人大個咗,就會被逼放棄用android,用部奴性iphone

271 回覆
146 Like 33 Dislike
仲用緊note3 由佢出咗冇幾耐就開始用

由an2.0聽撚到而家...

android死症,除非google有決心,放棄所有舊機舊app
重新寫過os

apple iOS 終於推出 afs + 不支援 32bit app
係需要好大勇氣

你去youtube seaech android authority gary explain
佢有條片講C 同java 寫岀黎嘅apps run 嘅速度,喺6.0 度java 個app 已經可以run 得快過C

Run得快過C是正常吧?有compiler optimisation。
何況你唔會係android上寫C(因為android入面根本冇野會用C,篇文都有提除非你想開塊OpenGL白板畫公仔)

要比較就攞Swift同佢比
講真Android同iOS個差距係越縮越細
兩邊都有互相抄下對家啲功能咁

冇錯android機都係可以買返黎咩都唔攪就用
但iOS始終overall多嫌麻煩嘅人用(特別係女)
加上如果用緊Mac(依家多人用)嘅話夾iOS會好方便
先多人轉會者
Sad but true
細個個陣會晒時間root 機 ,搵好啲嘅rom刷 同執靚個home
到咗開始忙個陣 就會嫌android 會慢會lag 無時間搞就轉咗ios 會

Totally agger

宜家d android已經一黎就好順好靚 唔洗刷rom啦
不過我都係轉左會 煩少好多

乜撚野年代
仲有人覺得android一定會lag

oneplus 3t 順過快過iphone好多,又平,只係NFC 同相機差d

用緊7+同3T,3T用電就真係快過7+好多囉
老老豆豆an4.4之前啲介面好撚柒

當年cm個介面

S2刷CM 簡簡單單
same

以前覺得啲人懶,日日最少對住幾個鐘既電話都可以唔整靚佢,唔customize

做野變左港奴先明,有時間真係訓多陣好過,咩launcher,刷rom,咪玩啦

android死症,除非google有決心,放棄所有舊機舊app
重新寫過os

apple iOS 終於推出 afs + 不支援 32bit app
係需要好大勇氣

google有能力寫個os出黎,當年就唔使買android啦
btw,iphone只要唔升ios

同一個backup真係可以用幾年都咁順,an真係無可能做到

當然自從gay cook接手,一升就出事,又多bug又lag又倒水

利申用緊ip7,除左有黑色,無野好過以前
阿爸之前叫我換i7 plus,我答佢:你要我換i窿,我寧願唔換

利申:用緊J7 2016版
一直用An機
但除左當年第一部Htc desire有刷下rom之外,之後已經係罪大fans,一直用stock rom
由垃圾arc, xs, z, z2, z3用到z5
而家z5除左影相慢d之外其實冇乜問題
不過下部都可能轉iphone
Sad but true
細個個陣會晒時間root 機 ,搵好啲嘅rom刷 同執靚個home
到咗開始忙個陣 就會嫌android 會慢會lag 無時間搞就轉咗ios 會

用Windows Mobile 唔好,你班果奴。
刷rom的歲月…
根本用android先係奴性極重,幾千蚊買個唔安全又乜都要自己搞嘅產品,啲人重要覺得自己好勁部機好抵

根本用iphone先係奴性極重,幾千蚊買個功能同android二千蚊一樣功能嘅產品,啲人重要自我催眠自己冇買貴到

二千蚊有乜an機同iphone一樣順?

nokia 6
之前我又係刷機刷到傻
無人識用我部機
不過而家無咁癲了
始終無咁多心機

btw 永不轉會

利申 gn > n5 > 5x

睇埋啲垃圾網
睇你個cap圖完全無內容
人大左, 為自己將來打算好過。

電話始終係工具,對我黎講唔係興趣
俾部影相好小小,電可以一日一差,流暢唔lag,除左iphone仲有咩機
刷左8 部機

最後換左iphone

次次都降頻慳電 但連z3 都食電

重度用家
刷左8 部機

最後換左iphone

重度用家

其實食電未必關 CPU 頻率事
有時係 CPU governor 同I/o scheduler 出事
自己改一改之後依加用電大約20%/hr

不過Android 食電係真,好心Google 搞下佢
第一次用android 係samsung部i5700,
部機拎返黎嗰陣慢到抽筋, 跟住慢慢上網睇下人點tune, 由好撚lag慢慢tune到唔太lag已經好有成功感

以前啲Shamesung慢到仆街
刷左8 部機

最後換左iphone

重度用家

其實食電未必關 CPU 頻率事
有時係 CPU governor 同I/o scheduler 出事
自己改一改之後依加用電大約20%/hr

不過Android 食電係真,好心Google 搞下佢

點解會吹到iphone慳電?咪一樣倒水
android 實用
iphone 打機

雙修冇得輸
完全一樣
以前成日上xda mobile01 嗰d 地方研究點玩部機
超頻 刷rom custom launcher

之後越嚟越忙就唔想再放時間落部電話度
換咗nexus 5 直情連root 機都廢事

前幾個月頂唔順舊電咁廢 轉埋會ip7+
用得幾舒服

明智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞