)
同埋因為呢間舖作風都唔係咁好,我亦都好無心情同佢繼續嘈啦

如是者,我就聯絡左台灣一間補碳纖維既公司去補碳啦
咁C舖就出現啦,因為C舖我都幫襯過幾次,老闆係好好人既,咁所以我都好放心去佢舖搵佢整車丫剩

咁當時我就去佢度搵佢幫手包起車架,送左去台灣果間公司度整啦

一等就等X左我兩個月既時間,同埋最大問題係,我得一部車,咁就問FD借左架小輪徑去踩住先啦

之後車架就返左黎啦,咁就緊係滿心歡喜去C舖搞啦
咁C舖整車手勢係OK 既
咁無耐就整好哂啦,大概花多左我1個星期時間

件事當然無咁快完啦
追文
live左

好怕中伏 我想有架心頭好周圍踩咋,件嘅嘢又半桶水

有咩好怕,傻既
人地交得車比你一定基本check 過既,最少不會自我解體先
諗下上唔上full set咬地瓜件好過擔心d無謂野啦

frd去乜獸換完野轉波爆波腳見過兩單

佢果架仲要係froome f8

我有幾個朋友都去某店換過/買過野
暫時都冇咩問題

呢個睇手神啦

但始終出事果個識嘅
呢間真係唔敢去整野

一般我都自己整
屋企成個小車房咁

屋企有冇workstand?

會買
事關而家自己整車好不便
有時又會幫下朋友整

我都買咗,但後悔冇買park tool
F5 * 2046
踩左一次之後,哇屌! 個水壺架會搖既! DLLM! ,即刻去C舖下咩事先!

跟住就即刻發現原來水壺架果兩粒鏍絲原來補完碳之後無用拉槍拉返實!

果兩粒野係可以直接拔到出黎!

咁我就即刻影相貼上FB 啦! 唔夠一個鐘個公司即刻聯絡我叫我寄返去搞

但心諗,一來一回,拆車又砌返起佢,個價錢,都起碼過千蚊先搞得掂

C舖其實就有個叫做幫下手既後生仔

咁就彈出黎同我講話,喂,呢D好撚low tech 野黎姐

我用拉槍幫你拉一拉搞掂啦

咁心諗,我對c舖既信任,同埋佢又講撚到咁胸有成竹,咁就姑且信佢一次

如事者,又等多左幾日

但我亦都有請教返果間公司,如果自己拉返實佢可以點

佢有教,要落返carbon膠水,先再拉實粒撚屌野,唔係就.....

後尾我又出左次車,發現點撚解個水壺又會搖既?唔係拉撚實咩?

我又再次返去同c舖理論

c舖堅稱,哇屌,補過緊係無咁實啦,咁樣一定係鬆鬆地

我又唔想同佢拗,同埋亦因為佢都有代理某d特別車款,我先唔想搞咁撚大獲

就咁我大概踩多兩3次,成個水壺架又屌鬆左,又爆撚左碳
...
太長不引文了
睇文字都覺得煩
不過細佬我應該會屌到B鋪仆街先
可以咁不負責任
呢d都要射波學咩人做代理
爆左碳唔緊要,影響到我training 好大獲....

之後我就好火滾無再搵c舖

心諗,注油,拉威也,全部我都識,點解要搵D唔信得過既人搞

(就算搞都係你拉好哂先比人入油,記撚住,唔好以為出面間間都好PRO)

咁樣我就死死氣氣咁寄返個車架去台灣

但呢次因為條撚樣同人嘈交,搞到唔記得補個車架,咁我問多兩問先即刻用一日時間補返好

送返香港,我屌你老母,洗唔洗要順豐寄800 蚊速遞要我食?

不過算啦,幾日就收到......但真係好撚絕望
嘩屌來來回回搞三次先搞得掂
螺絲鬆咗會爆碳
一睇返個補法,屌啦聲,痴個膠水落去就補好,咁簡單!?

當然我用到而家大概踩左成千幾K 都無事發生,咁你用膠水我無問題

咁今次補好哂碳,我都好滿意,最滿意係,因為C舖因為用返普通RB 既拉線方法

搞到我部車個轉向有問題同埋線管磨車架

而家全部重新拉過哂D線,結果我所有問題就解決哂

但又有新野出事

就係個油壓槍手
螺絲鬆咗會爆碳

係底果粒,唔係扭上去果粒
掛住同人嘈交果個唔通係長氣?
我屌仲未完 痴撚線
所以幾時都話,香港買車靠垃圾撚屌代理就仆街含撚死
仲好收客人咁柒貴個價
鬚根巴打 c鋪係唔係lock ox 屌我架車仲係個度裝 而家淆淆地添
因為我要自己入油,亦都好神心咁淘左成桶SHIMANO 礦物油同工具黎自己搞

心諗,又唔係D咩High tech 野,自己搞咪得囉屌!

寫到呢度我都唔知點解自己係咁打粗口...........

入左7日油,整極個槍手都係好硬,硬撚過石頭

亦都因為入油太辛苦關係,搞到我過勞發燒,請撚左1日半假

好撚辛苦(詳細唔講,有包括係巴士上面大叫我好撚辛苦,有無人比水我果D)

咁就算啦,我排哂D氣出黎,將就用住先啦

同埋我心理上覺得D舖既投術係一流,當然啦,價錢都係一流

另一樣野係,我其實幾個星期前收到一對Schwalbe pro one tubeless 胎

咁但係因為自己裝,買左d mtb 既低胎膠紙去封起哂對notube 既洞洞

結果就係咁噴奶同埋漏氣!

咁心諗,D舖槍手入油價錢又唔貴,同埋可以請教佢地解決到個TUBELESS 問題

我又對C 舖失撚哂信心,咁就緊係去試下啦,比錢都要
鬚根巴打 c鋪係唔係lock ox 屌我架車仲係個度裝 而家淆淆地添

唔答你,因為太多間,同埋,我有幫襯緊Lock on ,裝車無問題,放心

我搵得單車舖果d問題基本上都係好撚大獲
所以幾時都話,香港買車靠垃圾撚屌代理就仆街含撚死
仲好收客人咁柒貴個價

所以你當自己買水貨就ok啦,記撚住

唔答你,因為太多間,同埋,我有幫襯緊Lock on ,裝車無問題,放心

多謝晒

多謝晒

講起佢裝車,佢拉brake 威也個順暢度我未見過
D舖其實有個FD我識既,咁就當然搵佢啦

但唔好彩既係,佢放假,咁我就搵返佢D同事幫手

第一樣就問佢關於 TUBELESS 既問題

一黎就大鳩我:notube 唔一定對對都裝到tubeless 喎

仲要係你對軨係700c, 我地就有賣緊schwalbe 既高壓氣密胎墊

你岩唔岩?同埋好多人咁裝,都好哂漏氣架!

我就望一望價錢

哇屌! 一條都250 ,兩條就500,咪好襟計?

就我心諗,算啦,我真係唔想再自己搞,比錢佢算

同埋成本咁高,我裝返內膽算啦

總之入油,清走對軨D防爆奶,同埋裝返好胎貼,仲有一對馬牌內胎,要價7百左右

結果.....如事者,我又等左兩個星期

心諗,做乜事?

經我問一問,即刻叫我去取車

去到一握個BRAKE ,哇屌,仲衰過我自己入

跟住佢話,唔緊要啦,我再幫你搞,而家輪返到我個FD 跟

咁我個FD係好有經驗果D,佢跟得一定無死

咁第日就已經可以取車..........

你以為完....未啦屌
D舖其實有個FD我識既,咁就當然搵佢啦

但唔好彩既係,佢放假,咁我就搵返佢D同事幫手

第一樣就問佢關於 TUBELESS 既問題

一黎就大鳩我:notube 唔一定對對都裝到tubeless 喎

仲要係你對軨係700c, 我地就有賣緊schwalbe 既高壓氣密胎墊

你岩唔岩?同埋好多人咁裝,都好哂漏氣架!

我就望一望價錢

哇屌! 一條都250 ,兩條就500,咪好襟計?

就我心諗,算啦,我真係唔想再自己搞,比錢佢算

同埋成本咁高,我裝返內膽算啦

總之入油,清走對軨D防爆奶,同埋裝返好胎貼,仲有一對馬牌內胎,要價7百左右

結果.....如事者,我又等左兩個星期

心諗,做乜事?

經我問一問,即刻叫我去取車

去到一握個BRAKE ,哇屌,仲衰過我自己入

跟住佢話,唔緊要啦,我再幫你搞,而家輪返到我個FD 跟

咁我個FD係好有經驗果D,佢跟得一定無死

咁第日就已經可以取車..........

你以為完....未啦屌

痴線 仲有
痴撚線
仲未完
後尾個BRAKE 就真係好左D ,但因為我SET BRAKE 勞損得太緊要,所以之後都要再搞,但師傅都叫整到順暢左

但我懷疑係唔係唔用BH59 線,改用BH90 線既問題

但用得就算啦,又幾正喎

取車,返屋企,第2日好天就緊係出車啦屌!

我去康城踩左30K 突然落雨喎!就緊係快D返屋企啦!

踩踩下,爆胎既?????

咁唔好理咁多,推車返屋企睇下咩事先

跟住我就拆開條胎

哇屌!

D奶倒到成地都係,仲有個胎墊都無封好D 窿,屌啦聲!

第二日我FD叫我返去再搞

就另一位幫我整,果個人就好好咁幫我搞掂哂,我係睇住佢整

咁就結果真係整返好哂,但BRAKE 果個問題到而家都仲有

整好個車果間,我都有返C舖去換PF30 BB ,咁就搵返指定既人去整,咁其實都無問題,因為都係D正常野

到而家都運作好正常

第二日就去翔東走個轉啦,因為都叫做搞掂哂成件事,結果又壞波腳6仔

差D搞到我成個波腳連波腳勾整斷哂飛上去!
之後就去大鐵人整埋最後呢一樣野

所以都好多教訓比到我,買件,一定要襟屌,特別單車野,同埋買車,你當自己買水貨就OK啦

買車D舖我唔知,但C舖就真係會幫你跟既,我都可以放心

另外C舖我而家都仲有搵佢幫我訂車,純粹係因為果條撚屌懶醒搞到出哂事,我洗多左起碼2-3千銀

整車就......我都唔知點推介,因為基本上大家都唔會有我呢D咁麻煩既問題,所以基本維修,我諗都唔會衰到好似我係將軍澳某舖彈軨彈完都仲淆呢D咁過份既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞