召集LIHKG所有單車jj (3)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

website話係pf86
BB30的話都可能係你個bottom bracket有事所以咁嘈
但pf86應該唔會咁

今晚又要出去整

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下
如果有其他踏可以換上去試下

依咖係條鏈都覺有問題

個病徵似bb問題
之前我部車都係咁

條鏈上邊銀色個d餅係整到定出左問題?

哇屌. 你幾耐無幫佢沖涼

都係搵水 沖一沖個d唔識搞要比人整

用水沖一沖就算? 無洗走d舊油再落新油?

屌你上youtube睇片學洗鏈啦

係咪bb30?

我都唔係幾識分Scultura 500黎

BB30的話都可能係你個bottom bracket有事所以咁嘈
但pf86應該唔會咁

今晚又要出去整

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

個病徵似bb問題
之前我部車都係咁

唔係餅。。。。我覺得。。。
似係你條鏈太污糟,入pully cage果陣整到

但pf86應該唔會咁

今晚又要出去整

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

你用緊咩套件?

最近有無洗過車? bb入水?

洗車都一星期前,換餅就依幾日換

拆個餅出黎,拎張紙巾,隔住張紙巾用手伸入去試下轉個bb. 如果feel到唔順公喜你係時候升級bb

我唔識拆呀

係咪bb30?

我都唔係幾識分Scultura 500黎

但pf86應該唔會咁

今晚又要出去整

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

個病徵似bb問題
之前我部車都係咁

唔係餅。。。。我覺得。。。
似係你條鏈太污糟,入pully cage果陣整到

佢應該洗返次車先

但pf86應該唔會咁

今晚又要出去整

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

你用緊咩套件?

拆個餅出黎,拎張紙巾,隔住張紙巾用手伸入去試下轉個bb. 如果feel到唔順公喜你係時候升級bb

我唔識拆呀

唔識搞就拎去你買車果度叫佢搞啦.呢d基本售後服務黎.

但pf86應該唔會咁

今晚又要出去整

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

你用緊咩套件?

我唔識拆呀

你如果繼續係咁唔用degreaser洗鏈
你條鏈同casette應該好快玩完(過來人,我試過)

但pf86應該唔會咁

今晚又要出去整

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

你用緊咩套件?

我唔識拆呀

洗車呢d應該自己黎. 通常d專業洗車服務就要收錢.

但基本身體檢查果d係基本售後服務黎,應該free

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

你用緊咩套件?

我唔識拆呀

今晚拎去啦,灰到冇心機踩...尋日先係個到囉番哂d野番屋企,今晚可能又要囉番哂出去..

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

你用緊咩套件?

我唔識拆呀

今晚拎去啦,灰到冇心機踩...尋日先係個到囉番哂d野番屋企,今晚可能又要囉番哂出去..

我建議你去到洗少少錢同佢買洗鏈水同洗鏈器.
之後借機屈埋佢教你洗鏈.

有可能係踏嘅問題
拆出黎檢查下

依咖係條鏈都覺有問題

你用緊咩套件?

我唔識拆呀

同埋鏈油

我唔識拆呀

同埋鏈油

條鏈有無快拆扣
有就好辦 拆出黎用洗潔精洗就okay
無就麻煩 要用洗鏈機洗

我唔識拆呀

同埋鏈油

條鏈有無快拆扣
無就麻煩 要用洗鏈機洗

好似冇,教就會教既。怕自己整唔到要沙頭角送出去大埔
拆呔棒斷左拮爆埋條內呔

我唔識拆呀

同埋鏈油

條鏈有無快拆扣
無就麻煩 要用洗鏈機洗

好似冇,教就會教既。怕自己整唔到要沙頭角送出去大埔

下次記得勤洗車
早排又係一抽車就嘈
每次左腳到12點位踩落去就響
check左check右都搵唔到問題
最後拆咗腳踏洗乾淨鏍絲位加返防融合劑落去就解決咗
拆呔棒斷左拮爆埋條內呔

咁慘
拆胎棒同內胎都要買新
拆呔棒斷左拮爆埋條內呔

咁慘
拆胎棒同內胎都要買新

雖然斷左 但千祈唔好買金屬
拆呔棒斷左拮爆埋條內呔

咁慘
拆胎棒同內胎都要買新

呢個真
拆呔棒斷左拮爆埋條內呔

咁慘
拆胎棒同內胎都要買新

呢個真

開口碳都爆
想買隻咪錶有以下功能要預幾多筆直左右?
速度(磁石?) 腳頻 Strava 無線
睇過下garmin但見到最平都要$1000左右覺得有啲貴
有無啲有齊上面嘅功能而係平啲嘅呢?
thx

磁石成日唔準 見得最多係狗也不屌嘅cateye

一千二差唔多 連心跳帶
用緊bryton310 加garmin新版sensor

夠budget推薦garmin520

bryton 出咗新嘢
好似幾抵買

http://www.bikeradar.com/road/news/article/bike-computers-are-dead-49465/

抵屌喎
全部野加埋都係110歐左右

係,不過篇文冇寫會唔會support power meter
同埋唔知齋買sensor要幾錢
呢隻mount係hub嘅sensor係準但裝同拆真係pain in the
想買多set裝係個trainer wheel,但garmin又太貴

原本想買 sigma bc23.16
,e家等e隻
http://www.sigmasport.com/en/produkte/fahrrad-computer/topline-2016/wireless/bc2316sts
踩左五年caad 10 想換車 有冇巴絲有好介紹?
Budget 25k

小弟踩過兩次東進武嶺 環臺
宜家踩緊Fixedgear
留明,祝大家出車平平安安

利申:早兩年rb林錦落山大炒訓左廿幾日醫院差d死
留明,祝大家出車平平安安

利申:早兩年rb林錦落山大炒訓左廿幾日醫院差d死

小弟踩過兩次東進武嶺 環臺
宜家踩緊Fixedgear

我都準備緊環台
不過東進武嶺就未有信心
踩左五年caad 10 想換車 有冇巴絲有好介紹?
Budget 25k

有咩要求先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞