召集LIHKG所有單車jj (3)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
新手留名學野
玩左六年單車 咩車種都玩過曬
而家想搵返架 colnago c40/c50/c59
靚到不得了 有無同好
踩咗幾次先發現頭轆調轉咗裝

其實Shimano前轆反轉左有冇問題?

不過你要好認真咁講咪講你聽,你轉開果個方向就去返果個方向囉

BTW 你條胎可能有方向分

之前正裝向前轉有聲
反裝向前轉冇聲,
其實入面爆左珠係咪點轉都有聲?

RS11 表示長期調轉裝都冇問題

我個friend部fixie個尾轆以前都有你講個問題 (調轉用free hub嗰邊好嘈)
最後個hub真係虧咗

我以前踩rs11 的,換左大陸果d靚少少鋼珠bearing ,好撚快

https://www.youtube.com/watch?v=p7xlnwUUqu8&t=710s

上面條片係我rs11 返大陸踩,諗起都覺得辛苦

但係RS11原罪係重到hell咁。。。。

同隻zipp sub9 濕鳩碟呤有得比

之前正裝向前轉有聲
反裝向前轉冇聲,

爆珠你轉都轉唔郁既

如果壞左BEARING OR 走珠,你拆落黎轉個軸會一格格FEEL

如果沙石FEEL 就要抹走哂D油做洗HUBS動作(bearing 就換bearing 啦,防水一拆就基本上廢武巧)

一格格feel 係壞左個cone

轉到一而又個位(跌)一聲
太Dirty冇板手開黎睇

係時間洗車啦
尋日幫fd 洗車,污穢到彈起

img]https://na.cx/i/Yd0Z67y.jpg[/img]

img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/26/141056_73467f24872610fdcbba1eb7134626e8.jpg[/img]

ti bolt?

係,換左支比佢,15蚊

我之前係eBay都買咗兩支,seat post用,不過肯定唔係$15hkd咁平

之前正裝向前轉有聲
反裝向前轉冇聲,

我個friend部fixie個尾轆以前都有你講個問題 (調轉用free hub嗰邊好嘈)
最後個hub真係虧咗

我以前踩rs11 的,換左大陸果d靚少少鋼珠bearing ,好撚快

https://www.youtube.com/watch?v=p7xlnwUUqu8&t=710s

請大家珍惜rs10

之前正裝向前轉有聲
反裝向前轉冇聲,

最後個hub真係虧咗

請大家珍惜rs10

我對RS11擺咗落架冬天車到
(但我今個冬天冇踩過)

之前正裝向前轉有聲
反裝向前轉冇聲,

爆珠你轉都轉唔郁既

如果壞左BEARING OR 走珠,你拆落黎轉個軸會一格格FEEL

如果沙石FEEL 就要抹走哂D油做洗HUBS動作(bearing 就換bearing 啦,防水一拆就基本上廢武巧)

一格格feel 係壞左個cone

轉到一而又個位(跌)一聲
太Dirty冇板手開黎睇

係時間洗車啦
尋日幫fd 洗車,污穢到彈起

img]https://na.cx/i/Yd0Z67y.jpg[/img]

img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/26/141056_73467f24872610fdcbba1eb7134626e8.jpg[/img]

ti bolt?

係,換左支比佢,15蚊

我之前係eBay都買咗兩支,seat post用,不過肯定唔係$15hkd咁平

淘寶人仔...10
玩左六年單車 咩車種都玩過曬
而家想搵返架 colnago c40/c50/c59
靚到不得了 有無同好

od cho la gu
最後答案. 手槍廢左要換,seat有得claim, bb要換. 腳踏未知.
有無巴打用過白電油洗鏈?
係咪唔一定要專用果d 黎洗?會唔會有d 咩影響?

聽人講幾好洗
洗完拎水沖 等多陣比佢自然揮發就乾曬

聽人講幾好洗

勿浸鏈
經常拆鏈條鏈會好易斷
其實卜威啲車架點?
利申:新手

唔識中文
最後答案. 手槍廢左要換,seat有得claim, bb要換. 腳踏未知.

咁大獲

聽人講幾好洗

勿浸鏈
經常拆鏈條鏈會好易斷

有冇過大概踩幾多KM要洗一次鏈同落一次油?
大家平時洗車會去邊到洗
新手留名
上年啱啱學識踩單車
早幾個月平平地上網買左架強國車黎玩下
但架車10幾KG好鬼重 搬出搬入上地鐵好麻煩
想問你地第一部車踩左幾耐之後先換
學生哥唔捨得洗錢 但又想換架輕D既

冇得收seat位
新手留名
上年啱啱學識踩單車

第一架踩(其實係擺)左三年
換第二部
踩左一年 以架係第三部
大家平時洗車會去邊到洗

自己黎

聽人講幾好洗

勿浸鏈
經常拆鏈條鏈會好易斷

唔一定
但係條鏈黑哂就會洗

聽人講幾好洗

勿浸鏈
經常拆鏈條鏈會好易斷

唔一定
但係條鏈黑哂就會洗

長期黑過丫嬌
新手留名
上年啱啱學識踩單車

第一架踩(其實係擺)左三年
換第二部
踩左一年 以架係第三部

踩差唔多5年
仲用緊同一部車
有改裝調整同換件
想平靚正就買Merida啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞