召集LIHKG所有單車jj (3)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我想keep住腳頻練氣所以用細餅
但成日都搞到腳踏好似無阻力咁踩空氣

如果轉用大餅又去得太快,我想慢速練下先
可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

唔識上斜,我潛水先......

青那

青那一部幾錢?
新手買車
1. 新手係咪應該買MTB>RB 因為MTB比較安全
2. budget 4000 MTB 有咩選擇

安唔安全係睇人唔係睇車
唔識車答係唔到

睇新手有幾新
如果部車都唔係好控制到咁我建議係去租車場租車練習下先
如果自問好過吐公jojo 就買MTR定RB都冇所謂
睇你想用部車黎做咩
想踩快定係舒適踩
想行馬路定入山
想跑平路定爬斜路
諗定咗先決定買咩車

上山就唔會啦 多數係單車徑/馬路/石屎地 但係多上斜 prefer 輕身車 同埋唔好咁搖

前者睇$
後者睇技術

睇你屈唔屈到個身
屈到嘅就rb 屈唔到就mtb

要點樣屈法?
同埋RB 同MTB 邊個耐用D?
屌! 是咁的,等我慢慢娓娓道來成件事...

其實成件事爆哂粗都描述唔到我心情
同埋因為費事又有FD 丫,唔同人走黎找我算帳,所以舖頭我會用ABCD 代替

首先,我部車係2016 年係A舖買的,咁因為水壺架底果兩粒鏍絲鬆左
搞到爆左碳,邊部車就唔講啦,我太多車
咁出左事,就緊係去A舖度問佢叫佢做保養啦,咁但係因為部車係B 舖代理
佢地兩間舖又咁FD 子,就緊係去A 舖度問佢啦
咁等左大概一個星期,B代理既答覆緊係話,喂!無得整喎(無咩野緊係唔好咩上身啦)
同埋因為呢間舖作風都唔係咁好,我亦都好無心情同佢繼續嘈啦

如是者,我就聯絡左台灣一間補碳纖維既公司去補碳啦
咁C舖就出現啦,因為C舖我都幫襯過幾次,老闆係好好人既,咁所以我都好放心去佢舖搵佢整車丫剩

咁當時我就去佢度搵佢幫手包起車架,送左去台灣果間公司度整啦

一等就等X左我兩個月既時間,同埋最大問題係,我得一部車,咁就問FD借左架小輪徑去踩住先啦

之後車架就返左黎啦,咁就緊係滿心歡喜去C舖搞啦
咁C舖整車手勢係OK 既
咁無耐就整好哂啦,大概花多左我1個星期時間

件事當然無咁快完啦

邊樣真

夜媽媽好攰,打錯,其實想掩飾,不過大家又知我邊部車,自

可以有咩方法?

驚踩得太快

可以有咩方法?

驚踩得太快

30kmh/130rpm可以用細餅轉

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

唔識上斜,我潛水先......

青那

青那一部幾錢?

支那制最Cheap200一隻
而家出去重新走線收緊幾多左右?
出咗部新車,見d線管有d長,有d不爽

自己剪管,0$

唔洗重新走過咩d線?
車架走內線

要呀
後波腳管唔洗
但係其他都要重新走一次

屌返去睇睇片先, 無咩勇氣,驚唔掂
今晚創新的士撞單車,有無人知咩事
今晚創新的士撞單車,有無人知咩事

收到消息
但唔知詳情

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

仲有另外一個方法,就係噤住個brake踩平路
呢個方法train到一個環法三界冠軍出嚟

不過我選擇踩山算

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

不過我選擇踩山算

其實拎對scr刀黎踩咪算
夠重
新手買車

安唔安全係睇人唔係睇車
唔識車答係唔到

睇新手有幾新
睇你想用部車黎做咩
想踩快定係舒適踩
想行馬路定入山
想跑平路定爬斜路
諗定咗先決定買咩車

上山就唔會啦 多數係單車徑/馬路/石屎地 但係多上斜 prefer 輕身車 同埋唔好咁搖

前者睇$
後者睇技術

睇你屈唔屈到個身

要點樣屈法?

摺埋個人 爬低踩

唔識mtb 講唔出

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

不過我選擇踩山算

邊個黎😱😱😱😱😱😱

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

不過我選擇踩山算

邊個黎😱😱😱😱😱😱

手臂強?

諗唔到仲有邊個三屆冠軍
新手買車

安唔安全係睇人唔係睇車
唔識車答係唔到

睇新手有幾新
睇你想用部車黎做咩
想踩快定係舒適踩
想行馬路定入山
想跑平路定爬斜路
諗定咗先決定買咩車

前者睇$
後者睇技術

睇你屈唔屈到個身

要點樣屈法?

摺埋個人 爬低踩

唔識mtb 講唔出

mtb 個人坐得直立d (upright)
同埋車架設計得你坐得成個人高d 去越野
rb 就要向前趴低同埋坐得較為低

所以公路車操控係比較係高速上穩定
而mtb 係石屎路黎講就overkill, 所以而家出左d 新既硬叉mtb

rb 就出左d 越野公路車
有分cyclcross 同埋 gravel bike

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

不過我選擇踩山算

其實拎對scr刀黎踩咪算
夠重
個阻力前輪幾好但貴

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

不過我選擇踩山算

邊個黎😱😱😱😱😱😱

手臂強?

諗唔到仲有邊個三屆冠軍

手臂强柒界冠軍喎 (睇你點點define柒)

呀三界冠軍今年挑戰第四冠

BTW,contador都自稱三界冠軍

個seat 0p完搞到咁,巴打們覺得有無得救

換!
單車仔最叻落嘴頭 有花/唔靚就換!
太易壞,所以我用淘寶 smo
太易壞,所以我用淘寶 smo

smp

換!
單車仔最叻落嘴頭 有花/唔靚就換!

好sad, 個seat買左一個月都無. 0p得好唔生性
上個月先買完power有點兒貴.
大家仲有無seat好推介 唔想洗咁多

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

不過我選擇踩山算

邊個黎😱😱😱😱😱😱

手臂強?

諗唔到仲有邊個三屆冠軍

https://youtu.be/h7dCIEvhLkA
12:07 “chris telling me that he didn't have [mountain] in Johannesburg so what he would do was put his brake to mimic climbing in Alpine pass which would mean pulling his brake for 20 minutes”

上斜

上斜

不過我選擇踩山算

邊個黎😱😱😱😱😱😱

手臂強?

諗唔到仲有邊個三屆冠軍

https://youtu.be/h7dCIEvhLkA
12:07 “chris telling me that he didn't have [mountain] in Johannesburg so what he would do was put his brake to mimic climbing in Alpine pass which would mean pulling his brake for 20 minutes”

嘩屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞