召集LIHKG所有單車jj (3)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
http://cyclingtime.com/tw/documents/7648.html

做乜鳩

天元突破飛輪

52T
練玻璃腳

COSPLAY小野田不是夢
(只限腳頻)
http://cyclingtime.com/tw/documents/7648.html

做乜鳩

天元突破飛輪

52T
練玻璃腳

用黎上100%斜坡?

做乜鳩

天元突破飛輪

52T
練玻璃腳

用黎上100%斜坡?

100%
諗到都覺得辛苦

擺反幾個月有咩問題
十年八年就話姐
由出廠到用家手都一段日子啦
會唔會個撚屌裝工有問題乍

其實呢個爆法我覺得除咗俾個勾整爆線之外應該都冇咩可能
一係就方勾,一係劣質品,一係就係佢鳩打胎壓打爆咗
講到擺三幾個月,擺到幾耐同存放方式有關
我以前試過放部車係窗邊俾太陽曬住,一兩個月之後冇留意到爆哂網線就拎出去踩結果就類似佢咁爆法(唔係GP4000)
講真裝clincher 外胎咁撚易唔係唔識裝下話?

工程jj表示
曾經d‘師父’唔記得放d乜柒野去曬,總之係膠黎。比人屌到呢

有個理論就係d 選手會放一年左右等d 元素揮發,咁如果真係咁差,我諗唔似擺放問題,咁有可能真係框,我環島去到台灣都係咁爆

之前13有指出,某某石板路冠軍對管呔已經停產多年,今次有攞返出黎用黎比賽

cx 比賽果對綠色野

原來pro會咁做
我淨係知conti 新胎上會有層膠
要run 百幾二百k 抓地先會到最佳狀態

唔係膠,係蠟

原來係蠟

做乜鳩

天元突破飛輪

52T
練玻璃腳

用黎上100%斜坡?

100%
諗到都覺得辛苦

1:1
新手買車
1. 新手係咪應該買MTB>RB 因為MTB比較安全
2. budget 4000 MTB 有咩選擇
新手買車

安唔安全係睇人唔係睇車
唔識車答係唔到
新手買車

安唔安全係睇人唔係睇車
唔識車答係唔到

睇新手有幾新
如果部車都唔係好控制到咁我建議係去租車場租車練習下先
如果自問好過吐公jojo 就買MTR定RB都冇所謂
睇你想用部車黎做咩
想踩快定係舒適踩
想行馬路定入山
想跑平路定爬斜路
諗定咗先決定買咩車

想問下咁樣係咪正常?

我過唔倒自己果關囉
我就一定會重新整過,當然唔整都唔會出事

咁長既?

係咪無得自己整返好?

拆咗佢睇下係咩問題
重新拉條線其實唔難
好似係

我懷疑條線太短
我想keep住腳頻練氣所以用細餅
但成日都搞到腳踏好似無阻力咁踩空氣

如果轉用大餅又去得太快,我想慢速練下先
可以有咩方法?

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

可以有咩方法?

改後波

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜
而家出去重新走線收緊幾多左右?
出咗部新車,見d線管有d長,有d不爽

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

唔識上斜,我潛水先......

自己剪管,0$

自己剪管,0$

唔洗重新走過咩d線?
車架走內線
新手買車

安唔安全係睇人唔係睇車
唔識車答係唔到

睇新手有幾新
睇你想用部車黎做咩
想踩快定係舒適踩
想行馬路定入山
想跑平路定爬斜路
諗定咗先決定買咩車

上山就唔會啦 多數係單車徑/馬路/石屎地 但係多上斜 prefer 輕身車 同埋唔好咁搖

自己剪管,0$

唔洗重新走過咩d線?
車架走內線

要呀
後波腳管唔洗
但係其他都要重新走一次
新手買車

安唔安全係睇人唔係睇車
唔識車答係唔到

睇新手有幾新
睇你想用部車黎做咩
想踩快定係舒適踩
想行馬路定入山
想跑平路定爬斜路
諗定咗先決定買咩車

上山就唔會啦 多數係單車徑/馬路/石屎地 但係多上斜 prefer 輕身車 同埋唔好咁搖

前者睇$
後者睇技術

睇你屈唔屈到個身
屈到嘅就rb 屈唔到就mtb
屌! 是咁的,等我慢慢娓娓道來成件事...

其實成件事爆哂粗都描述唔到我心情
同埋因為費事又有FD 丫,唔同人走黎找我算帳,所以舖頭我會用ABCD 代替

首先,我部車係2016 年係A舖買的,咁因為水壺架底果兩粒鏍絲鬆左
搞到爆左碳,邊部車就唔講啦,我太多車
咁出左事,就緊係去A舖度問佢叫佢做保養啦,咁但係因為部車係B 舖代理
佢地兩間舖又咁FD 子,就緊係去A 舖度問佢啦
咁等左大概一個星期,B代理既答覆緊係話,喂!無得整喎(無咩野緊係唔好咩上身啦)
同埋因為呢間舖作風都唔係咁好,我亦都好無心情同佢繼續嘈啦

如是者,我就聯絡左台灣一間補碳纖維既公司去補碳啦
咁C舖就出現啦,因為C舖我都幫襯過幾次,老闆係好好人既,咁所以我都好放心去佢舖搵佢整車丫剩

咁當時我就去佢度搵佢幫手包起車架,送左去台灣果間公司度整啦

一等就等X左我兩個月既時間,同埋最大問題係,我得一部車,咁就問FD借左架小輪徑去踩住先啦

之後車架就返左黎啦,咁就緊係滿心歡喜去C舖搞啦
咁C舖整車手勢係OK 既
咁無耐就整好哂啦,大概花多左我1個星期時間

件事當然無咁快完啦

邊樣真

想問下咁樣係咪正常?

我過唔倒自己果關囉
我就一定會重新整過,當然唔整都唔會出事

咁長既?

係咪無得自己整返好?

拆咗佢睇下係咩問題
重新拉條線其實唔難
好似係

我懷疑條線太短

Cable上面D保護膠係邊度買抵屌?

可以有咩方法?
無阻力無強度點練心肺?

上斜

上斜

唔識上斜,我潛水先......

青那
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞